Osviežujúce acidko rezy (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

Suroviny

Postup

  1. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme štipku soli (štipka až 1/4 čl) a múku a ručne (alebo vidličkou, ručným šľahačom) spracujeme na niečo podobné mrveničke. Plech s rozmermi 23x33cm vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Mrveničku rovnomerne vysypeme do plechu a rukami dobre utľapkáme, aby sme dostali pevný základ. V rúre vyhriatej na 150-180 stupňov (každý podľa svojej rúry) upečieme, kým nechytí jemne zlatistý nádych (cca 15-17 min.). Rúru nevypíname.
  2. Kým sa pečie cesto, pripravíme si mliečnu plnku. Všetky prísady na plnku (teda v rozpise od acidka nižšie) si spolu dobre vyšľaháme a vylejeme na horúce predpečené cesto. Ja som pridala aj ovocie, kto chce, môže, ale musií to byť ovocie, ktoré nepustí veľa šťavy, resp. ak je zavárané,tak necháme dobre odkvapkať. ja som použila domáce zavárané jahody. v sezóne určite vyskúšam s bobuľovitým ovocím :-) Koláč pečieme 25-30 min.,kým nie je povrch pevný a chytá zlatistú farbu (ak by sa zvrchu piekol príliš rýchlo, stiahnite trošku teplotu a môžete koláč prikryť papierom na pečenie) Pozn.: tie malé bodky na vrchu sú z masla, ktoré bolo pôvodne uvedené v recepte do plnky, no to už vynechávam, nemusí tam byť.
  3. Koláč necháme pred podávaním poriadne vychladnúť a stuhnúť v chladničke (ja som samozrejme nevydržala a krájala ho nevychladený,ale nevadí). Ak nepoužijeme ovocie priamo do koláča, servírujeme ho s čerstvým ovocím podľa chuti. Tí, ktorí nevedeli, z čoho plnka v koláči je, tipovali, že je tvarohovo-pudingová :-)