Domáce oškvarky
Domáce oškvarky

Oškvarky z pomalého hrnca fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 27. mája 2020
Oškvarky z pomalého hrnca (fotorecept)
Foto: kvakac

Mate radi oškvarky? Ja áno. Ak ste ich už niekedy robili, tak viete, že na začiatku prípravy musíte pri nich stáť a miešať a miešať. To nie je pre mňa. No v tomto hrnci sa to robí samo. Naviac sú veľmi chutné a jemné, ako krekry. Nie ako niektoré kúpené, tvrdé ako broky, že si idete zuby polámať. Pritom máte ešte aj bonus - masť bravčovú naviac zadarmo.

10 minút
príprava
240 minút
na 170-180 °C

Suroviny

1000 g
75 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Surové sadlo pokrájame na 2 - 3 cm kúsky. Dáme do pomalého hrnca, nalejeme vodu, hrniec prikryjeme a zapneme na High. Robíme asi štyri hodiny. Oškvarky treba občas premiešať, hlavne zo začiatku, aby sa nezlepili.

    Oškvarky z pomalého hrnca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po tejto dobe sú oškvarky pekne spravené. Prelejeme cez sitko masť a dáme ochladiť. Oškvarky prosím ešte nejedzte. Maximálne tri kúsky a dosť. Teplé oškvarky strašne voňajú a lákajú, no chudák žlčník sa ide po tom zblázniť. Necháme ich pekne ochladiť.

    Oškvarky z pomalého hrnca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    No a to sú aj s bonusom.

    Oškvarky z pomalého hrnca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Masť je tiež veľmi chutná. Oplatí sa to robiť doma, kto má pomalý hrniec, tak chuť je ohromná. Niekto pred koncom robenia pridá do hrnca trochu mlieka, tak pol hodinu pred skončením. Oškvarky sú potom viac červené a masť belšia.

    Oškvarky z pomalého hrnca (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
A neprestaneš pokúšať! Veď na tie tvoje škvarky sa nedá pozerať! Oči vyliezajú, žalúdok sa tvári, že je najmenej rok prázdny a hlava márne prikazuje "zabudni".
Škvarky s krajcom chleba? Kým sú medzi nimi tie "mäsové", žiadny chlieb mi netreba.
A teraz rada pre tých, čo nemajú pomalý hrniec:
Slaninu v hrnci určite nepodlievať vodou, lebo stvrdne, zostane "rohatá" a začne sa priliepať na dno hrnca.
Namiesto vody k slanine pridajte masť, ideálne domácu, tak 3-4 lyžice na kilo slaniny. Nič sa neprilepí, slanina sa začne vytápať hneď a za necelú hodinku máte hotovo. Sama som neverila, že to bude fungovať, ale stačilo raz skúsiť a odvtedy nikdy viac voda.
Oškvarky robievam pomerne často, nikdy ich nekupujem v obchode, ani masť. Vždy robievam minimálne zo 4kg surovej slaniny, to sa mi do PH určite nevojde, ale až budem nabudúce robiť, skúsim trocha aj v PH, potom porovnám...