Panenka na maslovom zemiaku s julienne zeleninou

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Postup

  1. V šupke uvaríme zemiaky, ktoré necháme vychladnúť, očistíme a po dĺžke orežeme z oboch strán, aby sa zemiak dal položiť na tanier a aby sa naň dala položiť panenka.
  2. Na rozpálenej panvičke na veľkom plameni opečieme zo strán okorenenú a osolenú panenku a to iste urobíme ešte raz na pomalom plameni. Potom ju dáme do rozpálenej rúry piecť pri teplote 200 °C na približne 10 – 12 minút.
  3. Kým sa panenka pečie, mrkvu a petržlen nakrájame na jemné rezančeky a spražíme na masle a troške oleja, pokiaľ zelenina nezmäkne, dochutíme ju cukrom, soľou a korením.
  4. Vopred pripravené zemiaky uložíme na panvicu s roztopeným maslom a necháme piecť do zlatista z oboch strán.
  5. Julienne – zeleninu nakrájanú na tenké rezančeky uložíme na stred taniera, na ktorú položíme maslový zemiak a na zemiak uložíme upečenú panenku, ktorú prelejeme demiglasom či výpekom z panenky. Ozdobíme bylinkami, napríklad tymianom.