Palacinky na holandský spôsob fotorecept

janger - fotkajanger, 11. apríla 2013
Palacinky na holandský spôsob (fotorecept)
Foto: janger

Palacinky su v Holandsku popularne. Mame tu vela restauracii, kde sa podavaju iba palacinky. Ak ich pripravujem doma, tak robim na viacere sposoby. Hlavne Zobraziť celý popisPalacinky su v Holandsku popularne. Mame tu vela restauracii, kde sa podavaju iba palacinky. Ak ich pripravujem doma, tak robim na viacere sposoby. Hlavne o to mi v tomto recepte islo. Viem, ze kazdy ma svoje oblubene cesto. Ja nemam recept, ktoreho sa vzdy pridrzam. Casto kupujem aj hotovu zmes v prasku. Je v mnohych variaciach a velmi chutna. V mnohych zmesiach je aj pohankova muka. Casto ju primiesavam aj ja. Nedavam jej vela, lebo robi palacinky tazsimi. Ale komu to nevadi, da jej viac...

Suroviny

80 g
200 g
500 ml
3 ks
 na vymastenie panvice
Podľa chuti:
 (škoricový)




Postup

  1. 1

    Ked peciem palacinky, tak kazdy si povie, s cim ich chce. Spravim vzdy par len takych obycajnych, holych. Na to ide bud dzem, alebo niekto si ich posype len cukrom. Oblubeny je tu aj cukrovy sirup (stroop)...Velmi mame radi palacinky s kopcekom dobrej zmrzliny. V lete mozu byt napriklad jahody...No pouzivame aj ine naplne...

  2. 2

    Najprv spravime cesto. Vsetky suroviny zamiesame. Ja pouzivam vacsinou tycovy mixer. Tentokrat som nedala moc pohankovej muky. V niektorych receptoch je pol na pol s hladkou mukou. Ale mne sa viac pacia takto. Niekedy robim len z hladkej. Ked viem, ze budem robit len na sladko, tak dam do cesta aj trosku cukru, alebo vanilkovy cukor. Ale tentokrat som nedala.

    Palacinky na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A potom zacneme piect. Do poriadne rozohriatej panvice dame trosku tuku (co ste zvyknuti pouzivat). A pecieme palacinku, ktoru budeme mat len tak, bez zapecenej naplne. Tu mozeme podavat napriklad s Nutellou a orechami. Nutella sa nam bude lepsie rozotierat, ak ju dame na par sekund do mikrovlnky.

    Palacinky na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom mozeme robit napriklad so syrom. Pokrajame ho na tenke platky. Pouzivam syr, ktory mam prave doma...

    Palacinky na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do panvice dame tenucku vrstvu cesta. Na to poukladame platky syra.

    Palacinky na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na to nalejeme dalsiu tenku vrstvu cesta. A pecieme najprv spodnu stranu a ked vidime, ze je to trosku prepecene, obratime a pecieme z druhej strany. Tuto palacinku nepecieme moc prudko, lebo tu mame vlastne az dve vrstvy cesta a musi sa to dobre prepiect. A hned podavame. Najlepsie je to take cerstve. Chrumkave a zaroven sa syr topi.

    Palacinky na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dalsi chutny sposob je so slaninkou. Na panvicu dame par platkov slaninky, trosku popecieme a okolo slaninky nalejme cesto. Upecieme z jednej strany a potom obratime a pecieme z druhej strany.

    Palacinky na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podavame. Je tu zvykom poliat si takuto palacinku cukrovym sirupom. Mne to bolo najprv strasne divne, ale ochutnala som. A musim povedat, ze mi to velmi chuti. Davam si teraz na slaninkovu palacinku tiez vzdy tento husty sirup.

    Palacinky na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Robila som aj s jablkom. Pokrajane platky jablka dame najprv z oboch stran trosku poopekat do panvice. Potom nalejeme okolo jablk cesto. A palacinku upecieme z oboch stran. Musim povedat, ze sa to trosku zle obracia, lebo jablko nam bude vypadavat. Ale to nevadi.

    Palacinky na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takato palacinka je chutna, ak ju posypete skoricovym cukrom.

    Palacinky na holandský spôsob (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z tohto mnozstva budete mat 10 velkych palaciniek. Pouzivam velku palacinkovu panvicu, s priemerom 26cm. Ak robite syrove palacinky, tak ich bude trosku menej, lebo tam idu na jednu palacinku vlastne dve vrstvy.

  12. 12

    Recept som zaradila aj medzi jedla pre vegetarianov. Samozrejme, len ak sa nepouzije slaninka.

Diskusia k receptu

sovka62
Nenapadlo mi plniť palacinky plniť rovno na panvici (hoci omelety tak robievam). Teraz mi je ľúto, že som recept nenašla včera, napiekla som vyše tridsať palaciniek, mohla som vyskúšať zopár podľa teba. Nevadí, na budúce určite (syrová a slaninková, to bude to pravé).
douglas
Velka vdaka! A tu je vidiet, ze clovek sa uci cely zivot!!...Rozhodne tie syrove najblizsie vyzkusam upiect podla teba, snad sa nam vydaria... Nech sa dari ;).
babav
Zaujímavé.....najlepšie sa mi pozdavaju tie syrove.Vdaka za inšpiráciu ,
určite vyskúsam ;-)
margaretka28
robíš chute takto z rána :-) ja mám rada jablkové, ale aj ostatné stoja za vyskúšanie ! ja robievam bežne z 1,5 l mlieka na dvoch panviciach naraz, aby som to mala skôr hotové, mám doma takú menšiu školskú jedáleň, tak preto :-))
laurika1
Určite si ukladám :) Kedže ide o Holandské palacinky :3 :) Moja sestra tam je, a každý deň máva palacinky na obed :DD
jerica
@janger Jani, fakt dobrá inšpirácia,vyskúšam určite
Pekne si sa pohrala,aby si nám to takto naservírovala , hlavne , pre tých čo rozmýšlajú čo variť a dať si na tanier.
irenaw
pri takýchto receptoch sa vždy čudujem, prečo mi to nikdy nenapadlo :-) výborná inšpirácia, ďakujem.
tanicena
Tie najlepšie sú so slaninkou a posypane práškovým cukrom... ;o) vyskúšajte niekedy!
violetacamorova
Pre mna urcite stoja za vyskusanie syrove a slaninove a vitam tuto inspiraciu, lebo mam velmi rada palacinky a sladkych sa musim vzdat.
jankavaskova
Jeeeej, aj mna takyto sposob palacinkovania zaujal, favoritkami su tie slane, ale odskusame aj sladke - najma deti
janger
Do mailu som dostala aj prispevok od @julica. Tu ho vsak nevidim. Aj tusim, ze asi preco, bol tam jeden apostrof (som ho vymazala) a ten to asi nepustil. Nechapem, preco robia tie apostrofy taky problem....

Julica ti pridal komentár k receptu Palacinky na holandský spôsob (fotorecept) s textom:

