Domáce oškvarky
Domáce oškvarky

Oškvarky z pomalého hrnca fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 27. mája 2020
Oškvarky z pomalého hrnca (fotorecept)
Foto: kvakac

Mate radi oškvarky? Ja áno. Ak ste ich už niekedy robili, tak viete, že na začiatku prípravy musíte pri nich stáť a miešať a Zobraziť celý popisMate radi oškvarky? Ja áno. Ak ste ich už niekedy robili, tak viete, že na začiatku prípravy musíte pri nich stáť a miešať a miešať. To nie je pre mňa. No v tomto hrnci sa to robí samo. Naviac sú veľmi chutné a jemné, ako krekry. Nie ako niektoré kúpené, tvrdé ako broky, že si idete zuby polámať. Pritom máte ešte aj bonus - masť bravčovú naviac zadarmo.

10 minút
príprava
240 minút
na 170-180 °C

Suroviny

1000 g
75 ml




Postup

  1. 1

    Surové sadlo pokrájame na 2 - 3 cm kúsky. Dáme do pomalého hrnca, nalejeme vodu, hrniec prikryjeme a zapneme na High. Robíme asi štyri hodiny. Oškvarky treba občas premiešať, hlavne zo začiatku, aby sa nezlepili.

    Oškvarky z pomalého hrnca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po tejto dobe sú oškvarky pekne spravené. Prelejeme cez sitko masť a dáme ochladiť. Oškvarky prosím ešte nejedzte. Maximálne tri kúsky a dosť. Teplé oškvarky strašne voňajú a lákajú, no chudák žlčník sa ide po tom zblázniť. Necháme ich pekne ochladiť.

    Oškvarky z pomalého hrnca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    No a to sú aj s bonusom.

    Oškvarky z pomalého hrnca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Masť je tiež veľmi chutná. Oplatí sa to robiť doma, kto má pomalý hrniec, tak chuť je ohromná. Niekto pred koncom robenia pridá do hrnca trochu mlieka, tak pol hodinu pred skončením. Oškvarky sú potom viac červené a masť belšia.

    Oškvarky z pomalého hrnca (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
I ty, Brute?! Oškvarky jsou moje slabost a v poslední době mi nesmí do domu. Stejně se ke mně, potvorky, dostanou... Pěkný receptík, samosprašný. Samo sa urobí a samo sa aj spráši!
farbuska
Uff, oškvarky sú pre mňa ako droga! Horúce-nehorúce, medzi prsty soli na ne, k tomu kus dobrého čerstvého chlebíka, kvasenú uhorku a nakladanú feferónku .... Keď ich niet, mávam normálny absťák. Pri tom miešaní tiež trpím (nie z práce, ale nedočkavosťou) - pôjde sa na ten pomalý hrniec. Vďaka za ďalší námet.
kimlo
Oškvarky robievam pomerne často, nikdy ich nekupujem v obchode, ani masť. Vždy robievam minimálne zo 4kg surovej slaniny, to sa mi do PH určite nevojde, ale až budem nabudúce robiť, skúsim trocha aj v PH, potom porovnám...
haji
@kimlo (27.5.2020 10:46)
Haha, uvidíš...! Je v tom trochu rozdíl, ale vodivá nit je to, že jsou oboje prudce jedlé. Jen ty klasické jsou "vypečenější a chrumkavější". Masť už nějakou chvíli kupuju v řeznictví, že z bezpečnostních důvodů /abych nemusela jíst oškvarky/. Je to prašť jako uhoď. Chuť na oškvarky nezmizne, filuta!
haji
@kvakac (27.5.2020 10:03)
Ajaj, to znáám. Končí to zapřísaháním, že už nikdy... a prt, opakuje sa to. Sama sebe lituji, ale pomož si... Když vytopím sádlo, jsou oškvarky. A potíže, bo nemám brzdu! Dobre mi tak! Jak už jsem psala @kimlo , tak masť teď kupuji. A sním o oškvarcích...
skotova
Loni na podzim jsem je poprvé také dělala v pomalém hrnci. Nestačila jsem se divit. Tak jemné a bílé sádlo se mi na pánvi nikdy nepodařilo. V bytě nebyl cítit žádný přesmažený tuk a škvarky byly opravdu měkké a lahodné. Jak vidím, máme podobné nápady. Všem doporučuji vyzkoušet.
kvakac
@kimlo (27.5.2020 10:46)

