Ovocné lievance

marienka44 - fotkamarienka44, 23. júna 2010

Robievam ich občas, hlavne pre vnučku, ktorá ich má veľmi rada.

25-30
porcií
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
30 g
1 ks
20 g
1/2 ks
20 g
3,5 dcl
1 PL
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Z droždia, trochu cukru a múky urobíme kvasok. Múku /hladká a polohrubá 1:1/ preosejeme a pridáme do nej soľ, asi 1PL zomletych ovsennych vločiek /kvoli výživnosti/ a postrúhané jablko bez šupky. /Ja som dala len polovičku veľkého jablka, môže sa dať celé/. Pridáme vykysnutý kvások, žľtok rozmiešaný vo zvyšnom vlažnom mlieku, cukor a nakoniec rozpustené maslo a sneh z 1 bielka. Aby lievance pri smažení nepili veľa tuku, pridala som asi 1 PL rumu.

  2. 2

    Cesto má mať redšiu konzistenciu, tekúce. Po vykysnuti malou naberackou dávame cesto do olejom vymastených jamiek dolkárne. Ja som mala teflónovú dolkáreň, oleja stačí málo. Vysmažené lievance po oboch stranách kladieme do misky, ktorá je vystlaná kuchynskou papierovou utierkou. Vysaje prebytočný tuk.

  3. 3

    Hotové lievance posypeme tvarohom rozmiešaným s cukrom a so škoricou a teplé podávame. Ja som ich potrela len džemom z miešaného ovocia zn. Maribel /kúpený v Lidli/ a vnučka si nastriekala šľahačku v spreji.

Diskusia k receptu

evasik
Jój, to sú pochúťky. Ale čo potom s kilami.Ako pôjdu dole?
A do Hlohovca chodím rada.
marienka44
Vcera som ich robila zase ako "zakusok" po nedelnom obede. Mala so svieze kvasnice /nie tie balene/, cerstve mlieko z automatu /nie je pasterizovane/, pridala som do cesta aj struhane jablcko. Vsetky sa hned zjedli, pre svokru a kamaratku uz neostalo.
marienka44
Vitaj, Evasik, na Vareche. V Tvojom profile nevidiet, odkial si. Vekove sme pribuzne. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia