Ovocný posúch trocha inak (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Tento recept pridávam len ako inšpiráciu pre tých, ktorý majú radi klasické kysnuté posúchy s ovocím a chceli by ich upiecť troška iným spôsobom.

Postup

  1. Do hrnčeka dáme vlažné mlieko, pridáme troška cukru, rozdrobené droždie, posypeme troškou múky a necháme vykysnúť kvások. Múku nasypeme do misy, pridáme soľ, prášok do pečiva a dobre premiešame. Potom pridáme vykysnutý kvások a ostatné suroviny patriace do cesta. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť. Počas tejto doby minimálne dva krát dobre premiesime, aby sa prevzdušnilo.
  2. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dva kusy. Ja som totižto robila jeden klasický posúch, ktorý som piekla na plechu na pečenie pizze a druhý tento posúch-srdiečko.
  3. Z jedného ks cesta klasickým spôsobom vytvoríme ovocný posúch.
  4. Druhé cesto rozdelíme na dva kusy - jeden väčší a jeden menší.
  5. Menší kus vyvaľkáme do tvaru srdiečka
  6. Tvaroh dobre vymiešame so žĺtkom, citrónovou kôrou a oboma cukrami. Natrieme na srdiečko
  7. Potrieme kyslou smotanou
  8. Posypeme ovocím - v mojom prípade to boli ríbezle
  9. Z druhého kusu - toho väčšieho odoberieme časť, ktorú vyvaľkáme a mriežkovacím valčekom vytvoríme mriežku
  10. Priložíme na srdiečko s ovocím
  11. Zo zvyšného cesta ušúľame štyri pruhy, vždy dva a dva spletieme
  12. A vytvoríme okraje srdiečka, potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 C.
  13. Po upečení ho môžeme potrieť rozpusteným maslom
  14. No nebolo celkom podľa mojich predstáv, hlavne s tým valčekom na mriežky sa musím naučiť zručnejšie narábať, ale časom to snáď vycibrím.