Panenka na maslovom zemiaku s julienne zeleninou

Martin Slanina
šéfkuchár reštaurácie Pútnický mlyn v Marianke, 13. októbra 2012
Panenka na maslovom zemiaku s julienne zeleninou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie

Suroviny

800 g, odblanená
150 g
150 g
8 ks
250 g
 demi glace




Postup

  1. 1

    V šupke uvaríme zemiaky, ktoré necháme vychladnúť, očistíme a po dĺžke orežeme z oboch strán, aby sa zemiak dal položiť na tanier a aby sa naň dala položiť panenka.

  2. 2

    Na rozpálenej panvičke na veľkom plameni opečieme zo strán okorenenú a osolenú panenku a to iste urobíme ešte raz na pomalom plameni. Potom ju dáme do rozpálenej rúry piecť pri teplote 200 °C na približne 10 – 12 minút.

  3. 3

    Kým sa panenka pečie, mrkvu a petržlen nakrájame na jemné rezančeky a spražíme na masle a troške oleja, pokiaľ zelenina nezmäkne, dochutíme ju cukrom, soľou a korením.

  4. 4

    Vopred pripravené zemiaky uložíme na panvicu s roztopeným maslom a necháme piecť do zlatista z oboch strán.

  5. 5

    Julienne – zeleninu nakrájanú na tenké rezančeky uložíme na stred taniera, na ktorú položíme maslový zemiak a na zemiak uložíme upečenú panenku, ktorú prelejeme demiglasom či výpekom z panenky. Ozdobíme bylinkami, napríklad tymianom.

Diskusia k receptu

sovka62
Krásny a určite chutný. Toto tvrdím preto, že v reštaurácii Pútnický mlyn v Marianke sme obedovali v ktorúsi krásnu jarnú nedeľu. Po dlllllhom čase sme sa v slovenskej reštaurácii najedli tak, že sme boli spokojní a to je v súčasnosti na Slovensku, žiaľ, výnimočný stav.
Všetko bolo perfektné, prostredie, obsluha, jedlo, hygiena, ceny, tak vám odporúčam, ak budete niekde nablízku, vyskúšajte si na vlastnej koži.
kamaja
navarené, spapané. Vynikajúce. Ešte by som rada niekedy ochutnala túto dobrotu od šéfkuchára. :D
A uložené.
dukoch
je to veľmi pekné z pohľadu využitia klasických surovín v zážitkovej gastronómií...gratulujem.
dadajojo4
Varit podla sefkuchára :) DAKUJEM manzel saoblizoval a deturence mi vsetko pekne popapali a to je co povedat , este raz dakujem za tuto mnamku,
mamina zaziarila :)
tinca
krásny recept určite vyskúšam:)
zola
výborný rcp, vyskúšala som, perfektné
buxticka
vyborne, dakujeme za skvely recept. vyskusala som a chutilo celej rodinke.
bembo
neostáva nič iné,len vyskúšať,a verím,že aj si na tom pochutíme
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Zelenina JULIENNE je čo? resp. aká? Ďakujem za odpoveď
redakcia
@Esi (27.2.2018 06:09)

Julienne je spôsob krájania zeleniny na tenké pásiky, ktoré by nemali byť hrubšie ako 3 mm.
jerica
@Esi (27.2.2018 06:09) v piatom bode je to napísané :
Julienne – zelenina nakrájana na tenké rezančeky.