Pagáčiky k vínu
Autor receptu: siskam
Tento recept mám tiež už veľmi dávno a pochádza z časopisu Život. Niekedy sa vraj naše mamy pretekali v tom, ktorá pripraví najlepšie pagáče a strážili si tajomstvo svojich receptov A tento recept bol vraj tiež tajomstvom. Nie sú oškvarkové, ale zato výborné. Skúste. V tomto období ich pripravujem už roky.
45-5O porcií |
20 minút príprava |
30 minút na 170 °C |
Postup
- Necháme vykysnúť kvások. Zmiešame múku, heru, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások.
- Vypracujeme tuhšie cesto.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáčiky s namúčenou formičkou s priemerom asi 4,5 cm.
- Tradične ozdobíme nožom, ja ich rukami ešte vyformujem do pekného tvaru a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pagáčiky necháme odpočívať 2-3 hodiny, potrieme rozšľahaným vajcom a mierne posolíme.
- Pečieme do ružova, pri 170°C asi 30 min.