Pánska šachovnicová torta fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 23. marca 2011
Pánska šachovnicová torta (fotorecept)
Foto: alexdidi

Toto je slávnostná, veľká torta vhodná zvlášť pre pánov( ale nie len pre nich), pretože obsahuje viac alkoholu a aj tvarom v reze pripomína Zobraziť celý popisToto je slávnostná, veľká torta vhodná zvlášť pre pánov( ale nie len pre nich), pretože obsahuje viac alkoholu a aj tvarom v reze pripomína šachovnicu a šachy sú viac doménou mužov....samozrejme chutí rovnako aj ženám...je zaujímavá nie len vzhľadom,ale i technologickým postupom...nuž "kuknite".......

16
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

KORPUS SVETLÝ:
6 ks
7 PL
1 bal.
7 PL
2 čl
2 PL
 štipka
KORPUS TMAVÝ:
6 ks
7 PL
7 PL
2 čl
2 PL
2 PL
1 bal.
PLNKA:
4 ks
200 g
1 bal.
250 g
100 g
200 ml
200 g
300 ml
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA:
220 g
150 ml




Postup

  1. 1

    Celé vajíčka šľaháme so štipkou soli, práškovým a vanilkovým cukrom do hustej peny na najvyšších obrátkach šľahača aspoň 20 minút. Potom metličkou zľahka primiešame preosiatu múku s PDP a škróbom. Vylejeme na plech vystlaný fóliou alebo papierom na pečenie a pri 180st.C pečieme asi 25 minút. Kým sa pečie svetlý korpus, pripravíme si rovnakým spôsobom korpus tmavý, len múku zmiešame s kakaom a preosejeme. Toto je môj spôsob prípravy, ale môžeme si zvoliť aj vlastný odskúšaný postup prípravy korpusu zo 6 vajec. Necháme dobre vychladnúť a porežeme na pásy široké asi 3 cm.

    Pánska šachovnicová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na plnku šľaháme žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom do citrónovo žltej peny. Prišľaháme po lyžiciach zmäknuté maslo a rum. Vareškou primiešame postrúhanú citrónovú kôru, hrozienka a orechy.

    Pánska šachovnicová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec zriedime studeným mliekom. Plnka je veľmi zvláštna, ale tortu urobí šťavnatou, maslo ani nie je cítiť, ale rum áno...proste je výborná...

    Pánska šachovnicová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Väčší hrniec (priemer asi 28 cm)vystelieme alobalom. Hrniec preto, lebo torta bude dosť vysoká a do tortovej formy by sa nám nezmestila. Potom ukladáme do kruhu od vonkajšieho obvodu do vnútra striedavo tmavý a svetlý pás.

    Pánska šachovnicová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Toto prvé poschodie zalejeme väčšou časťou plnky. Vypočítame si, či budeme mať dve alebo tri poschodia a podľa toho si rozdelíme plnku. Prvé poschodie má však mať najviac. Koľko poschodí nám vyjde závisí od priemeru hrnca a šírky narezaných pásov korpusu. Povrch zakryjeme opäť alobalom.

    Pánska šachovnicová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto pripravenú tortu dobre zaťažíme, napr. ďalším hrncom s vodou, aby bol ťažší. Uložíme do chladu min. na 12 hodín.

    Pánska šachovnicová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po odležaní vrchný alobal stiahneme dole, podnos vyložíme po obvode obdĺžnikmi alobalu alebo papiera na pečenie (tie po poliatí čok. polevou vytiahneme a podnos bude čistý), priložííme na náš hrniec s tortou a prevrátime.

    Pánska šachovnicová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Alobal odstránime a celú tortu polejeme čokoládovou polevou. Polevu si pripravíme tak, že zohrievame smotanu s polámanou čokoládou na miernom ohni alebo nad parou, kým sa čokoláda neroztopí. Potom vymiešame do hladka. Poleva je pekne jemná, lesklá a pri krájaní sa neláme. Po stuhnutí opatrne vytiahneme alobalový okraj.

    Pánska šachovnicová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tortu ľubovoľne ozdobíme. My sme mali niekoľkých oslávencov, aj deti, takže ozdoba bola trochu šalamúnska - pre dospeláka aj na jedenie(s rumom)....

    Pánska šachovnicová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ....a pre vnúčika s vláčikom a sviečkami na sfúknutie.....Deti mali na jedenie svoju obľúbenú Čínsku tortu(dala som už na Varechu).

    Pánska šachovnicová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Veľmi sa k nej hodí šľahačka, už pri podávaní.

Diskusia k receptu

babidka
krasna torta a to s tym kremom ktory sa iba vyleje na poskladane cesto sa mi velmi paci . U nas sa vsak alkohol nepouziva , tak budem musiet vymysliet "alternativnu" plnku ...Uz sa mi kolieska v hlave roztocili :-))))
alexdidi
@violetacamorova , áno, plnkou sa len zalievajú jednotlivé poschodia a je taká riedka a ko na obrázku, takže krásne vyplní všetky medzery a aj cesto je šťavnaté.
alexdidi
@babidka , už som robila aj ja len s rumovou arómou, ale Ty možno vymyslíš niečo originálnejšie...daj potom vedieť...
alexdidi
Ak chcete niečo iné ako stále sa opakujúce krémy z pudingu zmiešaného s maslom alebo zo salka, tak túto tortu vám doporučujem vyskúšať. Je aj veľmi dobrá a v reze zaujímavá....hostí určite ohúrite...
pusta
krásny a výborne spracovaný recept
zabiatko66
to vyzerá super, ukládam si do KK, lebo určite ju budem pripravovať. Narodil sa mi 11.3. vnúčik tak budú krstiny a stále som rozmýšľaľa čo by som upiekla
hannah22
krásna nápaditá tortička, páči sa mi a ukladám, (dedo Jozef bude mať 70) a toto bude mať úspech, už sa teším, ďakujem za inširáciu.... :))
marienka44
@Alexdidi , ta plnka obsahuje 4 surove zltka, co nie je najzdravsie.
Ja mam v kucharskej knihe podobnu tortu so striedanim bielej a tmavej hmoty do kruhu a vola sa Brnenska.:-)
alexdidi
@marienka44 ," kto sa bojí nech nechodí do lesa"....to len na odľahčenie....vieš, ja si nemyslím, že surové žľtka nie sú zdravé, ak to s nimi nepreháňame, skôr sa bojíme o salmonelózu alebo cholesterol, ale aj tu už sa názory odborníkov rôznia....ak sa ich niekto bojí, tak to nebude piecť....tento recept recept mám už od dôb, keď sme takéto "problémy" nemali....a len tak na okraj, moja mamička bola veľmi, veľmi chorá....a dostala sa z toho práve surovými žĺtkami(ale to už je na inú tému)...nechcem ich nejak propagovať, ale raz za čas........
evanaaa
A čo keby sa žĺtkový krém vymiešal nad parou, aspoň by to bolo prijateľné pre tých, ktorí nechcú surové vajíčka. Alexdidi, úplne na vrch už plnku nedáš asi, ak sa to má zakryť a zaťažiť?
violetacamorova
Alexidi ďakujem za odpoveď, raz za čas surové vajíčka neuškodia, aj tiramisu som robila podľa varenia s italom zo surových vajíčok, a bolo super. Akurát som si s nimi spravila test v osolenej vode a vybrala som tie najčerstvejšie.
elisticka
zaujimava torticka...este som taku nemala cest kostovat ulozim a vyskusam..
alexdidi
@evanaaa , snáď by to šlo aj s varenými žĺtkami, neskúšala som a navrch dávam tiež trochu plnky, nevadí, že sa zaťaží, prikryje sa alobalom.
frona
Ja by som radila tým, ktorí sa boja surových žltkov toto. Dať 2 celé vajcia a s cukrom vyšľahať nad parou....a potom pridať ostané suroviny....čo vy na to? alexdidi súhlasíš?
frona
Inak torta sa mi veeeeeľmi páči a ukladám si ju do KK
pusta
alexdidi, moja poklona, super. asi tu budem za hlúpu, ale sa radšej spýtam, ked položíš prvú vrstvvu cesta, kde sa striedajú svetlé pásy s tmavými, tak na dalšej vrstve kladieš pásy cesta tak, že kde je dolu tmavý pás, nad tým dáš hore svetlý atd pokračuješ dalej, a vdaka aj za polevu, práve budúci týždeň ju budem potrebovať. dakujem ti za odpoved. asi sa odvážim aj na tvoju tortu, videla som ju robiť na viedenskom Frisch gekocht, ale to bolo veľmi rýchle. postup si spracovala veľmi zrozumiteľne.
pusta
podľa rezu na torte by to tak malo byť, len ja som si nie istá. a ten krém je naozaj super, veľmi sa mi ráta.
pusta
podľa rezu na torte to tak je, len ja som si nie istá. a ten krém je skvelý, veľmi sa mi ráta.
alexdidi
@pusta , správne, ak začínaš prvú vrstvu svetlým pásom, druhú začneš tmavým, aby sa vytvorila šachovnica v reze...
babav
@alexdidi , sikovne si to vymyslela so skladanim pasov v hrnci;-)
Ja mam specialnu formu na sachovnicovu tortu,ale tvoj sposob
sa mi pozdava lepsie , je rychlejsi . Vdaka,ukladam si ho ;-)
betka11
torta je parádna a v celku ma zaujala,len sa chcem spýtať či nemáte niekto skúsenosti s používaním rastlinneho mlieka,máme intoleranciu mlečnej laktozy,že ako by sa tu správalo rastlinne mlieko, ďakujem za pomoc
slavnicanka
chcem sa spytat,kde som spravila chybu,ked som robila polevu s tej smotany na šlahanie a čokolady mala som ju velmi hustu,nedala sa mi rozotierat.
hubata
@babidka - a čo takto nejakú ovocnú šťavu?
Jééj ale je to krásna zaujímavá torta. @alexdidi , podarila sa ti je zaozaj pekná aj dobrá. Ukladám si ťa.
alexdidi
@slavnicanka , nemohla si sa zmýliť v množstve smotany alebo čokolády? Mne sa to ešte nestalo a pritom túto polevu robím často, ale pridala by som ešte smotanu alebo mlieko na zriedenie....neporadím Ti lepšie....
meryen
Alexdidi, chcem sa spýtať, v surovinách na tmavý korpus nie je práškový cukor, iba 1 vanilkový, nebude ten korpus málo sladký keď tam idú ešte aj 2 PL kakaa?
lia66
Jémine, krása... @Alexdidi -zdá sa mi to ale prácne upiecť dva druhy cesta a potom nakrájať...ja robím tak, že síce upečiem tri korpusy na tortu, ale už potom nič nekrájam, iba uložím tak, aby mi vyšla šachovnica...inak tortička je krááásna!!!
marijanka712
krásna tortička aj plnka pozurohodná a preto si ju ukladám ked sa odhodlám pustím sa do nej...
alexdidi
marijanka712,ďakujem.@lia66 ,ďakujem....vieš,nezdá sa mi to krájanie až tak prácne,ale nechápem,ako uložíš tri korpusy,aby ti vznikla šachovnica?Ak myslíš striedavo nad seba,tak to podľa mňa ešte nebude šachovnica.Pouč ma prosím,veď zľahčenie práce sa vždy zíde.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia