Ovsené celozrnné sušienky

Autor receptu: janikbj

Výborné domáce sušienky, podobné anglickým Digestives.

12-15 minút
na 170 °C

Postup

  1. Jemné ovsené vločky môžeme ešte jemne premixovať, ale nie úplne na múku. (Ja som nemixovala). Zmiešame všetky suché suroviny a pridáme ku nim nasekané studené maslo. Rukami spracujeme na akoby mrveničku a pridáme mlieko, naozaj len po lyžiciach, aby sa nám cesto spojilo. Bude sa s ním pracovať dosť zle, ale ako sa maslo bude pod rukami topiť, bude sa dať pekne spracovať do kompaktnej hmoty.
  2. Pôvodný recept odporúčal cesto schladiť a vyvaľkať, no to by som asi zrušila nervy, takže môj tip - spracovať ho, aby pekne držalo pokope a vytvarovať do valca s takým priemerom, aké veľké sušienky chceme. Valec zabalíme do fólie, sáčku, alobalu, to je jedno - a dáme na pol hodinky do chladničky, nech stuhne. Z vychladeného valca ostrým nožom krájame plátky - sušienky - hrubé asi 0,5 cm. (Keď sa kraje trochu drobia, prstami ich pekne upravíme - utľapkáme.) Ukladáme na plech s fóliou na pečenie (príp. by som asi plech vymastila a vysypala múkou, pre istotu) a pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 12-15 min dozlata, treba odsledovať. Horúce sušienky necháme trochu spevnieť a až potom ich môžeme podobrať a nechať vychladnúť na mriežke.
  3. Keksíčky sú jemne sladké a kto pozná Digestives vie, že aj trolilinku slané, ale tak to má byť. Polovicu keksíka môžeme nahrubo potrieť čokoládou alebo ich nechať také "holé" a natrieť orieškovou, orechovou, čokoládovou nátierkou pred konzumáciou, príp. si ich vychutnať také čisté s mliekom, kávou, čajom.