Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 6. marca 2014

Jedno z najrozšírenejších jedál tu na juhu...Rýchle,chutné,sýte, taký maďarský eintopf.V mojom podaní...

2
porcie
7 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

7-8 ks
100 g alebo párky
100 g
1 ks
2 ČL
1 PL
2 PL alebo čerstva zelenina

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny si pripravíme vopred,lebo celý proces bude mať krátky priebeh,musíme mať všetko po ruke.Očistené zemiaky a cibuľu nakrájame na kocky,domácu údenú klobásku a mäkkú "diétnu" klobásku alebo párky pokrájame na kolieska alebo polmesiačiky,komu čo lepšie vyhovuje.Ja som dala klobásky,ktoré robí doma manžel,takže máme kvalitu zaručenú.Už ho prehováram,nech sem dá recepty,je to otázka času(ako napokon všetko:-)

    Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš - obrázok 1
  2. 2

    Na masti opražíme cibuľu do sklovita

    Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš - obrázok 2
  3. 3

    stiahneme z ohňa a primiešame mletú červenú papriku.Vždy ju treba dať na tuk,nie do tekutiny,šťavy,aby sa jej farba a aróma mohla krásne rozvinúť.

    Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš - obrázok 3
  4. 4

    Vrátime na oheň,hneď prihodíme zemiaky a klobásky,dobre premiešame a opatrne posolíme.Pridáme aj čerstvé rajčiny a papriku,alebo teraz v zime lečo.Kto má rád,môže dať aj štipľavej papriky,alebo čierne korenie mleté.Zalejeme takým množstvom vody,aby bolo asi do polovice surovín.

    Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš - obrázok 4
  5. 5

    Privedieme do varu a varíme pod pokrievkou na slabom ohni do zmäknutia zemiakov,ešte ochutnáme,chute sa už spojili a uvidíme,či treba prisoliť.Jedlo je hotové,keď sa zemiaky začínajú rozvárať.Konzistencia je presne vhodná,ani riedke,ani moc suché,zemiaky to istia.

    Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš - obrázok 5
  6. 6

    Niekto pridáva kyslú smotanu priamo do kastróla po ukončení varu,my máme radšej,keď si každý môže dať do taniera,koľko chce.Ešte podotknem,manžel dáva opačný pomer surovín ako ja,teda maximum klobásky a minimum zemiakov - typický muž:-)Ako príloha sa hodí čerstvý chlieb alebo pečivo.

    Paprikáskrumpli - zemiakový paprikáš - obrázok 6

Diskusia k receptu

67 komentárov k receptu
milujeme paprikas z novych zemiackov, ale tuto vytunenu fajnotku, aj ked vzdusnou ciarou nie daleku, nepoznam, nedala by sa ta manzelova klobasa posunut, nech to mame "z prvej ruky" ?? nechcem riskovat tie divne kikiriky,,
Veru,najlepší je z čerstvých zemiakov a s domácou klobásou :-) so smotanou a lečom nepoznám,ale zato dávam hojne pažítku a ten Tvoj by som hneď ochutnala :-)
sranda, u nás je to krumpligulyás ako moja nebohá dobrá svokra hovorila...a trošku redší. Dobrota, ktorú som už dobre dlho nerobila
Mne sa tiež páči, len bez klobásy :) Nad tým posledným obrázkom som hodnú chvíľu rozmýšľal, prečo si jedlo servírovala s dierou v strede, ako veniec ? ... až potom som si uvedomil, že to v strede nie je tanier, ale smotana :-))
@kukulienka71 , vyzerá veľmi chutne a voňavo v Tvojom podaní paprikáskrumpli... tiež som ho prvý krát jedla až tu na juhu, je to skvelá rýchlovka, ani toho riadu veľa nie je :) U nás v Trnave (odtiaľ pochádzam) sa robievajú nové zemiačiky na cibuľke a paprike, ale bez klobásy - to zasa tu na juhu nepoznajú. Zrejme o takých aj @mariamka písala, či? :)
tiež poznám verziu ako @eviaba , ale aj toto sa mi lúbi, hlavne teda mojim chlapom by to veľmi chutilo, jednoduché, rýchle, budúci týždeň príde na rad, lebo na dnes som už naplánovala strapačky s kyslou kapustou :-)
@obor123 ,s paženicou navrchu som ešte nevidela,to sú mi novinky,ale tie chute sa nevylučujú,zaujímavé!@martinis ,bez klobásky je to tiež fajné,zvykli sme to dávať ako prílohu,to s tým vencom si trafil!tiež som hútala,či dať tú fotku,lebo to fakt vyzerá "deravé":-D,ale už som inú nemala so smotanou,tak som to riskla...díky!@joel ,som rada,že máš tip na dnešný deň:-),@daguska ,dobre vravíš ,dakujem.@eviana ,po piatich minútach varenia bola kuchyňa plná omamných vôní,dobre,že si to spomenula,to je velice dôležitý detail!!!!trnavská verzia sa mi tiež páči,tiež sa mi zdá,že @mariamka písala také,ďakujem za pochvalu,@medulienka122 ,toto jedlo sme varievali v sobotu,ked sa pol dňa upratovalo a nebol čas vyvárať,rýchlovka ako vravíš,jednoduché jedlo,si milá!@anina6 ,čo za slová má tá naša krásna slovenčina!:-))ani neviem,kam ho zaradím:-))v ktorej oblasti bývala tvoja maminka?Ďakujem ti pekne,aj @micanele :-)
ja to tiez poznam iba take hole, bez klobasy, s dobrou klobasou to musi byt fajnotka, ak nezabudnem, vyskusam, ale parok isto nedam, skoda to cele pokazit, ja ho nahradim chilli :-)
Tento "paprikáš krumpli" zemiakový paprikáš má ešte jednú veľkú výhodu, pokiaľ nedáte do neho klobásku, tak to môže byť vegetariánske jedlo, a je také isté chutné ako s klobáskou. Ja toto jedlo robím vtedy, keď mám málo času na varenie.Len zemiačky nakrájam na menšie kúsky, aby sa veľmi rýchlo uvarili, a na konci pridávam kyslú smotanu.
Tvoj zemiakový paprikáš vyzerá naozaj dobre a chutne.Vlastne tvoj recept ma podnietil k tomu aby som ho dnes uvaril.Síce jedlo je odlišné od tvojho.Robím ho redšie k vôli mäsovým guľkám.Ďakujem za pripomenutie tohto jednoduchého a dobrého jedla.
jáááj, na tento recept som skoro celkom zabudla...
nerobila som ho už roky...
ďakujem za pripomenutie, že je zajtra sobota a bude sa riadiť - príde na rad a vhod :-) a aby som nemala "deravý tanier" smotanu si dám rozriedenú ako nápoj :-)))
@2010 ten zoznam nemá chybu!!!!!!!!ja mám zemiaky strašne rada,tak budem z neho variť,som ti vďačná za pridanie linku,aj som sa zasmiala nad niektorými názvami.Konkrétne moje jedlo tu nie je,lebo má maďarský pôvod,podľa mňa,možno bez údeniny ho tu mohli robiť,ale na červenej paprike a cibuli je všetko maďarské:-P
..a ja tam zase davam celu sedmicku leca,alebo v lete cerstvu paroku a paradajky.Uz nepodievam vodou potom.Je to vynikajuce jedlo naposledy som ho robila s cabajkou....lahodka
Ďakujem aj ja za pripomenutie rcp, u nás bude dnes na večeru. Keďže vyzerá vonku pekne, pôjdeme sa niekde prejsťa potom rýchle spravím chutnú mňamku:)
@kukulienka71 chcela som sem vložiť foto, ako tento recept vyzeral v mojom prevedení, ale vonkoncom tu nevidím možnosť pridať foto... :( netuším, ako sa to robí. Že sa to dá, vidím vyššie...
tak aspoň opisne: doma sme robili vždy len taký hlúpy, bez mäsa, už neviem, či mamička zahusťovala múkou, ja to nerobím, no chcela som vyskúšať verziu s lečom, ale žiadne v špajzi nebolo, no našla som cukinovú verziu leča od kamarátky. Chutné, jedlé, sýte, ale čípoš ako hrom, tak som zapíjala tým, čo vzniklo s poctivého mlieka: niečo medzi kyslou smotanou a kyslým mliekom.
milá@safran , mám tu podobný recept, nie je takýto hustý, lebo ide o guláš a obsahuje aj múku, ktorá v mojom recepte má svoje opodstatnenie, že prečo? dočítaš sa v mojom recepte. nedávam lečo, ale v sezone asi 15 minút pred koncom dávam pokrájanú čerstvú zelenú papriku na prúžky a čerstvé paradajky na mesiačiky- mám to rada, ak zeleninka nie je rozvarená, ale trošku al dente.
čerstvá zelená paprika a čerstvá paradajka výrazne zlepšia chuť hotového pokrmu. ak pridáš aj kyslú smotanu, potom je to už paprikáš.
pridávam link pre teba, ak chceš, pozri si ho :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/krumpli-gulas-mojej-starej-mamy...
@safran ,ja vkladám moje foto pod iného recept do komentu tak,že najprv túfotku nahrám do albumu svojho Fb a odtiaľ ho skopírujem sem,inak som to ešte nerobila,pre mňa je to tak najjednoduchšie. K tomu paprikáskrumpli,mohlo to byť s tým cukinovým lečom chutné,dala si tam niečo štipľavé,ked to pálilo,či si mala takú klobásku?Si odvážna,ked si to zapíjala kyslým mliekom:-D,čakám na fotku;-)
@pusta , pozrela som recept, koment som napísala pod ním
a áno, súhlasím, ak sa pridá smotana, to už sa volá paprikáš
@kukulienka71 každý deň sa niečo nové naučím, tak hádam, keď budem robiť album zo včerajšieho ajur kurzu, pohrám sa aj s týmto obrázkom... kyslé mlieko/smotana dobre padlo, neuškodilo (čipsy čili zneškodnilo)
dala som si mackovy cesnak, hadam to pomoze :-) ale aj tak na fotke c. 6 nevidim dierkovany tanier :-) no sak nevadi, nemusim vsetkemu rozumiet :-)
Voľakedy som to často varievala, teraz som akosi pozabudla, tak sa teším, že mám zas niečo v talóne, keď už svete z boha nebudem vedieť, čo do hrnca. Vylepším to aj smotanou, ( doteraz som nedávala).
....tieto krumpli,ale bez masa zvyknem davat ako prilohu k masu "na prirodny"sposob...tiez fajnotka ako tento original....jednoduche a chutne.....;-).(inak toto je jeden z prvych rcptov,ktore som sa naucil sam varit,ked ma k tomu zivot prinutil...;D.)....

Pridaj komentár k receptu: