Panettone a muffiny ako panettone

stacy77777 - fotkastacy77777, 18. marca 2013 20:19
Ďalšie recepty »

Už dávno som chcela vyskúšať koláč panettone,recepty na nete sa líšia,či už postupom, alebo surovinami,niektoré sú s krásnym oblým klobúčikom, niektoré na vrchu prekrojené do kríža, ale hlavné je,že výsledok je chuťovo skvelý a hlavne rodina má niečo nové....

180 min
príprava
60 min
na 170 °C

Suroviny

TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Preosejeme obe múky,pridáme soľ, pomarančovú kôru. V ďalšej miske si vymiešame do peny kryštálový cukor, vanilkový cukor a celé vajcia. Sušené plody zalejeme 1dcl mlieka,pridáme um a necháme takto namočené. Oba druhy orechov si nasekáme. Prichystáme kvások z trošky cukru,droždia a mlieka, necháme vykysnúť. Maslo roztopíme a pridáme doň 3 lyžice medu.

    Panettone a muffiny ako panettone - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí kvásku všetky suroviny spojíme,pridáme asi 300ml mlieka,vymiesime hladké,redšie cesto,mlieko pridávame podľa potreby. Ja som miesila klasicky rukou,pekárničku nevlastním a bola to dosť makačka. Cesto necháme kysnúť asi 1hodinu. Vyklopíme na dosku,rozdelíme.

    Panettone a muffiny ako panettone - obrázok 2
  3. 3

    Na výrobu formy som sa necítila, aj keď som ju tu na Vareche našla veľmi peknú. Snáď na budúce. Použila som klasické hrnce 3l, 2l , vystlala papierom na pečenie a zo zbytku cesta som skúsila muffiny.

    Panettone a muffiny ako panettone - obrázok 3
  4. 4

    V jednom z netových receptov sa takto nechávalo cesto kysnúť 5 hodín, priznám sa,že toľko sa mi čakať nechcelo....prikryla so potravinárskou fóliou a nechala kysnúť ešte hodinu.

    Panettone a muffiny ako panettone - obrázok 4
  5. 5

    Tesne pred vložením do rúry som podľa receptu nakrojila cesto do kríža a položila kúsok masla do stredu a vrch potrela žĺtkom rozmiešaným v troške mlieka. Tým istým spôsobom som pripravila cesto na muffiny.

    Panettone a muffiny ako panettone - obrázok 5
  6. 6

    Keďže som nenechávala až tak dlho kysnúť cesto, piekla som opäť mojím starým spôsobom- na 50stupňoch 15minút, zvýšila teplotu na 120stupňov a nechala ďalších 15minút, potom som zvýšila teplotu na 170stupňov, keď vrch koláča dostatočne stmavol, prikryla som vrch alobalom a takto piekla ešte 20minút. Celkovo som väčší koláč 3l piekla okolo hodiny, ale to už naozaj každej gazdinke ukáže sama rúra.

    Panettone a muffiny ako panettone - obrázok 6
  7. 7

    Hotové muffiny aj koláč som po dopečení potrela roztopeným maslom. Priznám sa ale,že na budúce neviem,či by som nakrajovala vrch,predsa len sa mi viac páči panettone s oblým hladkým vrchom.

    Panettone a muffiny ako panettone - obrázok 7
  8. 8

    A ešte v reze... Prajem dobrú chuť.

    Panettone a muffiny ako panettone - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist