Paradajková marmeláda (fotorecept)
Autor receptu: nazarboncuk
Jednoznačne jednotka tohto leta. Inšpirácia: http://www.dulce-de-leche-blog.com/
2 poháre á 300 ml porcie |
30 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny. Na prípravu sú najvhodnejšie podlhovasté paradajky, nakoľko majú veľa dužiny a skoro žiadne semienka. Paradajky a bazalku umyjeme, odvážime si cukor, pripravíme citrónovú šťavu.
- Rúru vyhrejeme na 160 °C. Paradajky prekrojíme na polovice a uložíme na plech vystlaný papierom. Pečieme asi 30 minút.
- Potom ich necháme mierne vychladnúť, stiahneme ich z kože a vložíme do hrnca spolu so šťavou, ktorá pri pečení vytiekla.
Pridáme cukor a necháme zovrieť. Varíme 10 minút.
- Potom pridáme citrónovú šťavu a varíme, kým džem nezhustne na konzistenciu, ktorú chceme mať. Nemal by byť príliš hustý.
- Na záver nasekáme bazalku a chilli papričku. Marmeládu odstavíme z ohňa, pridáme nasekanú chilli papričku a bazalku. Naplníme do pohárov a dobre uzavrieme. Skladujeme v chladničke. Výborná je s chuťovo neutrálnym smotanovým syrom na čerstvom pečive. Je to skutočná letná pochúťka. Zamilujete sa tak ako ja :) Robila som z 1/2 kg paradajok, nabudúce asi aj z dvojnásobného množstva :)