Pagáčiky k vínu

Autor receptu: siskam

Tento recept mám tiež už veľmi dávno a pochádza z časopisu Život. Niekedy sa vraj naše mamy pretekali v tom, ktorá pripraví najlepšie pagáče a strážili si tajomstvo svojich receptov A tento recept bol vraj tiež tajomstvom. Nie sú oškvarkové, ale zato výborné. Skúste. V tomto období ich pripravujem už roky.

45-5O
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Postup

  1. Necháme vykysnúť kvások. Zmiešame múku, heru, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások.
  2. Vypracujeme tuhšie cesto.
  3. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáčiky s namúčenou formičkou s priemerom asi 4,5 cm.
  4. Tradične ozdobíme nožom, ja ich rukami ešte vyformujem do pekného tvaru a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Pagáčiky necháme odpočívať 2-3 hodiny, potrieme rozšľahaným vajcom a mierne posolíme.
  6. Pečieme do ružova, pri 170°C asi 30 min.