Musím dať nabudúce recept na bretónske palacinky: tiež sú z pohánkovej múky, bez vajec, rovno na panvici sa plnia špenátom, syrom, do stredu sa rozklepne vajce, potom sa zložia to taštičky a ešte opekajú. Vdaka pohánke je ich chuť plná a sú veľmi chrumkavé. Ináč k tej sladkej slaninke: najlepšie čokoládové pralinky, aké som tu v belgicku ochutnala, boli s opečenou chrumkavou slaninkou či cibuľou, fakt :)
janger
Mili varechaci, dakujem vam vsetkym za mile komentare, som rada, ze som vas trosku inspirovala. @sovka , par syrovych robievam takmer vzdy, tie mame moc radi. A tie so slaninkou dodaju tej palacinke pocas pecenia tiez vybornu chut. @douglas , preco by sa ti nevydarili :-)? Ked sa mne vydaria ;-)....@babav , ved skus a daj vediet. Ak mas rada syry, tak iste budu chutit. @margaretka28 , aj ja robievam viac, ak su tu deti, ale boli sme teraz len dvaja, takze to stacilo. Niekedy napeciem cely kopec. @laurika1 , tak ta tvoja sestra ma palacinky strasne rada :-))), to my ich tak casto nejedavame. @jerica , Jarmilka, kolkokrat clovek rozmysla, ze co zase navarit...Aj ja sa tak kolkokrat tu na Vareche inspirujem. @ancicka , @tangarinka , @irenaw , @francuzska1 , dakujem aj vam. @tanicena , tak aj s praskovym cukrom ;-)))? @violetacamorova , @jankavaskova , ja mam rada aj sladke, aj slane, tak to byva, ze z kazdho rozku trosku :-). Nuz ale ked sa clovek niecoho musi zrieknut, nic sa neda robit. Treba si povedat, ze je kopu inych veci, ktore su dobre...@julica , ved pridaj niekedy tie bretonske, uz si ich tusim niekde spominala. Tie bonbony, nepochybujem, ze su dobre, ale zvlastna kombinacia :-). Ale jedla somuz vselijake cuda :-). Jednoducho treba ochutnat...
izabella929
Veľmi chutne vyzerajú a podľa surovín usudzujem, že sú aj veľmi chutné.-)))
julica
Dakujem janger za pracu s mojim komentarom. Ja by som ich aj pridala, ale zvycajne to prebieha vo velkom zmatku: kym sa pecie, chystam napln na dalsiu, vsade plno vsetkeho, cela chladnicka povykladana, lebo ved experimentujeme - nie je to velmi fotogenicke :) skusim sa nabuduce na to pripravit.
douglas
@janger , vdaka za reakciu ;). Ja len rano s manzelom diskutovala o tomto rcp a on mi vravi, ze sa palacinka moze pripalit vzhladom k svojej silnejsej hrubke, resp. manipulacia s nou bude o nieco zlozitejsia nez u palaciniek beznej hrubky...ale urcite vyzkusame a dame vediet :).
frezia68
Fíha,do je dobrá inovácia :-))) už sa teším na vyskúšanie,ale na obracanie asi potrebuješ pomocný tanier?Tiež mám takú veľkú panvicu.
janger
@izabella929 , dakujem za reakciu. @julica , to nevadi, ked to nie je fotogenicke :-) (ani ja nie som)...A tie zmatky v kuchyni poznam. To aj tu byva. Ked chcem najprv fotit, tak nikto nema trpezlivost cakat. Ved si to naplanuj tak, ze odfotis az tu poslednu, nebudes citit tolko ten stres :-). @douglas , neboj, nepripali sa. Nerob tie vstvy moc hrube, ozaj len take tenucke. A nepec tieto syrove na velmi prudkom ohni. A ked sa ti aj hned nepodari, druha bude lepsia. Alebo tretia ;-)... @frezia , pomocny tanier nepouzivam. Pouzivam na obracanie vacsinou 'palacinkovy noz'. Najhorsie na otacanie su tie jablkove. @lusinkab , dakujem :-).
ywett
@janger - Janka, tak to je lákavá dobrota a zbožňujem tvoje recepty. A s tým jablkom ako tá palacinka krásne ukáže, hneď by som si dala :-) Srdečne pozdravujem :-)
elysa
vydarené palacinky...takú syrovú a nutelovú by som si dala, Kk
mesiar50
Palacinky vyzerajú excelentne a vábivo.
Zaujímavé recepty si ukladám do Kk.Tvoj tam bude tiež.
Pekne pozdravujem.Ahoj
astheart
Moje maminka je dělávala s těmi jablky - a je pravda, že se to hůř obrací. Jinak jsou suprové! :) Taky někdy nakrájela do těsta párek nebo klobásu, pak se to jedlo s kyselou okurkou. Mňam, to mám moc ráda!
marianne
...beriem tie slane...ale pre zvysok domacich aj tie sladke,takze oboje....Zrovna na zajtra mam v plane palacinky,mam taky stary 30 rocny recept na nelepive,tie peciem najradsej,ale preco nevyskusat aj tieto tvoje Janka,vyzeraju vyborne
shiculka
Krasne palacinky! Recept je uz ulozeny v KK. Vdaka za inspiraciu!
janger
@ywett , Ivka, dakujem, tiez ta pozdravujem, pekny jarny vikend prajem! Dufam, ze mate trosku krajsiu jar ako my. Ale zajtra by uz malo byt teplejsie :-). @douglas , daj vediet, budem rada. Drzim palce :-). @elysa , dakujem za pochvalu :-). @mesiar , dakujem, tiez posielam srdecny pozdrav...Ako tentokrat? Z Holandska do Holandska :-)? @astheart , s klobasou by mi teda nenapadlo, ale moze byt tiez vyborne. Skusam si predstavit tu chut....Moze byt... :-))). @marianne , som rada, ze ta tu zase vidim:-), uz som sa zlakla, ze si odisla...Mozes kludne pouzit svoj spolahlivy recept, aj do tych si mozes dat syr a pod. A ako ty robievas? Inac,... ani tieto sa nelepia. Ale vacsinou, ak je panvica dobre rozpalena, tak by sa to nemalo lepit. Ahojcek :-). @shiculka , a ja ti zase dakujem za pochvalu :-).
mariamka
veeelmi pekne a inspirativne! urcite slaninka, syr, aj jablcka mozu byt super, take nase slovenske chute :) dakujem, vyskusam :)
mesiar50
@janger
Dobre si to vystihla z Holandska do Holandska.
Takže krásny víkend prajem zo Somerenu
janger
@mesiar50 , :-))). Nevedela som, kedze ty tak casto chodis hore-dole ;-). Zajtra by sme mali mat konecne teplo...
zdezda
jeeeeej, velmi sa mi pacia tvoje palacinky, uz aj ja budem experimentovat s nimi, dodala si mi odvahu, zatial som ich len plnila klasicky a robila z nich tortu, dakujem :-)
janger
@zdezda , dakujem, a netreba sa toho bat ;-). Vidis, a ja zase tortu nerobievam, tiez asi niekedy musim spravit. Prajem peknu nedelu :-).
ywett
Ahoj Janka, ďakujem a pekné slnečné dni aj Vám :-) U nás sa už konečne oteplilo a svieti slniečko :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia