Osviežujúce acidko rezy fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 7. marca 2012
Osviežujúce acidko rezy (fotorecept)
Foto: janikbj

Suroviny

1,5 hrnčeka
1/3 hrnčeka
1/2 hrnčeka čerstvé zmäknuté
 štipka
2 hrnčeky, , husté, obsah tuku min.3%
3/4 hrnčeka ( + 1 vanilkový cukor)
3 stredne kopcovité PL
4 veľké (alebo 5malých)
štipka
1/4 ČL nastrúhaný (nemusí byť, môžeme nahradiť citrón. kôrou)




Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme štipku soli (štipka až 1/4 čl) a múku a ručne (alebo vidličkou, ručným šľahačom) spracujeme na niečo podobné mrveničke. Plech s rozmermi 23x33cm vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Mrveničku rovnomerne vysypeme do plechu a rukami dobre utľapkáme, aby sme dostali pevný základ. V rúre vyhriatej na 150-180 stupňov (každý podľa svojej rúry) upečieme, kým nechytí jemne zlatistý nádych (cca 15-17 min.). Rúru nevypíname.

    Osviežujúce acidko rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa pečie cesto, pripravíme si mliečnu plnku. Všetky prísady na plnku (teda v rozpise od acidka nižšie) si spolu dobre vyšľaháme a vylejeme na horúce predpečené cesto. Ja som pridala aj ovocie, kto chce, môže, ale musií to byť ovocie, ktoré nepustí veľa šťavy, resp. ak je zavárané,tak necháme dobre odkvapkať. ja som použila domáce zavárané jahody. v sezóne určite vyskúšam s bobuľovitým ovocím :-) Koláč pečieme 25-30 min.,kým nie je povrch pevný a chytá zlatistú farbu (ak by sa zvrchu piekol príliš rýchlo, stiahnite trošku teplotu a môžete koláč prikryť papierom na pečenie) Pozn.: tie malé bodky na vrchu sú z masla, ktoré bolo pôvodne uvedené v recepte do plnky, no to už vynechávam, nemusí tam byť.

    Osviežujúce acidko rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Koláč necháme pred podávaním poriadne vychladnúť a stuhnúť v chladničke (ja som samozrejme nevydržala a krájala ho nevychladený,ale nevadí). Ak nepoužijeme ovocie priamo do koláča, servírujeme ho s čerstvým ovocím podľa chuti. Tí, ktorí nevedeli, z čoho plnka v koláči je, tipovali, že je tvarohovo-pudingová :-)

    Osviežujúce acidko rezy (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

ailuj82
Tak tento koláčik musím veľmi skoro vyskúšať :) Ďakujem. KK
janikbj
veľmi ma teší, že sa páči. osobne ma hneď zaujala netradičná kyslomliečna plnka a naozaj neľutujem, zjedol sa hneď čo aspoň ako-tak vychladol :-)
hubata
Je to pre mňa neokukaný koláčik, vyzerá veľmi dobre a určite sa stane našim obľúbeným. Už ho aj ukladám do KK. Vďaka.
klaura
nepoznám ... čo najskôr vyskúšam ... ďakujem za recepis ... :)
zuzu3011
@Janikbj , mam otazku, ked vynechavas maslo, tak potom nemas problem "spravit mrvenicku"? nie som skusena tak sa radsej pytam, ja moc maslo nemusim, tirez by som vyskusala bez, len to nechcem zbabrat :)
janikbj
@zuzu3011 , maslo vynechavam len z plnky, do cesta musi ist, to by inak nedrzalo pokope. rozmyslala som nad alternativou,ale zatial ziadnu nemam. jedine ma napadlo tu plnku dat zapiect bez cesta v zapekacich miskach,ale to som este neskusala.
dakujem vsetkym za pozitivne ohlasy, verim, ze ked vyskusate, kolacik bude chutit :-)
majka5551
SSSuper koláčik :-D ukladám do KK . Už mám v hlave nápad čo tak dať ovocné acidko?? napr: jahoda s jahodami :-D
janikbj
@majka5551 , môže byť dobré, vyskúšaj, osobne mám najradšej čisté neochutené acidko, ale keď vyskúšaš s ochuteným, určite daj vedieť, ako to dopadlo :-)
cica2
koláčik vyzerá úžasne a určite chutí výborne, už len niekedy vyskúšať....kk:-)
lucylee
Kolacik prave chladne. Je vyborny a hlavne je hotovy raz-dva. A paci sa mi, ze je hrncekovy. My sme dali jahody a banan. Cukrom sme uz vrch neposypali, nebolo treba. A tiez sme ho krajali este za tepla :-) Ja som sice ochutnala iba jednu malu lyzicku, lebo teraz take nepapam, ale fakt vdaka za krasny, sviezi a chutny kolacik.
janikbj
@lucylee , júj, teším sa veľmi, že si sa rozhodla vyskúšať a hlavne, že mal úspech :-) ďakujem za milý komentár.
ten cukor som dala hlavne kvôli fotke, sa mi zdalo, že to bude lepšie vyzerať :-D
lucylee
@janikbj a uz sa zase pecie v rure :-) Ocino si ho rozkazal, ze taky dobry kolac davno nejedol. A pouzila som mix zavaraneho ovocia (slivky, cernice, egrese).
janikbj
@lucylee , paráda, som veľmi rada, že ste si tento koláčik tak obľúbili, ďakujem krásne za milý komentár a pozdravujem rodinku :-)
havino
dobre vyzerá, zaujímavé s tým acidkom, ukladám
janikbj
@morenajea , ďakujem za vyskúšanie a za komentár. som rada, že koláčik nesklamal :-)
@havino , verím, že bude tiež chutiť, keď príde čas na jeho vyskúšanie
zuzu3011
@Janikbj Tvoj kolac robim kazdy tyzden a vcera som ho trochu obmenila, ani neviem co ma to napadlo, ale nasla som doma bananovy puding tak som ho pridala na miesto muky do acidka a bol tak uzasny, ze vecer som mala pochody v ladnicke :)
janikbj
zuzu3011, júúúj,tak to ma veľmi teší, že sa koláč uchytil. teraz na leto je ako stvorený,že? (i keď toho leta sme si zatiaľ až tak moc neužili :-) super nápad s tým pudingom, určite tiež vyskúšam :-) ďakujem za tip
aminka
mnam je extra vynikajuci lepsi ako cheese cake :)
janikbj
@aminka , teraz som si všimla komentár, ďakujem veľmi pekne a som rada, že chutí. :-)
kukulienka71
@janikbj ,máš pekné tanieriky:-)veľmi rada vyskúšam tvoj acidkový koláčik,pochutnáme si určite,dám tam broskyne,lebo tie sú sladké a vyrovnajú kyselkavú chuť acidka.Potom napíšem,ako to dopadlo:-)
alali
super kolac.rychly a chutny. nieco ako cheesecake. ja som ho robila z 1,5 davky, lebo som mala iba vacsi plech. ale cesta sa mi zdalo byt trochu vela a bala som sa, ze sa dobre neprepecie.tak som cast odobrala a ked plnka v rure trochu stuhla, tak som ho dala navrch ako mrvenicku. nabuduce dam 1 davku cesta a 1,5 davky plnky...alebo upeciem iba samotne acidko :D ta plnka je famozna
janikbj
@alali , ďakujem za milú reakciu a vyskúšanie receptu. som veľmi rada, že si spokojná :-) tiež som mala v pláne upiecť len tú plnku v zapekacích miskách, ale mám strašne rada maslové krehké cesto, takže zatiľ robím takto :-)
ailuj82
Konečne som tento koláčik vyskúšala. Dala som na odporúčanie v komentároch a plnku som robila z 1 a pol dávky. Pridala som aj limetkovu a citrónovou kôru. Výborný koláč, nemal chybu. Odporúčam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia