Paradajková šťava zaváraná

tetrisss - fotkatetrisss, 29. augusta 2012
Paradajková šťava zaváraná
Foto: tetrisss

Niekedy sa mi zdá, bez urážky, že naše predchodkyne v kuchyni robili veľa vecí zbytočne zložito. Mám v pamäti, že aj s paradajkovým pretlakom Zobraziť celý popisNiekedy sa mi zdá, bez urážky, že naše predchodkyne v kuchyni robili veľa vecí zbytočne zložito. Mám v pamäti, že aj s paradajkovým pretlakom to bolo dosť náročné, keď sa pasíroval v tom drevenom korýtku a po odložení ešte zvykol niekedy sa premeniť na farebnú petardu a "ozdobiť" parádne špajzu alebo pivnicu. Ponúkam vám stráááášne jednoduchú výrobu šťavy, alebo pretlaku z paradajok. Pokiaľ máte správne odrody, je to veľká dobrota.

10 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Toho roku sa urodilo v mojej záhrade veľa divokých paradajok, také malé, otravné, čo rastú vo všetkých hriadkach, pôvodne som si ich priniesla ako plody pred rokmi z Grécka, ak sa dobre pamatám, a oni teraz sa to tak udomácnili, že mi niekedy lezú na nervy. Potom mám také podlhovasté, stredne vysoké, málo šťavnaté.

    Paradajková šťava zaváraná - obrázok 1
  2. 2

    Najväčšia práca v tomto recepte je pozbierať tie malé otravy, ale inak samozrejme môžete použiť paradajky akejkoľvek odrody. Plody umyjeme, odstránime prípadné kazy a rozrežeme na polovice. Dáme do hrnca, najlepšie s akutermickým dnom, aby nám to neprihorelo, ale ak nemáte, treba len častejšie miešať. Ja tam nedávam už nič, ani vodu, paradajky si samé pustia dostatok šťavy, privedieme do varu, necháme trochu povariť a rozmixujeme ponorným mixérom. Potom ešte horúce precedíme cez umelé sitko a dostaneme dve časti hmoty a to pevnú časť zo zvyškov šupky a jadierka, čiže to, čo nám je nanič, ja to hádžem sliepočkám.

    Paradajková šťava zaváraná - obrázok 2
  3. 3

    A to, čo sme chceli, nádhernú, hustú, červenú šťavu, ktorá by mohla byť kľudne použitá ako kečup, je hustá a krásne sladká.

    Paradajková šťava zaváraná - obrázok 3
  4. 4

    Šťavu nalejem do 3dl fliaš, uzavriem a dám ešte na pol hodiny do vriacej vody do hrnca. Potom vyberiem, otočím a nechám vychladnúť. Takýto polotovar používam do varenia veľmi často.

Diskusia k receptu

hubata
Ach, čo by som ja dala za také otravné paradajky, veď tieto jednohubky sú najchutnejšie! Takto urážať paradajky, že ....... "otravné".
Ale šťava je z nich krásna, červená a zdá sa že aj hustá. Krásny receptík, vtipný komentík ale najkrajšia je šťava.
domacapani
Mne taketo paradajky roznasaju po celej zahrade zvieratka, a jar sa cudujem, ze paradajky mi rastu aj v kvetinovych zahonoch. Pekny recept.
frezia68
Šikovný recept,len škoda že nemám domáce paradajky.Ale na trhu majú a veru rada kupujem na jedenie práve tie malé.A tiež som niekedy aj ja pasírovala,mali sme to malé korýtko :-)))
1x matyak
likalu
Mne varenie paradajkovej šťavy nerobí problém. Keď si ich nazbieram, deň dva nechám "odpočinuť" potom ich umyjem nakrájam, niekedy na večer dám variť. Uvarené vyložím von na noc, ráno ich prepasírujem, je to chvíľka, a vrátim zovrieť. Ne vtedy už mám pripravené fľaše, normálne hrdlové a už len nalievam vriacu zmes. Zavriem dupľovaným celofánom, gumičkou a do suchého dunctu a je to.
babkamt
Presne takto varím paradajkový pretlak aj ja. Rozvarím ich , zmixujem , ešte ich nechám zovrieť. Horúce dávam do fliaš. Zatvorím fľaše a prevrátim do deky , zakryjem ich a tak ich nechám vychladnúť. Volá sa to tzv. suchý dunct.
paeva
takto varím paradajkový pretlak aj ja, nič nevyhadzujem, pomixujem, dám do pohárov sterilizovať a hotovo
klaura
šťavu robím presne ako ty ... nakrájam, povarím, rozmixujem a prepasírujem ... ochutím soľou, korením, prevarím a naplnené fľaše sterilizujem ... dnes som spracovala 2 vedrá paradajok ... mám 22 pohárov 7 dl ... ufff
neposed
toto mam rada, robim tiez bez akychkolvek prichuti s vynimkou chili. Oblubujem to ako dobry a zdravy napoj.
fegy
Nevidím veľký rozdiel v tom postupe čo si popisovala v úvode.
tetrisss
Tak je to len v tom roxmixovani a precedeni, to je ta skratka, je to naozaj za par minut. Suhlasim aj s tym suchym dinstom, niekedy tak robim aj ja. Netreba tie paradajky dlho rozvarat, len do bodu varu.
tetrisss
Jerica, ano, je to vlastne to iste, dokonca, aj tie papriky som niekedy tak zavarala :), teraz ich len mrazim.
margaretka28
Už nikdy viac pasírovať !!!!! @tetrisss vdaka za super nápad, dnes som obrala 12 l vedro a kôš rajčín a robila som podľa teba s tým mixérom a musím povedať, že je to super robotička, ja som si vždy ten válovček na pasírovanie požičiavala od svokry a chcela som si ho kúpiť, ako dobre , že som nekúpila,ved na čo by mi už teraz bol, toto je geniálne ešte raz vdaka !!! Pred nedávnom som robila kečup a tam som ešte po starom, ale toto je fajnová robotička,všetkým odporúčam.:-)
dajda
Tetrisss,také divoké,otravné,malé a ešte neviem aké jednohubky by som chcela mať aj ja,ked pôjdeš do Zvolena hod mi do záradky semienka -bývam 10 km od Zvolena :-))
rozmarynka
Ty malé rajčata máme nejradši...jsou velice chutné ,slaďounké...Protlak si udělám dle tvého receptu, děkuji...
natascha1
Viem, že varecha nie je burza, ale dlhšie zháňam semienka divokých paradajok. Neporadíte, kde ich zohnať?
natascha1
Áno, Kimlo. Tak, ako píše Tetrisss, sú to malé paradajky, ktoré vraj netrpia na pleseň, sami sa vysievejú a v podstate nepotrebujú oporu, aj keď je možné ich viesť na oporu . Sú prakticky rezistentné na všetky choroby, ktoré trápia vyšľachtené odrody. Skúšam pestovať rôzne odrody paradajok, potom ich suším, nakladám, robím kečupy, šťavy atď .... Na tieto som zatiaľ nenarazila a vraj sú chuťovo fantastické.
kimlo
@natascha ano, to je pravda, su chutovo fantasticke, maju ozajstnu "rajcinovu" chut. Napis mi do TS postovu adresu, poslem Ti semienka.
natascha1
Kimlo, nesmierne si má potešil. Idem ti napísať na tvoj mail, ktorý máš v profile.
dandika1
@kimlo mas tych semienok viac ?Vedel by si aj zo 10 predat bola by som velmi povdacna vela nepotrebujem potom rozmnozim((alebo kde ich mozem kupit??))Mozes dat vediet ci by to bolo mozne.P S nechcem za darmo...
horvik
Aj ja by som chcela semena. Vyzeraju super.
marika21
Môžem potvrdiť. Sú chuťovo vynikajúce. Popadajú posledne rajčiny, zakopú sa do zeme na jeseň. Na jar vyrastajú. Sú neskoršie ako naplantované, ale sú až do zimy. Ak vyjde dobrá jeseň, nie upršaná ako v tomto roku u nás, tak ešte v novembri hádžeme do úst, keď sa tam prídeme pozrieť. Ja ich priviažem na viničný drôt. Hlavné halúzky, aby sa neváľali po zemi. Minulý rok som ich plantovala. Boli skôr zrelé ako ostatné väčšie rajčiny. Semienka som nezbierala. Kúpim si v zime v Nemecku. 2012 som tam kúpila aj tvar vajíčka prepeličieho. Tie veľmi chutia. Tiež mali oporu roxor železný. Uviazala som ich. Bolo ich veľmi veľa na jednom koreni. Dobre sa rozrastajú. Potrebovali väčší priestor okolo jedného koreňa. Mne sa veľmi rozrástli. Oplatí sa ich takto pestovať. Zaberú priestor do výšky. Na zemi sú blatové od dažďa. Na koreni od spodu dozrievajú, niesú od hliny.
jarushka1981
Vlani na jeseň môj muž postavil skleník a na jar sme prvý krát nasadili doňho svokrove priesady paradajok, ktoré poctivo pestoval na okne. Ja som este nejaké svoje vypestovane priesady vysadila na hriadke. Nikto z nas nečakal, ze úroda prvý rok bude taka bohatá a zdravá. Paradajok je tolko, ze ich nestíhame jest a to každý den z nich urobím salat, ci len tak nakrájam k jedlu, jeme ich rano, na obed aj vecer. A preto mi tento recept prišiel vhod, mih muz stále spomínal ako jeho nagymama robila paradajkový dzus - pretlak a ako mu veľmi chutil ked bol dieťa. Tak som sa rozhodla, ze ich takto jednoducho spracujem. Dakujem za recept.


zofos
Všetko je OK ale pre vylepšenie receptu tie rozmixované paradajky prebehnem cez pomalobežný šnekový odšťavovač. Ostane iba za hrsť suchej hmoty a perfektná hustá paradajková šťava.Na obázku sú Kalabrijsé paradajky, ktoré som pestoval prvý rok a úroda úžasná kvalita fantastická, vrele doporučujem.


rastlenka
Ahoj, aj my máme domáce paradajky. Ale žlté. Urobila som šťavu podľa Tvojho receptu. Bolo to jednoduché. Teším sa :-)
marryka
Parádny recept, ja som z tej zvyšnej zmesy urobila ešte do pohárov so zaoareniu bazalkou, soľou a zaliala olív. Olejom. To môžem použiť na cestoviny, alebo s mäsom.... A šťavu do pohárov, zavrela, otočila a suchý dunct.. Ďakujem za receot






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia