Pánska šachovnicová torta (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Toto je slávnostná, veľká torta vhodná zvlášť pre pánov( ale nie len pre nich), pretože obsahuje viac alkoholu a aj tvarom v reze pripomína šachovnicu a šachy sú viac doménou mužov....samozrejme chutí rovnako aj ženám...je zaujímavá nie len vzhľadom,ale i technologickým postupom...nuž "kuknite".......

16
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Celé vajíčka šľaháme so štipkou soli, práškovým a vanilkovým cukrom do hustej peny na najvyšších obrátkach šľahača aspoň 20 minút. Potom metličkou zľahka primiešame preosiatu múku s PDP a škróbom. Vylejeme na plech vystlaný fóliou alebo papierom na pečenie a pri 180st.C pečieme asi 25 minút. Kým sa pečie svetlý korpus, pripravíme si rovnakým spôsobom korpus tmavý, len múku zmiešame s kakaom a preosejeme. Toto je môj spôsob prípravy, ale môžeme si zvoliť aj vlastný odskúšaný postup prípravy korpusu zo 6 vajec. Necháme dobre vychladnúť a porežeme na pásy široké asi 3 cm.
  2. Na plnku šľaháme žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom do citrónovo žltej peny. Prišľaháme po lyžiciach zmäknuté maslo a rum. Vareškou primiešame postrúhanú citrónovú kôru, hrozienka a orechy.
  3. Nakoniec zriedime studeným mliekom. Plnka je veľmi zvláštna, ale tortu urobí šťavnatou, maslo ani nie je cítiť, ale rum áno...proste je výborná...
  4. Väčší hrniec (priemer asi 28 cm)vystelieme alobalom. Hrniec preto, lebo torta bude dosť vysoká a do tortovej formy by sa nám nezmestila. Potom ukladáme do kruhu od vonkajšieho obvodu do vnútra striedavo tmavý a svetlý pás.
  5. Toto prvé poschodie zalejeme väčšou časťou plnky. Vypočítame si, či budeme mať dve alebo tri poschodia a podľa toho si rozdelíme plnku. Prvé poschodie má však mať najviac. Koľko poschodí nám vyjde závisí od priemeru hrnca a šírky narezaných pásov korpusu. Povrch zakryjeme opäť alobalom.
  6. Takto pripravenú tortu dobre zaťažíme, napr. ďalším hrncom s vodou, aby bol ťažší. Uložíme do chladu min. na 12 hodín.
  7. Po odležaní vrchný alobal stiahneme dole, podnos vyložíme po obvode obdĺžnikmi alobalu alebo papiera na pečenie (tie po poliatí čok. polevou vytiahneme a podnos bude čistý), priložííme na náš hrniec s tortou a prevrátime.
  8. Alobal odstránime a celú tortu polejeme čokoládovou polevou. Polevu si pripravíme tak, že zohrievame smotanu s polámanou čokoládou na miernom ohni alebo nad parou, kým sa čokoláda neroztopí. Potom vymiešame do hladka. Poleva je pekne jemná, lesklá a pri krájaní sa neláme. Po stuhnutí opatrne vytiahneme alobalový okraj.
  9. Tortu ľubovoľne ozdobíme. My sme mali niekoľkých oslávencov, aj deti, takže ozdoba bola trochu šalamúnska - pre dospeláka aj na jedenie(s rumom)....
  10. ....a pre vnúčika s vláčikom a sviečkami na sfúknutie.....Deti mali na jedenie svoju obľúbenú Čínsku tortu(dala som už na Varechu).
  11. Veľmi sa k nej hodí šľahačka, už pri podávaní.