Oškvarky z pomalého hrnca fotorecept
Foto: kvakac
Mate radi oškvarky? Ja áno. Ak ste ich už niekedy robili, tak viete, že na začiatku prípravy musíte pri nich stáť a miešať a Zobraziť celý popisMate radi oškvarky? Ja áno. Ak ste ich už niekedy robili, tak viete, že na začiatku prípravy musíte pri nich stáť a miešať a miešať. To nie je pre mňa. No v tomto hrnci sa to robí samo. Naviac sú veľmi chutné a jemné, ako krekry. Nie ako niektoré kúpené, tvrdé ako broky, že si idete zuby polámať. Pritom máte ešte aj bonus - masť bravčovú naviac zadarmo.
príprava
na 170-180 °C
Postup
-
1
Surové sadlo pokrájame na 2 - 3 cm kúsky. Dáme do pomalého hrnca, nalejeme vodu, hrniec prikryjeme a zapneme na High. Robíme asi štyri hodiny. Oškvarky treba občas premiešať, hlavne zo začiatku, aby sa nezlepili.
-
2
Po tejto dobe sú oškvarky pekne spravené. Prelejeme cez sitko masť a dáme ochladiť. Oškvarky prosím ešte nejedzte. Maximálne tri kúsky a dosť. Teplé oškvarky strašne voňajú a lákajú, no chudák žlčník sa ide po tom zblázniť. Necháme ich pekne ochladiť.
-
3
No a to sú aj s bonusom.
-
4
Masť je tiež veľmi chutná. Oplatí sa to robiť doma, kto má pomalý hrniec, tak chuť je ohromná. Niekto pred koncom robenia pridá do hrnca trochu mlieka, tak pol hodinu pred skončením. Oškvarky sú potom viac červené a masť belšia.
Vďaka za koment. Veru urobil to Samo a zjedlo sa to samo. Robil som ich na večer, aj hneď koštoval a v noci som mal potom bolenie. Nie že by má poľutovali, ale vraj dobré mi tak. Kam ten svet speje.
Haha, uvidíš...! Je v tom trochu rozdíl, ale vodivá nit je to, že jsou oboje prudce jedlé. Jen ty klasické jsou "vypečenější a chrumkavější". Masť už nějakou chvíli kupuju v řeznictví, že z bezpečnostních důvodů /abych nemusela jíst oškvarky/. Je to prašť jako uhoď. Chuť na oškvarky nezmizne, filuta!
Ajaj, to znáám. Končí to zapřísaháním, že už nikdy... a prt, opakuje sa to. Sama sebe lituji, ale pomož si... Když vytopím sádlo, jsou oškvarky. A potíže, bo nemám brzdu! Dobre mi tak! Jak už jsem psala @kimlo , tak masť teď kupuji. A sním o oškvarcích...
Vďaka za koment. Tak nie som sám za oškvarkami. Jak ja ich mám rád a deti tiež. Už nie je ani jeden kúsok.
Vďaka za koment kamarát. Vyskúšaj a uvidíš. Ja som tiež kedysi toľko naraz robil a vždy sa zjedli. Preto teraz robím menej, ale častejšie. Aby sme ich naraz nezjedli veľa.
Snov sa netreba zbavovať, treba si ich plniť. Veď oškvarky sú veľmi zdravé jedlo - čí? Ach jáj máme to niekedy ťažký život.
Vďaka za koment. Veľmi presne si to vystihla. Už sme všetky zjedli, lepšie ako navarený obed. Osolené s chlebom chuťovka.
Vďaka za koment. Tie misky sú 750 m to mi vyšlo s kila. Dnes padli za obeť, dokonca aj deti mi pomáhali. Veľmi nám chutia sú chrumkavé a zároveň jemné.
Malo to znieť 750 ml a nie 750 m, neviem prečo to l vypadlo.
Svet speje do zahuby ;-)
Stalo sa mi podobne. Namiesto lutovania som bola synmi opytana: Si normalna? Na noc sa napchat teplymi oskvarkami? Tak ti treba!
;-). Nie si v tom sam. Rodinu si nevyberies.
Ďakujem za upozornenie vidím že si akurát mňa veľmi všímaš. Už to idem opraviť.
Vďaka za koment. Oplatí sa to urobiť, sú fakt dobré.
Vďaka za koment. Veď to rodinu si nevyberieš. Ale to je upozornenie z lásky k nám. Dbajú o nás.
Vymazané :)
Údaj sme vo Vašom recepte opravili.
Ďakujem Vám.
Slow Cooker Temperature Guide
kitchencookings.com/slow-cooker-temperature-guide/...
Škvarky s krajcom chleba? Kým sú medzi nimi tie "mäsové", žiadny chlieb mi netreba.
A teraz rada pre tých, čo nemajú pomalý hrniec:
Slaninu v hrnci určite nepodlievať vodou, lebo stvrdne, zostane "rohatá" a začne sa priliepať na dno hrnca.
Namiesto vody k slanine pridajte masť, ideálne domácu, tak 3-4 lyžice na kilo slaniny. Nič sa neprilepí, slanina sa začne vytápať hneď a za necelú hodinku máte hotovo. Sama som neverila, že to bude fungovať, ale stačilo raz skúsiť a odvtedy nikdy viac voda.
Vďaka za koment. Pekné napísane, ale aj sú riadne chutné. Niekedy skúsim podla teba až budem stápať vo veľkom.
Vďaka za koment. Skús oplatí sa to urobiť.
Tvoje vychytávka s masťou pod kostky sádla při topení je vzpomenuta i u receptu na rillettes v knize A. Gregora, robia tak Francúzi. Masť z předchozího rillettes dává lepšiu chuť novým rillettes, které nejde jinak dosáhnout.
A čo keď zabudnem nechať na ďalšiu várku? Niekdy než sa jeden zobudí je prázdna nádoba. Veď takáto masť na domácom chlebe natretá na hrúbku palca pravej ruky a k tomu mladá cibuľa, ktorá až poistky vyhadzuje na očiach je priamo balzám.
Omlouvám se, jestli to tak působilo, ale nebyl v tom jakýkoliv kritický nebo osobní motiv. Jen jsem chtěl upřesnit pro mne nejednoznačný fakt.
No a to je právě ono, kde nic není, ani čert nebere. Stává se mi to pravidelně, že starú masť už nemám a dám hltík vody. Čistá pramenistá to jistí. Rillettes už jsem hooódně dlouho nedělala, tam už vůbec nebyla k mání původní masť z nich.
Mezi námi, kdyby mě moji lekári chytili, byť jen u surfování po Vareche, naprášili by mi kožuch.
Měj krásný den!
Aj tak vďaka, lebo by som nechtiac uviedol niektorých do omylu. To by bola škoda, lebo je to dobré.
Vďaka za koment. Veď aj táto bola tenká slanina, to sú dva až tri kusy na sebe, tak sa zdá hrubšia. Mäsiar mi povedal, že všetky svine chodia teraz do fitka, preto nemajú slaninu. No krájal som aj troj centimetrové kusy aby boli nejaké oškvarky.
Si Ty šikovník. Tak ma tu motáš , že ten hrniec asi tiež kúpim :-)
Ďakujem Ti pekne.
Vďaka za koment. Ja ten hrniec mám veru skoro stále v prevádzke. Je to ohromná vec. Varím a pritom nie som ani domá. Neprihorí, nevykypí, nerozvarí a jedla sú z neho fakt chutné.
Vďaka za koment. Ja keď robím masť, tak to vôbec nesolím, až keď idem jesť, alebo variť to osolím. Tieto oškvarky sú tiež z tenkej slaniny a sú veľmi chutné. Keď je tenká slanina krájam väčšie kusy.
To je velmi prakticke. Ty varis a popri tom si mozes odskocit aj na pivo.
Tak som si spomenula, ze moja stara mama nedavala vodu, ani mast na nastartovanie smazenia slaniny, ale mlieko, cca 1 lyzicu/kg.
Vďaka za koment. Nie neodskočím na pivo, ale k susede opraviť tečúcu vodu a oná mi dá - pivo samozrejme za prácu.
Vďaka za koment. To mlieko dávam niekedy aj ja, podľa toho načo chcem oškvarky.
Vďaka za koment. To nevidím ani ja , ale zato tu chuť viem rozlišiť. Niekedy až budeš mať možnosť tak ochutnaj a porovnaj. Sú chutnejšie s mliekom aspoň pre mňa.
porovnal som,sam som bol zvedavy.vdaka prepaleniu mliecnych bielkovin sice zostanu oskvarky cervensie a krajsie ,ale zaroven aj menej chrumkave.tot moj test.
Ja dávam tiež mlieko. Dáva sa tam až na úplný záver keď už sú vytopené a "šuchocú" pri miešaní, aby oškvarky sčervenali. Sú chutnejšie.
Aj moja babka na záver dávala hlt mlieka, že aby byly červenější. Já mléko nedávám. Jednak ne vždy ho mám otvorené, druhak mi to nechybí.
K tej slanine, po našom syrovému sádlu. Ano, prasiatka držia diétu. Jsem se na to ptala u řezníka a bylo mi sděleno, že na to je norma, vyhláška či co, že z EU - aby se lidé necpali tukom.... a také proto, aby prasiatka byly dřív hotové k spotrebe. Proto sa chová speciálně vyšlechtěný druh prasátek, které už od základu mají méně sádla. Ušetří chovatel - čas, náklady na stravu i pobyt, řezníci se nemusí tahat a dělit s velkými kusy. Tož tak.
V době, kdy ještě byly v mém dosahu řeznictví, kde se dal kúpit celý "plát" surovej slaniny vcelku, brala jsem raději celý. Zjistila jsem, že ty rozkrojené jsou už přebrané. Na mě vyšly vždy části, které byly úzké, nízké a pak mi místo škvarků vyšly "hobliny". Dobrá informace, když si člověk může vybrat....
Ano, souhlas, krájím na větší kousky. Záruka, že oškvarky v masti najdu.
Nuž čo už vidím, že asi sme jeden pozitív a druhý negatív máme rozličné okuliare na chuť. No tak to ma byť, veď každý vyrastal na inom.
Mne zas povedal mäsiar, že chodia do fitnes a chcú buď šlang. Cela únia nás dáva pekne do laty.
To máš s tou slaninou pravdu. No oškvarky máš ich tiež parádne. To si slaninu odkiaľ objednávaš? Máš pravdu s tou slaninou z brucha - masť nie je taká chutná ako z chrbta.
Neobjednavam, u nás ju bežne dostať kúpiť v masiarstve, klasická chrbtova narezana na pasy, hrubá asi 2-3cm, s kúskami masa... táto však bola balená, vakuovo, na nej štítok chrbtova slanina na vytapanie, krajina pôvodu Nemecko. Tak som skúsil, kupujem slaninu často.
Vďaka za koment. Nikdy by som nebol pomyslel, že budu z toho pomalého hrnca oškvarky a také chutné. Pritom stačí zapnúť na High. A hlavné bez nejakého státia pri nich.
Presne tak, včera som sa s nadšením pustil do vytápania v pomalom hrnci. Držal som sa receptu presne podľa Kvakača, čas, teplota.... masť bola celkom fdajn, ale to, čo malo byť ako oškvarky, rozhodne neboli oškvarky. Bol to zhluk hmoty, ktorá mala byť oškvarkami. Ešte neviem, čo s ňou, možno nejaku nátierku z toho vytvorím. Kde som spravil chybu, netuším.
Vďaka za koment. Ja som mal zakrytý hrniec. Potom to občas aj treba premiešať, ako sa bežne robia oškvarky.
Vďaka za koment. Ten zhluk hmoty sa vytvorí, keď sa nemiešajú oškvarky. Tie treba aj občas premiešať, hlavne zo začiatku. Inak sa zlepia do kopy.
@dm
@kvakac
To stejno, neboli čas od času zpočátku promíchat musím udělat i když dělám maso na kostky, jinak má maso tendenci se "scuknout" zpět dokopy. Bílkovina je potvorka a zlepuje.
/Platí to o syrovém mase, uvidím jak to bude vypadat, když maso na kostky před začátkem dělání v PH opeču./
Doplnené :) Pekný víkend všetkým!
Najskôr som si myslel, že mali podbrušnú slaninu. No keď masť bola dobrá tak mi to došlo, isto sa to nemiešalo. Potom aj keď sa kraja slanina, tak by sa mal každý plát samostatne krájať, aby to nebolo zlepené. S tým opekaním mäsa mám výhodu. Môj PH je aj ako varič aj rúra, takže nemusím špiniť druhy hrniec. Pekný víkend želám.
Ďakujem Vám.
Nádherné sádlo - chrbtová slanina, miluju takovou - s kousíčky maska na okrajích... hmm To jsou pak škvarečky krásně chrumkavé! Krásná, zábavná a voňavá práce, ať se daří @kimlo ! K tomu se ochladilo, co víc si přát!
Ta teda je ozaj parádna, tak nech sú chutné a voňavé. A občas nad nimi mávaj utierkou, nech sa vôňa šíri, až k susedom. Nech závidia.
Vďaka za reakciu, asi to bude tým, že som to zo začiatku nepremiešaval. Urobime druhý pokus. Masť nemala chybu a z "oškvarkovej hmoty" som urobil nátierku, bola celkom fajn.
Vďaka! Hlavne že sa ochladilo a môžem vetrať, už to tu pekne rozvoniava...
To isté sa mi stalo včera.Masť krásna biela,chutná ale to,čo ostalo neboli oškvarky,ale akoby uvarené kúsky slaniny.No,žiadna trgédia.Urobím pomazánku,a na budúce skúsim tak,že nezakryjem PH.
Včera som kúpil v Kauflande slaninu na škvarky(asi z nemecka),tak som ju nakrájal a dal do PH,aj miešal.Masť bola krásna ,biela,a aj veľmi chutná,ale škvarky ako keby boli uvarené.Na chuť boli výborné.No nič zlé sa nestalo,lebo urobím z nich pomazánku,ktorú máme tiež radi.Neviem či bol problém v slanine,alebo aj to som si myslel,či sa nemali škvariť bez pokrievky.Ale človek ktorý sa venuje vareniu si nájde spôsob ako z tohto vykľučkovať,veď aj škvarková pomazánka je maškrta.Nabudúce skúsim škvariť bez pokrievky PH.No,ak ani potom nebudú chrumkavé budem mať aspoň výbornú masť,a chutnú škvarkovú pomazánku.V každom prípade Ti ďakujem za tento recept.