Foto: daniella9
Tento syr som sa rozhodla pripraviť potom ako som si načítala čosik o indickej kuchyni. Paneer je indický syr pripravovaný z plnotučného kravského mlieka, Zobraziť celý popisTento syr som sa rozhodla pripraviť potom ako som si načítala čosik o indickej kuchyni. Paneer je indický syr pripravovaný z plnotučného kravského mlieka, má jemnú chuť a je príjemným spestrením v konzumovaní syrov, ktoré bežne kúpiť v obchode. A navyše jeho príprava je úplne jednoduchá a zvládne ju aj gastronomický antitalent:-)
Postup
-
1
Mlieko zohrejeme v hrnci, ale treba dávať pozor, aby sa nezačalo variť. Ked už bude dostatočne teplé, pridáme tri polievkové lyžice citronovej, resp. limetkovej šťavy a hned miešame. Pokiaľ ide o mlieko, tak odporúčam použiť kravské plnotučné, najlepšie z automatu. Ja som zatiaľ iné ani neskúšala, kedže je dôležité, aby mlieko malo dosť tuku. Pri použití krabicového mlieka z obchodu by sa paneer nemusel podariť.
- 2
Po pridaní citronovej resp. limetkovej šťavy začne mlieko hustnúť, chvíľku ho miešame a ked sa začne mlieko ,,zrážať", pridáme ešte dve polievkové lyžice šťavy a stíšime plameň, stále miešame.
- 3
Ked bude mlieko úplne oddelené, odstavíme ho z ohňa a postupne ho začneme cez sitko zlievať. Ja to robím najprv postupne, ked som to skúšala naraz, tak mi kúsky paneeru cez sitko prechádzali. Radšej volím cedenie po menších častiach, kedže z jedného litra mlieka toho veľa nie je:-)
- 4
Ja ho scedím tak, že polievkovou lyžicou postupne naberám do sitka paneer, z ktorého postupne odtečie voda a potom ho vysypem do misky, na ktorej mám uloženú vreckovku. Takto mi neujde ani kúsok:-) Ak by sa niekto obával kyslej chuti vdaka citronu či limety, tak ho jednoducho prepláchnite vodou. Avšak pri 5 PL šťavy ju ja osobne necítim vôbec.
- 5
Ked scedíme všetok paneer zbalíme ho do vreckovky a ešte ho poriadne vyžmýkame, aby z neho odtiekla zvyšná voda.
- 6
Vyformujeme z neho placku. Zmestí sa akurát tak do dlane:-)
- 7
Opäť ju zabalíme do vreckovky, uložíme na tanierik a zaťažíme, napr. hlbokým tanierom a pár miskami a uložíme do chladničky.
- 8
Ak ho budete robiť na večer, tak do rána ho máte hotový a máte postarané o dobré raňajky. A to zaťaženie je dôležité, aby si paneer udržal formu, aj ked ho budete krájať. Ked som ho robila prvýkrát, tak som ho nezaťažila a drobil sa mi a nevedela som ho vôbec odkrojiť, vždy sa mi rozpadol...:-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
V bode dva je obrázok už vyzrážaného mlieka. Ked som minule pripravovala paneer, mlieko sa mi vyzrážalo do malých kúšočkov, a dnes aj do väčších kúskov, takže sa nebojte, žeby sa Vám niečo nedarilo. Horšie by bolo, keby sa mlieko nevyzrážalo:-D
@tatrano čka
to nič:-) samozrejme, že ich doja, mlieko je veľmi dôležité pre nich a v ich strave má veľký význam:-)
dakujem:-)
nech sa darí:-)
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-paneer-fotorecept/6852-r...