Pagáčiky zemiakové - celozrnné

martina34 - fotkamartina34, 13. júna 2010
Pagáčiky zemiakové - celozrnné
Foto: martina34

Sú veľmi ľahučké, dlho vydržia čerstvé ak majú ktoré... :-)

60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Kvások:
2 dcl
1 čl
Cesto:
600 g
1 strúčik
1 ks
2 ks
1 čl
2 dcl
10 dkg
5 dkg




Postup

  1. 1

    Zarobíme si kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme kocku droždia, pridáme lyžičku cukru a zamiešame. Po vykysnutí zmiesime s múkou, nastrúhanými uvarenými zemiakami. Pridáme soľ, vajce, vodu (záleží na tom, aké máme zemiaky, či treba viac, či menej vody zistíme počas miesenia). Tiež pridáme nastrúhaný syr, pretlačený cesnak, ľanové semienka a na jemno nakrájaný margarín, aby sme ho dobre vymiesili a neostali hrudky.

  2. 2

    Vymiesené cesto necháme kysnúť cca 20 minút. Potom cesto vyktopíme na pomúčený lopár, roztiahneme ho jemne rukami, aby malo rovnakú hrúbku cca 3 cm všade a vykrajujeme pohárikom alebo formičkou kruhy - pagáčiky. Poukladáme ich na olejom pomastený plech, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom so soľou. Na vrch môžeme dať ľanové semienka, raschu alebo slnečnicové semienka, či plátok syru ... Pagáčiky pečieme na 200 stupňoch v teplovzdušnej rúre cca 15-20 minút.

Diskusia k receptu

frezia68
@martinka ,akurát cesnak som nedávala,ale skúsim s ním.A idú na odbyt najviac tie "neupravené"ako ten vľavo zo zbytku cesta,od detstva bola o ne bitka-špicaté strapáčiky,lebo najviac chrumkali :-)).A ani teraz zbytok cesta neprevaľkám,len takto pospájam......
martina34
Ďakujem.
Múku som použila ražnú, ale kľudne môžeš dať aj inú, napríklad aj grahamovú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia