Ovsené keksíky

dorisa - fotkadorisa, 25. októbra 2015
Ovsené keksíky
Foto: dorisa

Máme radi takéto keksíky z ovsených vločiek so sušeným ovocím.

30
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
200 g figy, datle, brusnice, hrozienka
Podľa potreby
1 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Ovocie na drobnejšie nakrájame, dáme do vody(len minimum), necháme prejsť varom. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Vločky zmiešame s vajcom, medom a roztopeným maslom. Pridáme predvarené sušené ovocie, ktoré by malo byť trocha mäkšie. Zmiešame. Ak by bola masa zle tvarovateľná, pridáme vodu z varenia sušeného ovocia.

  3. 3

    Z masy kladieme na plech kôpky, ďalej od seba, ktoré sa pri pečení roztečú na pekné keksíky.

  4. 4

    Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

fialka49
Recept na tieto keksy si vypýtali všetci, ktorých som touto lahôdkou ponúkla. Vynikajúca kombinácia zdravých surovín, pridávam však aj 1-2 PL lekváru. Pečiem ich veľmi často.
dorisa
@fialka49 , ja ich musím piecť každé Vianoce, niekedy nedávam vajce, ale namočené ľanové semienka, alebo chia semiačka. @martamm , sú výborné, vyskúšaj. Ďakujem vám za komentáre.
marianne
jednoduche, par surovin a velmi dobre mozu byt, na obrazku vidno, ze to jedno vajicko ich zlepilo dostatocne, lebo toho jedineho by som sa obavala.
dorisa
@marianne , zlepuje ich samotné ovocie, lebo sme ich predvarili a potom aj náhrady, a namiesto vajca tie nabobtnané chia semiačka, alebo ľanové semiačka. Inak ti poviem, že vždy sú iné tie koláčiky, lebo robím ich viacmenej od oka.
marianne
mne sa praveze paci, ze su len z jedneho vajicka @doriska , prisuchnem viac chia semiacok..dam vediet
radost
ja podobné pečie-ide tam ešte trocha polohrubej múky..no mám skúsenosť-že sušené ovocie-ktoré zostane navrchu akožeguľky-horí..a to potom nevonia a nechutí..
@dorisa-tebe sa to vždy darí okey..?neprihorí..?
bo ja som to sušené prestala dávať..prihodím kokos..sekané orechy..
veľmi obľúbené..jednoduché a chutné..
dorisa
@radost , tak už mi aj celé zhoreli, ale to sa stáva, inak nie. Ja tieto robievam, nakoľko nakúpim figy a datle a potom ich nezjeme, ak mám tieto odskúšané. Originál recept som dávno našla v mojej knihe Pečieme na Vianoce, tam je iný receptík, aj ten som skúšala, ale postupne krešem zo surovín a takto sú asi najlepšie. Určite sú chutné aj tvoje. Ďakujem za komentár.
tekvica
robievam podobné, prihodím ešte slnečnicu, ľan, niekedy kúsky superhorkej čokolády... tiež len tak od oka. Ale tvoje sú také pekné, foremné, ja ich mám väčšinou šišaté :-(
dorisa
@tekvica , aj šišaté majú svoj pôvab a hlavne, že chutia. Ďakujem za komentár.
valeri
milujem ich, zvonku chrumkavé, vnútri mäkké, šťavnaté a chutné. Myslím, že aj tie moje, čo som sem dala, sú podobné
dorisa
@jozefj , ano, mám aj fotodokumentáciu k tomuto receptu, fotím všetko, ale nepovažovala som za potrebne to sem dávať. Asi reaguješ na môj komentár ku Milka koláču, v recepte sa autor odvoláva na video, ktoré by malo byt súčasťou receptu, nie, aby sme si link dávali do vyhľadávača.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia