Foto: alexdidi
Toto je slávnostná, veľká torta vhodná zvlášť pre pánov( ale nie len pre nich), pretože obsahuje viac alkoholu a aj tvarom v reze pripomína Zobraziť celý popisToto je slávnostná, veľká torta vhodná zvlášť pre pánov( ale nie len pre nich), pretože obsahuje viac alkoholu a aj tvarom v reze pripomína šachovnicu a šachy sú viac doménou mužov....samozrejme chutí rovnako aj ženám...je zaujímavá nie len vzhľadom,ale i technologickým postupom...nuž "kuknite".......
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
KORPUS SVETLÝ: | |
6 ks |
|
7 PL |
|
1 bal. |
|
7 PL |
|
2 čl |
|
2 PL |
|
štipka |
|
KORPUS TMAVÝ: | |
6 ks |
|
7 PL |
|
7 PL |
|
2 čl |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
PLNKA: | |
4 ks |
|
200 g |
|
1 bal. |
|
250 g |
|
100 g |
|
200 ml |
|
200 g |
|
300 ml |
|
|
|
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA: | |
220 g |
|
150 ml |
|
Postup
-
1
Celé vajíčka šľaháme so štipkou soli, práškovým a vanilkovým cukrom do hustej peny na najvyšších obrátkach šľahača aspoň 20 minút. Potom metličkou zľahka primiešame preosiatu múku s PDP a škróbom. Vylejeme na plech vystlaný fóliou alebo papierom na pečenie a pri 180st.C pečieme asi 25 minút. Kým sa pečie svetlý korpus, pripravíme si rovnakým spôsobom korpus tmavý, len múku zmiešame s kakaom a preosejeme. Toto je môj spôsob prípravy, ale môžeme si zvoliť aj vlastný odskúšaný postup prípravy korpusu zo 6 vajec. Necháme dobre vychladnúť a porežeme na pásy široké asi 3 cm.
-
2
Na plnku šľaháme žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom do citrónovo žltej peny. Prišľaháme po lyžiciach zmäknuté maslo a rum. Vareškou primiešame postrúhanú citrónovú kôru, hrozienka a orechy.
-
3
Nakoniec zriedime studeným mliekom. Plnka je veľmi zvláštna, ale tortu urobí šťavnatou, maslo ani nie je cítiť, ale rum áno...proste je výborná...
-
4
Väčší hrniec (priemer asi 28 cm)vystelieme alobalom. Hrniec preto, lebo torta bude dosť vysoká a do tortovej formy by sa nám nezmestila. Potom ukladáme do kruhu od vonkajšieho obvodu do vnútra striedavo tmavý a svetlý pás.
-
5
Toto prvé poschodie zalejeme väčšou časťou plnky. Vypočítame si, či budeme mať dve alebo tri poschodia a podľa toho si rozdelíme plnku. Prvé poschodie má však mať najviac. Koľko poschodí nám vyjde závisí od priemeru hrnca a šírky narezaných pásov korpusu. Povrch zakryjeme opäť alobalom.
-
6
Takto pripravenú tortu dobre zaťažíme, napr. ďalším hrncom s vodou, aby bol ťažší. Uložíme do chladu min. na 12 hodín.
-
7
Po odležaní vrchný alobal stiahneme dole, podnos vyložíme po obvode obdĺžnikmi alobalu alebo papiera na pečenie (tie po poliatí čok. polevou vytiahneme a podnos bude čistý), priložííme na náš hrniec s tortou a prevrátime.
-
8
Alobal odstránime a celú tortu polejeme čokoládovou polevou. Polevu si pripravíme tak, že zohrievame smotanu s polámanou čokoládou na miernom ohni alebo nad parou, kým sa čokoláda neroztopí. Potom vymiešame do hladka. Poleva je pekne jemná, lesklá a pri krájaní sa neláme. Po stuhnutí opatrne vytiahneme alobalový okraj.
-
9
Tortu ľubovoľne ozdobíme. My sme mali niekoľkých oslávencov, aj deti, takže ozdoba bola trochu šalamúnska - pre dospeláka aj na jedenie(s rumom)....
-
10
....a pre vnúčika s vláčikom a sviečkami na sfúknutie.....Deti mali na jedenie svoju obľúbenú Čínsku tortu(dala som už na Varechu).
-
11
Veľmi sa k nej hodí šľahačka, už pri podávaní.
Ja mam v kucharskej knihe podobnu tortu so striedanim bielej a tmavej hmoty do kruhu a vola sa Brnenska.:-)
Ja mam specialnu formu na sachovnicovu tortu,ale tvoj sposob
sa mi pozdava lepsie , je rychlejsi . Vdaka,ukladam si ho ;-)
Jééj ale je to krásna zaujímavá torta. @alexdidi , podarila sa ti je zaozaj pekná aj dobrá. Ukladám si ťa.