Foto: siskam
Tento recept mám tiež už veľmi dávno a pochádza z časopisu Život. Niekedy sa vraj naše mamy pretekali v tom, ktorá pripraví najlepšie pagáče Zobraziť celý popisTento recept mám tiež už veľmi dávno a pochádza z časopisu Život. Niekedy sa vraj naše mamy pretekali v tom, ktorá pripraví najlepšie pagáče a strážili si tajomstvo svojich receptov A tento recept bol vraj tiež tajomstvom. Nie sú oškvarkové, ale zato výborné. Skúste. V tomto období ich pripravujem už roky.
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Necháme vykysnúť kvások. Zmiešame múku, heru, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások.
-
2
Vypracujeme tuhšie cesto.
-
3
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáčiky s namúčenou formičkou s priemerom asi 4,5 cm.
-
4
Tradične ozdobíme nožom, ja ich rukami ešte vyformujem do pekného tvaru a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.
-
5
Pagáčiky necháme odpočívať 2-3 hodiny, potrieme rozšľahaným vajcom a mierne posolíme.
-
6
Pečieme do ružova, pri 170°C asi 30 min.
Takto krásne potom boli aj medziľudské vzťahy nielen na pracoviskách ale aj v obciach.
Lenže: sú krehké, ale ja som ako dieťa nemala rada. Chuťou mi pripomínali osolenú zásmažku, keď sa rozpadli v ústach. Chutili však skoro všetkým návštevám, veľmi ich chválili, tak neviem.