Palacinky na holandský spôsob (fotorecept)

Autor receptu: janger

Palacinky su v Holandsku popularne. Mame tu vela restauracii, kde sa podavaju iba palacinky. Ak ich pripravujem doma, tak robim na viacere sposoby. Hlavne o to mi v tomto recepte islo. Viem, ze kazdy ma svoje oblubene cesto. Ja nemam recept, ktoreho sa vzdy pridrzam. Casto kupujem aj hotovu zmes v prasku. Je v mnohych variaciach a velmi chutna. V mnohych zmesiach je aj pohankova muka. Casto ju primiesavam aj ja. Nedavam jej vela, lebo robi palacinky tazsimi. Ale komu to nevadi, da jej viac...

Suroviny

Postup

  1. Ked peciem palacinky, tak kazdy si povie, s cim ich chce. Spravim vzdy par len takych obycajnych, holych. Na to ide bud dzem, alebo niekto si ich posype len cukrom. Oblubeny je tu aj cukrovy sirup (stroop)...Velmi mame radi palacinky s kopcekom dobrej zmrzliny. V lete mozu byt napriklad jahody...No pouzivame aj ine naplne...
  2. Najprv spravime cesto. Vsetky suroviny zamiesame. Ja pouzivam vacsinou tycovy mixer. Tentokrat som nedala moc pohankovej muky. V niektorych receptoch je pol na pol s hladkou mukou. Ale mne sa viac pacia takto. Niekedy robim len z hladkej. Ked viem, ze budem robit len na sladko, tak dam do cesta aj trosku cukru, alebo vanilkovy cukor. Ale tentokrat som nedala.
  3. A potom zacneme piect. Do poriadne rozohriatej panvice dame trosku tuku (co ste zvyknuti pouzivat). A pecieme palacinku, ktoru budeme mat len tak, bez zapecenej naplne. Tu mozeme podavat napriklad s Nutellou a orechami. Nutella sa nam bude lepsie rozotierat, ak ju dame na par sekund do mikrovlnky.
  4. Potom mozeme robit napriklad so syrom. Pokrajame ho na tenke platky. Pouzivam syr, ktory mam prave doma...
  5. Do panvice dame tenucku vrstvu cesta. Na to poukladame platky syra.
  6. Na to nalejeme dalsiu tenku vrstvu cesta. A pecieme najprv spodnu stranu a ked vidime, ze je to trosku prepecene, obratime a pecieme z druhej strany. Tuto palacinku nepecieme moc prudko, lebo tu mame vlastne az dve vrstvy cesta a musi sa to dobre prepiect. A hned podavame. Najlepsie je to take cerstve. Chrumkave a zaroven sa syr topi.
  7. Dalsi chutny sposob je so slaninkou. Na panvicu dame par platkov slaninky, trosku popecieme a okolo slaninky nalejme cesto. Upecieme z jednej strany a potom obratime a pecieme z druhej strany.
  8. Podavame. Je tu zvykom poliat si takuto palacinku cukrovym sirupom. Mne to bolo najprv strasne divne, ale ochutnala som. A musim povedat, ze mi to velmi chuti. Davam si teraz na slaninkovu palacinku tiez vzdy tento husty sirup.
  9. Robila som aj s jablkom. Pokrajane platky jablka dame najprv z oboch stran trosku poopekat do panvice. Potom nalejeme okolo jablk cesto. A palacinku upecieme z oboch stran. Musim povedat, ze sa to trosku zle obracia, lebo jablko nam bude vypadavat. Ale to nevadi.
  10. Takato palacinka je chutna, ak ju posypete skoricovym cukrom.
  11. Z tohto mnozstva budete mat 10 velkych palaciniek. Pouzivam velku palacinkovu panvicu, s priemerom 26cm. Ak robite syrove palacinky, tak ich bude trosku menej, lebo tam idu na jednu palacinku vlastne dve vrstvy.
  12. Recept som zaradila aj medzi jedla pre vegetarianov. Samozrejme, len ak sa nepouzije slaninka.