Vďaka za koment kamarát. Vyskúšaj a uvidíš. Ja som tiež kedysi toľko naraz robil a vždy sa zjedli. Preto teraz robím menej, ale častejšie. Aby sme ich naraz nezjedli veľa.
kvakac
@haji (27.5.2020 11:31)

Snov sa netreba zbavovať, treba si ich plniť. Veď oškvarky sú veľmi zdravé jedlo - čí? Ach jáj máme to niekedy ťažký život.
kvakac
@skotova (27.5.2020 13:36)

Vďaka za koment. Veľmi presne si to vystihla. Už sme všetky zjedli, lepšie ako navarený obed. Osolené s chlebom chuťovka.
kvakac
@aszabka (27.5.2020 14:36)

Vďaka za koment. Tie misky sú 750 m to mi vyšlo s kila. Dnes padli za obeť, dokonca aj deti mi pomáhali. Veľmi nám chutia sú chrumkavé a zároveň jemné.
2010
To ma nenapadlo, vyskusam ked skonci tento korona cirkus, momentalne sa neda kupit slanina z chrbta vo velkych ju tu nepredavaju.
chemik
Dovolím si doplniť, že uváděná teplota 90 - 97°C odpovídá nastavení Low při zavřeném hrnci. Doporučené nastavení High (odpovídající 160 - 170 °C při zavřeném hrnci) je nutné při otevřeném hrnci, aby se vyvařila voda a až pak se sníží na Low. Hlavní efekt pomalého hrnce je v tom, že se varem uvolněné bílkoviny nepřipálí na dno. Totéž lze provádět v horkovzdušné troubě s ventilátorem, ale škvarky získají barvu a sádlo chuť až zvýšenou teplotou s případným přídavkem mléka, takže se to na konci hlídat prostě musí. To mám na to ale chuť, ovšem také bych to neměl konzumovat :-((
zolik
@kvakac (27.5.2020 10:03)
Svet speje do zahuby ;-)
Stalo sa mi podobne. Namiesto lutovania som bola synmi opytana: Si normalna? Na noc sa napchat teplymi oskvarkami? Tak ti treba!
;-). Nie si v tom sam. Rodinu si nevyberies.
kvakac
@zolik (27.5.2020 15:31)

Vďaka za koment. Veď to rodinu si nevyberieš. Ale to je upozornenie z lásky k nám. Dbajú o nás.
kvakac
Redakcia prosím Vás môžte chybu teploty opraviť. High je 170°C až 180°C. Ďakujem. Ešte že sú tu pozorný niektorí ľudia a svedomito ma sledujú.
1x haji
sovka62
A neprestaneš pokúšať! Veď na tie tvoje škvarky sa nedá pozerať! Oči vyliezajú, žalúdok sa tvári, že je najmenej rok prázdny a hlava márne prikazuje "zabudni".
Škvarky s krajcom chleba? Kým sú medzi nimi tie "mäsové", žiadny chlieb mi netreba.
A teraz rada pre tých, čo nemajú pomalý hrniec:
Slaninu v hrnci určite nepodlievať vodou, lebo stvrdne, zostane "rohatá" a začne sa priliepať na dno hrnca.
Namiesto vody k slanine pridajte masť, ideálne domácu, tak 3-4 lyžice na kilo slaniny. Nič sa neprilepí, slanina sa začne vytápať hneď a za necelú hodinku máte hotovo. Sama som neverila, že to bude fungovať, ale stačilo raz skúsiť a odvtedy nikdy viac voda.
kvakac
@sovka62 (28.5.2020 07:26)

Vďaka za koment. Pekné napísane, ale aj sú riadne chutné. Niekedy skúsim podla teba až budem stápať vo veľkom.
haji
@sovka62 (28.5.2020 07:26)
Tvoje vychytávka s masťou pod kostky sádla při topení je vzpomenuta i u receptu na rillettes v knize A. Gregora, robia tak Francúzi. Masť z předchozího rillettes dává lepšiu chuť novým rillettes, které nejde jinak dosáhnout.
kvakac
@haji (28.5.2020 11:39)

A čo keď zabudnem nechať na ďalšiu várku? Niekdy než sa jeden zobudí je prázdna nádoba. Veď takáto masť na domácom chlebe natretá na hrúbku palca pravej ruky a k tomu mladá cibuľa, ktorá až poistky vyhadzuje na očiach je priamo balzám.
chemik
@kvakac (27.5.2020 16:27)

Omlouvám se, jestli to tak působilo, ale nebyl v tom jakýkoliv kritický nebo osobní motiv. Jen jsem chtěl upřesnit pro mne nejednoznačný fakt.
haji
@kvakac (28.5.2020 11:56)
No a to je právě ono, kde nic není, ani čert nebere. Stává se mi to pravidelně, že starú masť už nemám a dám hltík vody. Čistá pramenistá to jistí. Rillettes už jsem hooódně dlouho nedělala, tam už vůbec nebyla k mání původní masť z nich.
Mezi námi, kdyby mě moji lekári chytili, byť jen u surfování po Vareche, naprášili by mi kožuch.
Měj krásný den!
kvakac
@chemik (28.5.2020 12:11)

Aj tak vďaka, lebo by som nechtiac uviedol niektorých do omylu. To by bola škoda, lebo je to dobré.
bembo
Robievam aj z kačacích odrezkov,aj bravčové.Už mi vírila v hlave myšlienka,že by som vyskúšal ich urobiť v PH.No najbližšie,až zoženiem hrubšiu slaninu,urobím aj v PH.Slanina čo predávajú v obchode býva väčšinou tenká,preto nerobím ich tak často.
kvakac
@bembo (28.5.2020 15:15)

Vďaka za koment. Veď aj táto bola tenká slanina, to sú dva až tri kusy na sebe, tak sa zdá hrubšia. Mäsiar mi povedal, že všetky svine chodia teraz do fitka, preto nemajú slaninu. No krájal som aj troj centimetrové kusy aby boli nejaké oškvarky.
terinka55
Čo Ty nevymyslíš? Ale, veľmi vydarene.
Si Ty šikovník. Tak ma tu motáš , že ten hrniec asi tiež kúpim :-)
Ďakujem Ti pekne.
evanaaa
Tiež si nekupujem masť, ale vytápam, len nie vždy mám šťastie na dobrú slaninu, kedysi bola pekná vysoká, teraz je tenká, a stane sa, že sa mi škvarky nepodaria, sú rozdrobené, ale voňajú ( dávam mlieko), a majú dobrú chuť. Len naposledy sa mi podarili pekné kocky, ktoré sa ani nerozpadli, boli vcelku, neviem, čím to je, už som skúšala všelijako, aj posolené na začiatku, aj solené neskôr pri konci, lebo soľ viaže vodu, tak som myslela, že to je príčina, prečo nie sú jednotné.....a ešte, vraj slanina z mangalice nie je moc dobrá na vytápanie. A nerobím v pomalom hrnci, nemám ho, ale vytápam pomaly. :)
2x kvakac a haji
kvakac
@terinka55 (28.5.2020 18:08)

Vďaka za koment. Ja ten hrniec mám veru skoro stále v prevádzke. Je to ohromná vec. Varím a pritom nie som ani domá. Neprihorí, nevykypí, nerozvarí a jedla sú z neho fakt chutné.
kvakac
@evanaaa (28.5.2020 18:35)

Vďaka za koment. Ja keď robím masť, tak to vôbec nesolím, až keď idem jesť, alebo variť to osolím. Tieto oškvarky sú tiež z tenkej slaniny a sú veľmi chutné. Keď je tenká slanina krájam väčšie kusy.
dogagador
Skvele, prave som rozmyslala nad tym, ze kupim slaninu.....
Tak som si spomenula, ze moja stara mama nedavala vodu, ani mast na nastartovanie smazenia slaniny, ale mlieko, cca 1 lyzicu/kg.



2x kvakac a haji
kvakac
@zolik (28.5.2020 19:53)

Vďaka za koment. Nie neodskočím na pivo, ale k susede opraviť tečúcu vodu a oná mi dá - pivo samozrejme za prácu.
1x haji
kvakac
@dogagador (28.5.2020 19:59)

Vďaka za koment. To mlieko dávam niekedy aj ja, podľa toho načo chcem oškvarky.
1x haji
kvakac
@radox1 (29.5.2020 08:24)

Vďaka za koment. To nevidím ani ja , ale zato tu chuť viem rozlišiť. Niekedy až budeš mať možnosť tak ochutnaj a porovnaj. Sú chutnejšie s mliekom aspoň pre mňa.
radox1
@kvakac (29.5.2020 09:58)

porovnal som,sam som bol zvedavy.vdaka prepaleniu mliecnych bielkovin sice zostanu oskvarky cervensie a krajsie ,ale zaroven aj menej chrumkave.tot moj test.
1x kvakac
kimlo
@kvakac (29.5.2020 09:58)
Ja dávam tiež mlieko. Dáva sa tam až na úplný záver keď už sú vytopené a "šuchocú" pri miešaní, aby oškvarky sčervenali. Sú chutnejšie.
haji
@kvakac (29.5.2020 09:58)
Aj moja babka na záver dávala hlt mlieka, že aby byly červenější. Já mléko nedávám. Jednak ne vždy ho mám otvorené, druhak mi to nechybí.
K tej slanine, po našom syrovému sádlu. Ano, prasiatka držia diétu. Jsem se na to ptala u řezníka a bylo mi sděleno, že na to je norma, vyhláška či co, že z EU - aby se lidé necpali tukom.... a také proto, aby prasiatka byly dřív hotové k spotrebe. Proto sa chová speciálně vyšlechtěný druh prasátek, které už od základu mají méně sádla. Ušetří chovatel - čas, náklady na stravu i pobyt, řezníci se nemusí tahat a dělit s velkými kusy. Tož tak.
V době, kdy ještě byly v mém dosahu řeznictví, kde se dal kúpit celý "plát" surovej slaniny vcelku, brala jsem raději celý. Zjistila jsem, že ty rozkrojené jsou už přebrané. Na mě vyšly vždy části, které byly úzké, nízké a pak mi místo škvarků vyšly "hobliny". Dobrá informace, když si člověk může vybrat....
Ano, souhlas, krájím na větší kousky. Záruka, že oškvarky v masti najdu.
1x kvakac
kimlo
Na dobré oškvarky a masť je lepšia chrbtová slanina, nie tá z brucha. A chrbtová býva dosť tenká. Naposledy som robil z kupovanej chrbtovej slaniny, bola vákuovo balená asi 5kg, dovoz z Nemecka. Mal som z toho najprv obavy, nakoľko bola veľmi tenká, asi 0,5-1cm, takže som ju nakrájal na 3cm štvorčeky, na počudovanie sa celkom fajn vytápala, aj oškvarky boli dobré... So slaninou z brucha nemám dobré skúsenosti, oškvarky sú gumové a slanina sa rozpadáva.


kvakac
@radox1 (29.5.2020 10:07)

Nuž čo už vidím, že asi sme jeden pozitív a druhý negatív máme rozličné okuliare na chuť. No tak to ma byť, veď každý vyrastal na inom.
2x haji a radox1
kvakac
@haji (29.5.2020 10:57)

Mne zas povedal mäsiar, že chodia do fitnes a chcú buď šlang. Cela únia nás dáva pekne do laty.
1x haji
kvakac
@kimlo (29.5.2020 12:38)

To máš s tou slaninou pravdu. No oškvarky máš ich tiež parádne. To si slaninu odkiaľ objednávaš? Máš pravdu s tou slaninou z brucha - masť nie je taká chutná ako z chrbta.
kimlo
@kvakac (29.5.2020 14:37)
Neobjednavam, u nás ju bežne dostať kúpiť v masiarstve, klasická chrbtova narezana na pasy, hrubá asi 2-3cm, s kúskami masa... táto však bola balená, vakuovo, na nej štítok chrbtova slanina na vytapanie, krajina pôvodu Nemecko. Tak som skúsil, kupujem slaninu často.
1x kvakac
evanaaa
Takže pre tých, ktorí mlieko zaznávajú - treba ho dať úplne pri konci, a okrem lepšej chuti je aj krajšia vôňa oškvariek. Raz som ho zabudla dať a rozdiel bol viditeľný. Ale nemalo by sa dávať na začiatku smaženia, aby neprihárali.
1x kvakac
kvakac
@gordonko (29.5.2020 21:41)

Vďaka za koment. Nikdy by som nebol pomyslel, že budu z toho pomalého hrnca oškvarky a také chutné. Pritom stačí zapnúť na High. A hlavné bez nejakého státia pri nich.
používateľ nemá avatar
dm
dm
Masť sa vytopila pekne, ale oškvarky sa veeľmi málo podobali tým tvojim. Neviem, kde sa stala chyba (zakrytý, alebo odokrytý hrniec?)
1x kvakac
paradis1
@dm (4.6.2020 18:57)

Presne tak, včera som sa s nadšením pustil do vytápania v pomalom hrnci. Držal som sa receptu presne podľa Kvakača, čas, teplota.... masť bola celkom fdajn, ale to, čo malo byť ako oškvarky, rozhodne neboli oškvarky. Bol to zhluk hmoty, ktorá mala byť oškvarkami. Ešte neviem, čo s ňou, možno nejaku nátierku z toho vytvorím. Kde som spravil chybu, netuším.
1x kvakac
kvakac
@dm (4.6.2020 18:57)

Vďaka za koment. Ja som mal zakrytý hrniec. Potom to občas aj treba premiešať, ako sa bežne robia oškvarky.
kvakac
@paradis1 (10.7.2020 23:16)

Vďaka za koment. Ten zhluk hmoty sa vytvorí, keď sa nemiešajú oškvarky. Tie treba aj občas premiešať, hlavne zo začiatku. Inak sa zlepia do kopy.
kvakac
Vážená redakcia prosím Vás dopíšte v tomto recepte k prvému bodu, že oškvarky občas premiešať, hlavne zo začiatku robenia, aby sa nezlepili a robia sa prikryté. Ďakujem Vám.
haji
@paradis1 (10.7.2020 23:16)
@dm
@kvakac
To stejno, neboli čas od času zpočátku promíchat musím udělat i když dělám maso na kostky, jinak má maso tendenci se "scuknout" zpět dokopy. Bílkovina je potvorka a zlepuje.
/Platí to o syrovém mase, uvidím jak to bude vypadat, když maso na kostky před začátkem dělání v PH opeču./
1x kvakac
kvakac
@haji (11.7.2020 08:24)

Najskôr som si myslel, že mali podbrušnú slaninu. No keď masť bola dobrá tak mi to došlo, isto sa to nemiešalo. Potom aj keď sa kraja slanina, tak by sa mal každý plát samostatne krájať, aby to nebolo zlepené. S tým opekaním mäsa mám výhodu. Môj PH je aj ako varič aj rúra, takže nemusím špiniť druhy hrniec. Pekný víkend želám.
1x haji
kimlo
Keď už ste oživili tuto tému, práve som dokrájal 5,5kg parádnej chrbtovej slaniny. Ale idem robiť klasicky vo veľkom hrnci. ;-)


haji
@kimlo (11.7.2020 10:25)
Nádherné sádlo - chrbtová slanina, miluju takovou - s kousíčky maska na okrajích... hmm To jsou pak škvarečky krásně chrumkavé! Krásná, zábavná a voňavá práce, ať se daří @kimlo ! K tomu se ochladilo, co víc si přát!
kvakac
@kimlo (11.7.2020 10:25)

Ta teda je ozaj parádna, tak nech sú chutné a voňavé. A občas nad nimi mávaj utierkou, nech sa vôňa šíri, až k susedom. Nech závidia.
paradis1
@kvakac (11.7.2020 07:28)

Vďaka za reakciu, asi to bude tým, že som to zo začiatku nepremiešaval. Urobime druhý pokus. Masť nemala chybu a z "oškvarkovej hmoty" som urobil nátierku, bola celkom fajn.
1x bembo
bembo
@paradis1 (10.7.2020 23:16)

To isté sa mi stalo včera.Masť krásna biela,chutná ale to,čo ostalo neboli oškvarky,ale akoby uvarené kúsky slaniny.No,žiadna trgédia.Urobím pomazánku,a na budúce skúsim tak,že nezakryjem PH.
bembo
@kvakac (28.5.2020 15:56)

Včera som kúpil v Kauflande slaninu na škvarky(asi z nemecka),tak som ju nakrájal a dal do PH,aj miešal.Masť bola krásna ,biela,a aj veľmi chutná,ale škvarky ako keby boli uvarené.Na chuť boli výborné.No nič zlé sa nestalo,lebo urobím z nich pomazánku,ktorú máme tiež radi.Neviem či bol problém v slanine,alebo aj to som si myslel,či sa nemali škvariť bez pokrievky.Ale človek ktorý sa venuje vareniu si nájde spôsob ako z tohto vykľučkovať,veď aj škvarková pomazánka je maškrta.Nabudúce skúsim škvariť bez pokrievky PH.No,ak ani potom nebudú chrumkavé budem mať aspoň výbornú masť,a chutnú škvarkovú pomazánku.V každom prípade Ti ďakujem za tento recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia