Ovocný chlebík z bielkov

marienka44 - fotkamarienka44, 29. októbra 2010

Tento chlebík pečiem vždy vtedy, keď mám v pohári v chladničke uskladnených veľa bielkov. Pôvodný recept je z malej brožúry Pohostenie pre priateľov. Myslím, Zobraziť celý popisTento chlebík pečiem vždy vtedy, keď mám v pohári v chladničke uskladnených veľa bielkov. Pôvodný recept je z malej brožúry Pohostenie pre priateľov. Myslím, že názov je výstižný. Prímesi /orechy, mandle, hrozienka, sušené slivky, atď./ môžeme ľubovoľne meniť, aj ich množstvá, podľa zásob doma. Nič nie je striktne dané, množstvá sú orientačné. Tento recept pridávam aj v rámci súťaže o kanvicu Brita. Mala som podobnú, zn. Anna, ale nemám náhradné patróny a celá je už zanesená vod. kameňom.

20-30
porcií
60 minút
príprava
25-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

8 ks
150 g
140 g
100 g (posekané na hrubo)
100 g
100 g
1 ks
100 g
1 pl
50 g rozpustené (alebo olej)
1 ks




Postup

  1. 1

    Z vychladených bielkov ušľaháme tuhý sneh. Do bielkov sa odporúča dať trochu soli alebo citrónovej šťavy, pripadne niekoľko lyžíc studenej vody, ktorá pôsobí ako prirodzené kypridlo. Pridáme cukor a ešte šľaháme.

  2. 2

    Zľahka primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom, kúskami čokolády, hrozienkami, sekanými orechami, vanilkový cukor, sušené ovocie /ananás, papája atď./ pokrájané taktiež na malé kúsky. Nakoniec dáme vlažné maslo alebo trochu oleja /ja dávam olivový/ a rum.

  3. 3

    Vymiešanú masu dáme do vymastenej a múkou vysypanej chlebíčkovej formy. Podľa mojej skúsenosti toto mnozstvo sa mestí do dvoch foriem. Moj zlepšovák: formy vysteliem pečiacim papierom a netreba ich po upecení prácne umývať. O konci pečenia sa presvedčíme vizuálne. Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Pred poliatím do vytvoreného jarčeka môžeme dať pikantný lekvár. Pred pečením umiestnim formy na jeden plech pre lepšiu manipuláciu. Do rúry počas pečenia zvyknem dávať kovový hrnček s vodou.

Diskusia k receptu

alzbetka2
Ja tento recept robievam tiež, len nedávam do cesta čokoládu. Po upečení nechám vychladnúť, pokrájam na tenké kúsky a usuším v rúre na sucháriky. Už usušené polievam čokoládou alebo len posypem práškovým cukrom alebo ich chrumkáme ako sladké sucháre.Sú super....
anene
Ja to tiež robím ale len z orechami, alebo lieskovými orieškami a pokrájané na plátky suším.
zdezda
:-) aj ja robím tento chlebík ako alzbetka, čiže sucháre, vždy na Vianoce, vtedy mávam veľa bielkov :-), naposledy som ich urobila z 3-och druhov orechov, bez ovocia, lebo z neho zmäknú, nie sú chrumkavé, boli vynikajúce :-)))))
marienka44
Ja nesusim, moj mucnik je makky a vlacny. Poznam Vas recept a vola sa Mandlove suchare. To je celkom iny recept ako Vas. :-)
nadia56
@marienka44 , dakujem, recept si ukladam, takyto chlebik robievala moja mamina vzdy na vianoce, miesto sliviek davala kandizovane ovocie,bol makucky, taky mnam, presne ako pises, no a druhy robievala mandlovy suchar a mas pravdu, je to uplne iny recept, iny pomer bielkov a muky, ziadny tuk, mandlovy robievam aj ja a tento tvoj chlebik spravim hned, nebudem cakat do vianoc, pekny den ti zelam:-)
babidka
@marienka44 , som rada ze si ten recept dala na Varechu .Uz som ho davno nejedla a vlastner som aj nanho takmer zabudla . Tesim sa !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia