Paradajková omáčka - Arrabiata fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 21. februára 2013

Tento rok sa mi urodilo vela paradajok. Kecupu som uz navarila dost. Hladala som na internete recept na nejaku paradajkovu omacku. Nasla som tento Zobraziť celý popisTento rok sa mi urodilo vela paradajok. Kecupu som uz navarila dost. Hladala som na internete recept na nejaku paradajkovu omacku. Nasla som tento recet na omacku Arrabiata z cerstvych paradajok. Ak to nie je recept na orginalnu Arrabiatu, nazov urcite zmenim. Recept na tuto omacku som nasla tu http://www.youtube.com/watch?v=PAi_4OBAF6k

20 minút
príprava
75 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg
2 ks
6 strúčikov
2 čl
4 PL
1/4 šálky
3 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Umyte paradajky som dala do vriacej vody a povarila som ich tam asi dve minuty.

    Paradajková omáčka - Arrabiata (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky som schladila a osupala som z nich supky. 3/4 paradajok som posekala mixerom a 1/4 som roztlacila rukou.

    Paradajková omáčka - Arrabiata (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibulu som si tiez posekala mixerom na jemno.

    Paradajková omáčka - Arrabiata (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...

    Paradajková omáčka - Arrabiata (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vacsieho hrnca som dala paradajkovu zmes, cibulu, roztlaceny cesnak, olej a susene chili. Omacku som varila na miernom ohni 45 minut. Obcas som ju premiesala, aby mi neprihorela.

    Paradajková omáčka - Arrabiata (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 45tich minutach som do omacky pridala nasekanu bazalku a sol.

    Paradajková omáčka - Arrabiata (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Omacku som varila este dalsich 30 minut. Ja som dala do omacky na koniec este 2 PL cukru. Pre mna bola trochu kysela. Horucu omacku som naliala do sklenenych poharov a viecka som dobre zatiahla.

    Paradajková omáčka - Arrabiata (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Omacku sme dneska vyskusali so zemiakovymi kroketami. Recept na tieto krokety som tiez pridala.

    Paradajková omáčka - Arrabiata (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

pacik
Ukladám do KK, v lete určite navarím :-)
nonna
Tieto kadeaké "maglajzy" ja milujem, tiež si ich próbungovo vyrábam, rada skúšam iné. Pozdáva sa mi, len rajčiny nikdy nešúpem a olej vždy a všade minimalizujem. Ukladám do KK.
tiginko
Super omacka na cestoviny, v sezone ju skusim aj ja. Dufam ze pohare vydrzia nejaku dobu a nesplesniveju bez sterilizacie. Aj ked ja takto "zavaram" leco na jesen, ked ho mam privela navareneho ale uchovavam ho pre istotu v chlade. Par mesiacov vydrzi urcite.
eldina
recept sa mi veľmi páči, len nerozumiem, že prečo to treba toľko variť? ked budem robiť, povarím len chvíľu, ved to vymixujem..dakujem za nápad..
1x pata99
radost
možno sa varí tak dlho-aby sa odparila voda-a bolo to husté...tak to by som odparovala len samotné rajčiny-olej nakoniec pridať...v lete-či v septembri-z vlastnej úrody- skúsim pre chuť...:-)
babidka
@palokuchki , tato omacka je vyborna ! Neviem ani ja , ci varim originalnu Arrabiatu, lebo ja davam do nej vsetko to co ty - ale tiez aj slaninku a namiesto bazalky davam petrzlenovu vnat . Recept mam z knihy "Pasta" vydane Murdoch Books z roku 1996 /autor nie je uvedeny/.Vzdy ju robim cerstvu , ale v lete ju aj ja urobim aj do zasoby -ved nemozem byt horsia gazdinka ako ty :-)))))) Uz sa na to tesim....
mramar
aj ja som mala v lete veľa paradajok a už som nevedela, čo s nimi. Tak som robila presne takúto omáčku, kopec paradajok som sušila a nakladala s olivovým olejom, octom a bylinkami, zavárala som lúpané paradajky a ešte som robila aj lečo. A samozrejme, asi z 15-tich kg som navarila synovi môj domáci kečup.
izabella929
prakrásna spomienka na minulé leto.-)))akú krásnu farbu majú tie tvoje rajčinky.-)))) krása.....
margaretka28
Toľko leta v jednej fotke....:-) Toto si musím uložiť, ked bude u nás sezona, perfektné !!!
palokuchki
Dakujem vam. Vase komentare ma potesili. Ked vyskusate, dufam ze budete spokojni. @tiginko , ja robim takto vsetky omacky a lekvare . Umyte pohare dam na 10 minut do horucej rury a viecka-vrchnaky prevarim. Omacky, lekvare nalievam do poharov horuce. Vzdy sa mi to zatiahne. Zatial som nemala s tym problem. @eldina ja myslim, ze to je kvoli tej hustote. @radost , ak myslis ten hrniec na naparovanie, tak ten je vyborny. Minule leto som s nim robila u mojej mamicky na Slovensku pretlak. @babidka , no tu slaninku potom aj ja pridam, ked budem davat omacku k cestovinam. Dakujem za radu.
1x martau
janger
Danka, tak tie domace paradajky ti trochu zavidim :-). Niet nad vonu paradajok, ktore zreli na slniecku. Vydarena omacka. Pozdravujeme :-).
ywett
krásna úroda a aj recept na 1*
pacik
Vo februári som sľúbila, že navarím a dnes konečne nastal ten čas, moje paradajky dozrievajú. Trošku som si to zjednodušila, 3/4 paradajok som pokrájala a rozmixovala aj s kožkou, 1/4 som olúpala podľa tvojho receptu a pokrájala nadrobno. V hotovej omáčke kožky nevidieť. Len chilli lupienkov som dala iba polovicu (viac by sme asi nezvládli :-) ) a aj soli menej. Výsledok skvelý, super recept, vďaka :-)
palokuchki
@pacik som velmi rada, ze si bola spokojna. Dakujem, ze si dala vediet. Ja som tuto omacku velmi rychlo minula. Lutujem, ze som si jej neurobila viacej.
dusan95843
Omáčku sme dnes robili, zajtra robíme opäť. Vďaka za výborný recept.
havino
@kimlo , vdaka ti za dobrý zvyk, pripomenúť čo je dobré k spokojnosti, ja som ju tu nepostrehla, zajtra idem na ňu aj ja
@danielka , vdaka za recept
havino
@danielka , výbornáá, vidím to ešte na druhú várku, dala som čosi viac cesnaku a čerstvé chilli



palokuchki
@kimlo tak to som velmi rada ze si bol spokojny s tymto receptom. @havino dakujem ti za peknu fotografiu. Tie nalepky mas perfektne. Tesi ma, ze ti tato omacka tiez chutila. Ja ju tiez robievam uz vo vacsich davkach a vzdy ju aj tak najskorej miniem.
palokuchki
@kimlo dakujem za pekne fotky. Potesilo ma to. Som velmi rada, ze si spokojny. Aj ja si narobim tejto omacky ovela viacej ako minuly rok. Pre mna ale zavaracia sezona zacne az vo februari - v marci .
1x havino
havino
Danielka, po roku som tu opäť. Dnes som arrabiatu znovu varila, ešte jedna dávka ma čaká, pretože som ju varila z tých cherry na fotke,ale väčšie množstvo, tieto mi len zostali na konzumáciu a bola som zvedavá na chuť. Dnes som si ju vychutila, dochutila, do varenia som pridala aj sušené paradajky, čo mi syn z IT doniesol, bazalky neúrekom, prebehla málinko tyčovým mixérom, no proste mám ju geniálnu :-). Neodolala som a hned si aj uvarila k nej špagety. No a na etiketu som uviedla aj tvoj nick, ako podakovanie za tvoj recept. Nenapadlo by ma ju variť, ani som netušila ešte pred rokom, že sa dá a hlavne, ked je v zime chuť, tak rýchla príprava, ale zo slniečkových paradajok a nie zimné bez slnka a bez chuti. dakujem ešte raz.




palokuchki
@havino , to si ma teda potesila. Ake privilegium este dokonca aj moj nick na nalepkach. Naozaj mam radost ze vam tato omacka chuti. U nas je tiez velmi oblubena. Srdecne pozdravujem!!!
mimi3010
No neviem, ale podľa tohto receptu je to príšerne slané!!!
monty469
Prave som ju dorobila a neostane len pri jednej davke. Dala som trochu menej soli a pridala chilli . Je to dalsi vyborny recept, dakujem


1x haji
havino
som sa už aj zasmiala Danielka @kimlovi , že z 10 kg rajčín robil arrabiatu, my dvaja sme u teba stálice už tretí rok a veru aj ja tento rok zas a ak dožijem aj o rok, lebo tento polotovar mi v zime nič nevynahradí. Ja paradajky veziem z Chorvátska na tento účel, slniečkové, chuť paradajková, domáce zásadne len. takže aj tento rok si so svojim nickom u mňa v špajzi, síce dlho u mňa poháre nepobudnú, mladí si berú, skoro celú dávku, ja si ešte urobím a preto tvoj nick, ked ma nebude a varecha bude, nech si hľadajú čo im mama robila, ako rýchlovku na špagety, lebo len špagety by to jedlo ked si sami varia a to Talianov v rodokmene nemáme. Aj tento rok som dala dobré dve hrste sušených paradajok, mám bazalkový olivový olej, tak ten, riadnu hrsť bazalky na koniec, ked je čerstvá nech sa jej dopraje, pre mňa výborná, cesnaku, cibule viac. vdaka opäť za recept.


palokuchki
@Havino , Tanicka aky pekny komentar si mi napisala. Mam z toho radost, ze sa ti tato omacka tak paci. Na buduci rok ked sa mi podari prijst na Slovensko mam chut nakuknut do tej tvojej spajzi. Pozdravujem!
daniela15
tohto roku je paradajok dosť, navarené 3 dávky, super omáčka, teším sa, že som tento recept objavila :-)
kimlo
Len pripomínam tento skvelý recept najmä pre tých ktorí majú bohatú úrodu rajčín, ja túto omáčku idem cez víkend robiť...
mijaita
Ani jsem nevedela, ze se tomu rika arrabiata. Mam trochu jiny postup. Rajčata dam do mrazaku, na cas, kdy zmrznou částečně. Zmrzlá rajcata ponořím do dřezu do horky vody (normálně, ve které udržim v pohodě ruce) a za minutu už jedno rajce za druhym vytahuju, malym nožejskem dloubu bubáky a v druhé ruce mi zůstane celá slupka. Žádné loupani, rajče vyklouzavá ze slupky samo. Holátka jsem nechám vcelku v kastrolu asi hodinu, sama pustí vodu a tu sliju. Pak je jen rukou pomačkám a dám do trouby vypéct ještě zbylou tekutinu. Vyndam, parkrát udělálam drc tyčákem, jen aby zustaly kousky rajcat. Dám velkou hrst posekane bazalky, sul, pepř a bazalkový a chili olej. Dosolím a dám do skleniček.


siisa
Tak toto sa mi tiež veľmi páči. Určite vyskúšam. Ďakujem za pripomenutie.
tiginko
toto je najlepšia omáčka na cestoviny, milujeme ju. Škoda, že som urobila len jednu dávku na jeseň, z posledných paradajok. Toto leto jej nazaváram omnoho viac. Dnes som do nej pridala nasekaný pečený baklažán, s medvedím cesnakom a nastrúhaným parmezánom obed jedna báseň! Veľmi pekne ďakujem @palokuchki za skvelý recept. Krásnu Veľkú noc prajem na druhý koniec sveta :-)
palokuchki
Dakujem vam za vase mile komentare. Tesi ma ze ste s touto paradajkovou omackou spokojni. Vsetkych vas pozdravujem.
tiginko
toto je jeden z receptov, ktorý si našiel trvalé miesto v našej kuchyni. Teraz nastal jeho čas a som rada zaň @palokuchki Pozdravujem do ďalekej Austrálie :-)
1x jerica
monty469
Aj tento recept sa uz u nas udomacnil. Je skvela a tento rok uz z 3 davok. Ved zima je dlha a paradajok mame dost




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia