Foto: kukulienka71
príprava
na 200 °C
Suroviny
70 dkg |
|
40 dkg |
|
2 PL (alebo jogurt) |
|
1 ks |
|
2 - 3 ks (na potretie) |
|
1,5 dcl |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
cca 3 dcl |
|
1 - 2 dkg |
|
3 cl (alebo vodka) |
|
Postup
-
1
Očistené a pomleté bravčové sadlo premiešame s 10 dkg polohrubej výberovej múky a octom ,vytvarujeme na obdlžnik a dáme do chladničky,kým si pripravíme cesto.K zvyšnej múke pridáme soľ,cukor,rozdrobené droždie,celé vajce,smotanu,domácu pálenku,biele víno a toľko (asi 3dcl) sódovej vody,aby sme mali vláčne cesto.Dobre ho premiesime,aby bolo pekné lesklé.Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi ako palec.Do stredu uložíme tehlu sadla z chladničky a zabalíme ju do cesta ako do obálky(najprv prikryjeme spodnou častou,potom zvrchu a z lavej aj pravej strany,aby bolo sadlo všade dobre prikryté.
-
2
zabalené cesto necháme 15 minút odpočívat.Rozvaľkáme ho znovu na hrúbku palca a zložíme tak,ako prvý krát.Necháme 15 minút odpočívat a celý postup zopakujeme ešte raz(celkom 3x rozvaľkat a nechat stát)Týmto získa cesto pekné vrstvy.Pri poslednom vaľkaní urobíme na ceste ostrým nožom mriežky a vykrajujeme menšie pagáčiky,ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
3
Pagáčiky neukladáme moc blízko,lebo nám budú počas pečenia rásť.Vrch potrieme vyšľahaným vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C.Pečieme zhruba 12-15 minút,musíme ich vybrat,keď sú pekné červené,ale ešte nie pripálené.Ja som piekla na dvoch plechoch,kým je jedna dávka v rúre,rýchlo ukladáme na plech dalšie pagáčiky.
Naše gazdinky z toho robili aj šatôčky plnené lekvárom.
Ďakujem,že si mi tie krásne časy pripomenula.Pagáče máš za 1.
Toto sú pagáčiky, ktorým sa nevyrovnajú žiadne iné. Robievam tak často, ako si náš zdroj surovín(bravčové sádlo vnútorné) na nás spomenie. Sú fantastické , miznúce rýchlosťou blesku.
A dalo by sa to aj s kacacim alebo husacim sadlom??