Ovocný posúch trocha inak fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 31. júla 2013

Tento recept pridávam len ako inšpiráciu pre tých, ktorý majú radi klasické kysnuté posúchy s ovocím a chceli by ich upiecť troška iným spôsobom.

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
100 g (alebo maslo)
2 PL
štipka
50 g
250 ml
20 g
1 ČL
Plnka:
200 g
1 ks
1 PL
100 g
podľa chuti
Okrem toho:
 na potieranie




Postup

  1. 1

    Do hrnčeka dáme vlažné mlieko, pridáme troška cukru, rozdrobené droždie, posypeme troškou múky a necháme vykysnúť kvások. Múku nasypeme do misy, pridáme soľ, prášok do pečiva a dobre premiešame. Potom pridáme vykysnutý kvások a ostatné suroviny patriace do cesta. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť. Počas tejto doby minimálne dva krát dobre premiesime, aby sa prevzdušnilo.

  2. 2

    Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dva kusy. Ja som totižto robila jeden klasický posúch, ktorý som piekla na plechu na pečenie pizze a druhý tento posúch-srdiečko.

  3. 3

    Z jedného ks cesta klasickým spôsobom vytvoríme ovocný posúch.

  4. 4

    Druhé cesto rozdelíme na dva kusy - jeden väčší a jeden menší.

  5. 5

    Menší kus vyvaľkáme do tvaru srdiečka

    Ovocný posúch trocha inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tvaroh dobre vymiešame so žĺtkom, citrónovou kôrou a oboma cukrami. Natrieme na srdiečko

    Ovocný posúch trocha inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potrieme kyslou smotanou

    Ovocný posúch trocha inak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posypeme ovocím - v mojom prípade to boli ríbezle

    Ovocný posúch trocha inak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z druhého kusu - toho väčšieho odoberieme časť, ktorú vyvaľkáme a mriežkovacím valčekom vytvoríme mriežku

    Ovocný posúch trocha inak (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Priložíme na srdiečko s ovocím

    Ovocný posúch trocha inak (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zo zvyšného cesta ušúľame štyri pruhy, vždy dva a dva spletieme

    Ovocný posúch trocha inak (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A vytvoríme okraje srdiečka, potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.

    Ovocný posúch trocha inak (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po upečení ho môžeme potrieť rozpusteným maslom

    Ovocný posúch trocha inak (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    No nebolo celkom podľa mojich predstáv, hlavne s tým valčekom na mriežky sa musím naučiť zručnejšie narábať, ale časom to snáď vycibrím.

Diskusia k receptu

eviana
Toto je ten najkrásnejší posúch aký som kedy videla... priam umelecké dielko a o chuti vôbec nepochybujem, mňam... teda @medovnicek si ma úplne dostala :)
jerica
Tomu sa hovorí kreativita - tvorba :-)krásne foto aj s popisom si sa pohrala :-)
zolik
odo mna mas 5 *, za kreativitu, trpezlivost a aj krasny vysledok. Na toto by som ja nervy nemala aj ked bol uzrcite podla receptu lahodny!
afataga
teda ty mas trpezlivost :-) pekne si sa pohrala a este aj s tvarohom...super
mariamka
to je ako nadherny malovany obraz! krasna poctiva rucna praca @evusik , co tam po nejakej cipke, je to ako ma byt, zo srdiecka :) o ceste a plnke snad ani netreba 5*
luss44
koláčik ako maľovaný, s láskou spracovaný, hádam škoda aj načať...
evanaaa
Krásne a jedlé srdiečko, ani mňa by také nenapadlo, a že nei je také, aké si chcela? Je robené srdcom, možno druhý raz také bude.
A zaujalo ma od @mariamka , komu to adresovala, @evusik komentár tu nevidím.....?
medovnicek
Dievčence všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre a verte, že ja vôbec nie som trpezlivý človek, len ma baví "babrať" sa s cestom a ono to možno časovo náročnejšie vyzerá, ale opak je pravdou
@evanaaa tá mriežka mala byť krajšia, ako si sa mi nedarí s tým valčekom robiť krajšie oká, ale časom sa snáď vylepším:), ale od srdca určite robené bolo:)
bozulka
Je to nádhera...a ja som darovala valček svatke,že ja ho už nebudem potrebovať...:-)
ywett
mne sa páči, je pripravený s láskou a určite aj chuťovo výborný :)
salinka
Ty máš vždy tak krásne pečené kysnuté cesto, až závidím:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia