Ovocný chlebík z bielkov

Autor receptu: marienka44

Tento chlebík pečiem vždy vtedy, keď mám v pohári v chladničke uskladnených veľa bielkov. Pôvodný recept je z malej brožúry Pohostenie pre priateľov. Myslím, že názov je výstižný. Prímesi /orechy, mandle, hrozienka, sušené slivky, atď./ môžeme ľubovoľne meniť, aj ich množstvá, podľa zásob doma. Nič nie je striktne dané, množstvá sú orientačné. Tento recept pridávam aj v rámci súťaže o kanvicu Brita. Mala som podobnú, zn. Anna, ale nemám náhradné patróny a celá je už zanesená vod. kameňom.

20-30
porcií
60 minút
príprava
25-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vychladených bielkov ušľaháme tuhý sneh. Do bielkov sa odporúča dať trochu soli alebo citrónovej šťavy, pripadne niekoľko lyžíc studenej vody, ktorá pôsobí ako prirodzené kypridlo. Pridáme cukor a ešte šľaháme.
  2. Zľahka primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom, kúskami čokolády, hrozienkami, sekanými orechami, vanilkový cukor, sušené ovocie /ananás, papája atď./ pokrájané taktiež na malé kúsky. Nakoniec dáme vlažné maslo alebo trochu oleja /ja dávam olivový/ a rum.
  3. Vymiešanú masu dáme do vymastenej a múkou vysypanej chlebíčkovej formy. Podľa mojej skúsenosti toto mnozstvo sa mestí do dvoch foriem. Moj zlepšovák: formy vysteliem pečiacim papierom a netreba ich po upecení prácne umývať. O konci pečenia sa presvedčíme vizuálne. Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Pred poliatím do vytvoreného jarčeka môžeme dať pikantný lekvár. Pred pečením umiestnim formy na jeden plech pre lepšiu manipuláciu. Do rúry počas pečenia zvyknem dávať kovový hrnček s vodou.