Tento recept pridávam len ako inšpiráciu pre tých, ktorý majú radi klasické kysnuté posúchy s ovocím a chceli by ich upiecť troška iným spôsobom.
Suroviny
| Cesto: | |
| 250 g |
|
| 250 g |
|
| 100 g (alebo maslo) |
|
| 2 PL |
|
| štipka |
|
| 50 g |
|
| 250 ml |
|
| 20 g |
|
| 1 ČL |
|
| Plnka: | |
| 200 g |
|
| 1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
| 1 PL |
|
| 100 g |
|
| podľa chuti |
|
| Okrem toho: | |
| na potieranie |
|
Postup
-
1
Do hrnčeka dáme vlažné mlieko, pridáme troška cukru, rozdrobené droždie, posypeme troškou múky a necháme vykysnúť kvások. Múku nasypeme do misy, pridáme soľ, prášok do pečiva a dobre premiešame. Potom pridáme vykysnutý kvások a ostatné suroviny patriace do cesta. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť. Počas tejto doby minimálne dva krát dobre premiesime, aby sa prevzdušnilo.
- 2
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dva kusy. Ja som totižto robila jeden klasický posúch, ktorý som piekla na plechu na pečenie pizze a druhý tento posúch-srdiečko.
- 3
Z jedného ks cesta klasickým spôsobom vytvoríme ovocný posúch.
- 4
Druhé cesto rozdelíme na dva kusy - jeden väčší a jeden menší.
- 5
Menší kus vyvaľkáme do tvaru srdiečka
- 6
Tvaroh dobre vymiešame so žĺtkom, citrónovou kôrou a oboma cukrami. Natrieme na srdiečko
- 7
Potrieme kyslou smotanou
- 8
Posypeme ovocím - v mojom prípade to boli ríbezle
- 9
Z druhého kusu - toho väčšieho odoberieme časť, ktorú vyvaľkáme a mriežkovacím valčekom vytvoríme mriežku
- 10
Priložíme na srdiečko s ovocím
- 11
Zo zvyšného cesta ušúľame štyri pruhy, vždy dva a dva spletieme
- 12
A vytvoríme okraje srdiečka, potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
- 13
Po upečení ho môžeme potrieť rozpusteným maslom
- 14
No nebolo celkom podľa mojich predstáv, hlavne s tým valčekom na mriežky sa musím naučiť zručnejšie narábať, ale časom to snáď vycibrím.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









A zaujalo ma od @mariamka , komu to adresovala, @evusik komentár tu nevidím.....?
@evanaaa tá mriežka mala byť krajšia, ako si sa mi nedarí s tým valčekom robiť krajšie oká, ale časom sa snáď vylepším:), ale od srdca určite robené bolo:)