Paradajková šťava zaváraná

Autor receptu: tetrisss

Niekedy sa mi zdá, bez urážky, že naše predchodkyne v kuchyni robili veľa vecí zbytočne zložito. Mám v pamäti, že aj s paradajkovým pretlakom to bolo dosť náročné, keď sa pasíroval v tom drevenom korýtku a po odložení ešte zvykol niekedy sa premeniť na farebnú petardu a "ozdobiť" parádne špajzu alebo pivnicu. Ponúkam vám stráááášne jednoduchú výrobu šťavy, alebo pretlaku z paradajok. Pokiaľ máte správne odrody, je to veľká dobrota.

10 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Toho roku sa urodilo v mojej záhrade veľa divokých paradajok, také malé, otravné, čo rastú vo všetkých hriadkach, pôvodne som si ich priniesla ako plody pred rokmi z Grécka, ak sa dobre pamatám, a oni teraz sa to tak udomácnili, že mi niekedy lezú na nervy. Potom mám také podlhovasté, stredne vysoké, málo šťavnaté.
  2. Najväčšia práca v tomto recepte je pozbierať tie malé otravy, ale inak samozrejme môžete použiť paradajky akejkoľvek odrody. Plody umyjeme, odstránime prípadné kazy a rozrežeme na polovice. Dáme do hrnca, najlepšie s akutermickým dnom, aby nám to neprihorelo, ale ak nemáte, treba len častejšie miešať. Ja tam nedávam už nič, ani vodu, paradajky si samé pustia dostatok šťavy, privedieme do varu, necháme trochu povariť a rozmixujeme ponorným mixérom. Potom ešte horúce precedíme cez umelé sitko a dostaneme dve časti hmoty a to pevnú časť zo zvyškov šupky a jadierka, čiže to, čo nám je nanič, ja to hádžem sliepočkám.
  3. A to, čo sme chceli, nádhernú, hustú, červenú šťavu, ktorá by mohla byť kľudne použitá ako kečup, je hustá a krásne sladká.
  4. Šťavu nalejem do 3dl fliaš, uzavriem a dám ešte na pol hodiny do vriacej vody do hrnca. Potom vyberiem, otočím a nechám vychladnúť. Takýto polotovar používam do varenia veľmi často.