Pagáče zo sadlového cesta

kukulienka71 - fotkaKukulienka71, 9. marca 2013 1:25
Ďalšie recepty »

80 min
príprava
12-15 min
na 200 °C

Suroviny

70 dkg
40 dkg
2 PL (alebo jogurt)
1 ks
2 - 3 ks (na potretie)
1,5 dcl
3 PL
1 ČL
1 ČL
cca 3 dcl
1 - 2 dkg
3 cl (alebo vodka)

Postup prípravy

  1. 1

    Očistené a pomleté bravčové sadlo premiešame s 10 dkg polohrubej výberovej múky a octom ,vytvarujeme na obdlžnik a dáme do chladničky,kým si pripravíme cesto.K zvyšnej múke pridáme soľ,cukor,rozdrobené droždie,celé vajce,smotanu,domácu pálenku,biele víno a toľko (asi 3dcl) sódovej vody,aby sme mali vláčne cesto.Dobre ho premiesime,aby bolo pekné lesklé.Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi ako palec.Do stredu uložíme tehlu sadla z chladničky a zabalíme ju do cesta ako do obálky(najprv prikryjeme spodnou častou,potom zvrchu a z lavej aj pravej strany,aby bolo sadlo všade dobre prikryté.

    Pagáče zo sadlového cesta - obrázok 1
  2. 2

    zabalené cesto necháme 15 minút odpočívat.Rozvaľkáme ho znovu na hrúbku palca a zložíme tak,ako prvý krát.Necháme 15 minút odpočívat a celý postup zopakujeme ešte raz(celkom 3x rozvaľkat a nechat stát)Týmto získa cesto pekné vrstvy.Pri poslednom vaľkaní urobíme na ceste ostrým nožom mriežky a vykrajujeme menšie pagáčiky,ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Pagáče zo sadlového cesta - obrázok 2
  3. 3

    Pagáčiky neukladáme moc blízko,lebo nám budú počas pečenia rásť.Vrch potrieme vyšľahaným vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C.Pečieme zhruba 12-15 minút,musíme ich vybrat,keď sú pekné červené,ale ešte nie pripálené.Ja som piekla na dvoch plechoch,kým je jedna dávka v rúre,rýchlo ukladáme na plech dalšie pagáčiky.

    Pagáče zo sadlového cesta - obrázok 3
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist