Pagáčiky k vínu

siskam - fotkasiskam, 21. decembra 2012
Pagáčiky k vínu
Foto: siskam

Tento recept mám tiež už veľmi dávno a pochádza z časopisu Život. Niekedy sa vraj naše mamy pretekali v tom, ktorá pripraví najlepšie pagáče Zobraziť celý popisTento recept mám tiež už veľmi dávno a pochádza z časopisu Život. Niekedy sa vraj naše mamy pretekali v tom, ktorá pripraví najlepšie pagáče a strážili si tajomstvo svojich receptov A tento recept bol vraj tiež tajomstvom. Nie sú oškvarkové, ale zato výborné. Skúste. V tomto období ich pripravujem už roky.

45-5O
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

400 g
250 g
2 ks
2 čl
Kvások:
40 g
1 čl
2 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Necháme vykysnúť kvások. Zmiešame múku, heru, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások.

    Pagáčiky k vínu - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme tuhšie cesto.

    Pagáčiky k vínu - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáčiky s namúčenou formičkou s priemerom asi 4,5 cm.

    Pagáčiky k vínu - obrázok 3
  4. 4

    Tradične ozdobíme nožom, ja ich rukami ešte vyformujem do pekného tvaru a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.

    Pagáčiky k vínu - obrázok 4
  5. 5

    Pagáčiky necháme odpočívať 2-3 hodiny, potrieme rozšľahaným vajcom a mierne posolíme.

    Pagáčiky k vínu - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme do ružova, pri 170°C asi 30 min.

    Pagáčiky k vínu - obrázok 6

Diskusia k receptu

violetacamorova
A su chrumkave dlhsie? Lebo ja som piekla, ale isla do cesta aj kysla smotana, ale boli chrumkave len po upeceni, ked postali zavrete v doze zmekli, chceli by som recept na take, ktore vydrzia chrumkave co najdlhsie. Ukladam si recept aj tak.
siskam
Nie, tieto pagáčiky nezmäknú. Oni sú skôr také suchšie, ale oni sa zjedia vždy ako prvé, takže sú tak na 2 dni a potom robím ďalšie. Ale určite nezmäknú ani po týždni. Skús ich upiecť, verím že nebudeš sklamaná.
hubata
hehe, to čo si napísala @Siskam je pravda: v robote sme si spravili Vianoce a pretekali sme sa, ktorá krajší a hlavne neokukaný zákusok donesie. Posedeli sme sme si, porozprávali, niekedy prišli za nami aj manželia a deti a potom zasa naopak: my sme išli do manželovej roboty aj s deťmi na posedenie. Vlastne sme sa poznali navzájom a takisto aj naše deti či už z rekreácií, pionierskych táborov alebo z takýchto vianočných alebo mikulášskych posedení. Väčšina z nás strávila v jednom zamestnaní celý život, takže už sme sa tak poznali ako rodina. Zvlášť v menších mestách boli tieto posedenia vzájomné a veľmi obľúbené.

Takto krásne potom boli aj medziľudské vzťahy nielen na pracoviskách ale aj v obciach.
sovka62
Naozaj krehké zostanú len škvarkové pagáčik pečené bez droždia. mama ich robievala, ale recept nemám, všetko robila od oka.
Lenže: sú krehké, ale ja som ako dieťa nemala rada. Chuťou mi pripomínali osolenú zásmažku, keď sa rozpadli v ústach. Chutili však skoro všetkým návštevám, veľmi ich chválili, tak neviem.
siskam
Vrátila som sa v spomienkach do starých dobrých čias @hubata , máš úplnú pravdu . Keď sme sedeli v kancelárii a bolo to len v decembri, ostatné mesiace sme boli v teréne, tak sme prevetrávali všetky možné recepty. A mám ich od bývalých kolegýň naozaj dosť. Postupne ich popridávam. @sovka , tieto pagáčiky sú vhodné k vínu, alebo k čaju, ako je to aj v názve receptu. Tak možno niekto skúsi a nesklamú. Ďakujem Vám za komentíky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia