Paradajková polievka

jenni - fotkajenni, 28. júna 2014
Paradajková polievka
Foto: jenni
4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

650 g
140 g
1 ks
2 - 3 strúčiky
1 PL
500 ml (alebo voda)




Postup

  1. 1

    Cibuľku si očistíme a nakrájame na malé kocky, cesnak tiež očistíme a odložíme bokom spolu s cibuľou. Paradajky sparíme a to tak, že si ich najprv narežeme, uložíme do hrnca a zalejeme vriacou vodou. Po pár minútach vodu zlejeme a prelejeme studenou vodou, ktorú tiež zlejeme a paradajky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.

  2. 2

    V hrnci si rozpálime olivový olej, osmažíme na ňom cibuľku a prelisovaný cesnak do zlata. K cibuli a cesnaku pridáme paradajkový pretlak, ktorý osolíme. Do hrnca pridáme nakrájané paradajky a mierne ich podusíme, aby pustili šťavu.

  3. 3

    Pridáme čerstvú bazalku, čerstvé oregano (kto nemá čerstvé bylinky môže použiť sušene), osolíme, ochutíme čiernym mletým korením, pridáme trstinový cukor a varte približne 15 minút. Do hrnca prilejte zeleninový vývar alebo dolejte vodou, všetko spolu premiešajte a pomixujte tyčovým mixérom do hladka.

  4. 4

    Polievku necháme ešte chvíľku prevrieť, kto chce môže si polievku dochutiť a môžete podávať.

Diskusia k receptu

mariamka
je pekna, je tvoja? lebo zas ine nieco, ani zavarka? mam svoj recept na paradajkovu, s klincekom, bobkovym, zelerom... paci sa mi :)
hubata
Aj čerstvé paradajky aj pretlak? A čo urobíš so zeleninou z vývaru?
jenni
pretlaku je minimum, 140 g je dosť málo..a so zeleninou? mám tam napísané, voda alebo vývar, nie je nutné dať vývar, nech si spraví každý ako chce, trebárs aj vývar z kocky, alebo domáci..a keď bude domáci, tak nech každý so zeleninou naloží ako vie..do polievky môže ísť len voda, nech si hlavne každý spraví tak, ako mu je po chuti, ak bude túto polievku variť :)
jenni
tým som chcela povedať, nemusí sa použiť striktne vývar a už vôbec nie domáci, veď aj voda stačí aby prenikla paradajková chuť, aj tak si recept podľa mňa každý upraví podľa seba :)
janger
To je ale paradna polievka. Paradajkovu mam moc rada. Tiez som nedavno robila. A tiez niekedy pridam aj trosku pretlaku. Ved cim viac paradajok, tym lepsie. A krasne fotis :-).
jenni
@janger ja paradajkovú zbožňujem. a presne, čím viac paradajok, tým je lepšia! a toho pretlaku tam dávam len máličko :) a ďakujem za pochvalu :)
kvietok210
Dobrý deň: Váš recept je pekne opisany.Išla som podla neho
Len klinčeky som nemala pridala som mesto toho Škoricu a aj Ocot som dala aby vylepšilo chuť.:):) Dakujem za recept.
dosa
.. vynikajuca polievocka, varim presne takto, ale len z paradajok, teda bez pretlaku a nemixujem ju, tak nam chuti najlepsie....
mijaita
@jenni rjsky protlak z Lidlu, sklenička MIKADO, je vonavy, tak vyborny, ze ho pridama vsude, kde varim z rajcat. I do rajcatove polevky. Muzu doporucit tvuj recept je opravdu na vybornou, rajskou polevku. J jen nedavam cukr a z bylinek bud zadnou (ke skorici nemam rada), nebo bazalku.
tamik
najlepšia paradajková akú som kedy pripravila :)
tinu
Akurát varím, som zvedavá, vyzerá dobre :)
pozorschod
fantastická polievočka . práve som ju navarila a hneď aj polka hrnca už zmizla :D musím pochváliť ..veľmi pekne je napísaný ten recept :)
02luki18
@Hubata (28.6.2014 13:42)

Zeleninu vyberieme scedíme,poukladáme na plech ,okoreníme osolíme ak treba, pridáme bylinky a dáme zapiecť do zlata, po zapečené vytiahneme povyberame tvrdé časti (stonky a pod.) Pridáme uvarené a pretlacene zemiaky vymiešame na kašu. Zmes uložíme na rozpálený olej a pečieme do chrumkava,je to super príloha .
jujoska
@02luki18 (23.2.2018 10:02)

zaujimavy napad, ukladam do hlavy, dufam ze ho tam v prihodnu chvilu najdem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia