Domáca masť a oškvarky v rúre

mishkocaco - bez fotkymishkocaco, 12. novembra 2016

Kúpite si slaninu s tým že si vytopíte domácu masť a oškvarky ale keď si predstavíte koľko človek musí pri tom stáť, miešať, dávať Zobraziť celý popisKúpite si slaninu s tým že si vytopíte domácu masť a oškvarky ale keď si predstavíte koľko človek musí pri tom stáť, miešať, dávať na to pozor aby vám to nezhorelo a smrdí celý dom tak ju vrátite späť do regálu? Mám pre vás dobre riešenie. Urobte to bez zbytočnej roboty a smradu, jednoducho v rúre... Poďme na to. Je to vlastne dosť jednoduché ;-)

10 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

3 kg
1 KL
50 ml
500 ml




Postup

  1. 1

    Nakrájajte si slaninu na kocky. Dajte do hlbšieho pekáča alebo do hrnca na pečenie. Podlejte vodou a dajte do rúry. Za občasného miešania topíme asi 1,5 h na 200 °C.

  2. 2

    Po vybratí cez sitko odlejte masť. Oškvarky dajte ešte na sporák. Aby boli krásne pridajte mlieko, osoľte a cca 5 min osmažíme. Hotovo...

Diskusia k receptu

evanaaa
Masť sa mi pomaly míňa, je na čase si vytopiť ďalšiu......tento spôsob som chcela skúsiť dávnejšie, ale neviem prečo som tak nespravila, takže teraz príde na rad. Ale by som chcela povedať, že ani na horáku na vrchu nie je zlý spôsob a už vôbec nie smrad, @mishkocaco , práveže vôňa, aspoň u nás. Len to časté miešanie......a solíš až pri konci?
renulienka
No, momentálne ich mám v rúre, po hodine ešte vobec nechytajú ani farbu a vody je v hrnci na pečenie až privela. Tie čo mám klasicky na sporáku už pekne pustili mast a v tých v rúre je stále len vela vody, takže neviem, kde robím chybu. Mám pocit, že s tou vodou je to prehnané.
renulienka
Je mi lúto, prasiatko bolo domáce, nie kupované v obchode, teda myslím, že kvalitou neporovnatelné. Neušetrila som ani čas...takže zostávam pri starom a overenom sposobe. Budú ma určite zaujímat odozvy ostatných. Nesedel ani čas, aj tekutiny privela , aj teplota sa mi nezdala.
sovka62
Moji milí, žiadne dlhé státie pri sporáku, žiadne namáhavé miešanie, žiadne dlhé pečenie v rúre.
Stačí na dno hrnca, v ktorom budete pražiť, dať bravčovú masť, hoci aj kúpenú, na 10 l kastról dám cca štvrť kila. Pridať slaninu. Už od začiatku sa budú miešať ľahučko, nebudú sa vám lepiť na dno hrnca a oškvarky budú hotové najmenej o tretinu času skôr, ako keď pražíte bez masti
jjanosik
Sice topil som slaninu na skvarky po starom - na sporaku. Len ked som mast odcerpal do nadoby mast nie a nie stuhnut. Ano, pridal som truchu viac soli, zeby zato?
salinka
Tak toto som teda ešte nepočula, zapamätám:-)
patroveckypitrs
@Renulienka (12.11.2016 21:03)

Hoci to nie je môj recept ale poradím Ti vodu vôbec nedávaj ani soľ. A tak ako Sovka62 a @Tiginko dám trochu masti. Masť sa soli, až keď sa s ňou niečo robí a nie počas topenia. Teplotu mám spočiatku 160°C až potom pridávam ku koncu na 200°C a počas celého pečenia mám to zakryté. Na zaver pridám asi deci mlieka na 3 kg slaniny. Od toho mlieka ostanú oškvarky pekne červene.
babidka
Pravdupovedic - ani to neskusam :-) Ked si predstavim to nasledne cistenie rury ...tak sa mi zda prazenie slaniny vo velkom hrnci ovela pohodlnejsie a menej narocne .Bez prskancov a s krasnou zabijackovou vonou v celom dome :-)
nyja
Pravdupovediac, tento recept na vytápanie masti mi príde dosť neekonomický a trocha aj nešikovný. Vytápať - pajcovať rúru na 200°C počas 1,5 hodiny? A pritom rúru často otvárať, kontrolovať oškvarky? No a potom úplne na konci mať rúru celú zarýpanú doprskanú od masti? Potešila som sa, keď som recept zbadala, ale nie, pre mňa tento spôsob vhodný nie je.
1x milina
haji
Nesolím, dělám na sporáku, na začátku přidám hltík vody. Děkuji, milá @Sovka62 udělám příště podle tebe, dám trochu masti. Je možné, že někomu se způsob topení v rúre osvedčil, ale ja bych po zkušenosti s marhulovou marmeládou do rúry už nikdy s podobným postupem nešla. Mléko nedávám, barva škvarků mi stačí taková, jaká vyjde. Taká masť /nesolená/ se dá použít i na pokožku - velmi vhodné tam, kde je problém s pletí či pokožkou, když nesnáší žádné krémy a kosmetické přípravky - první pomoc mám tak vždy po ruce.
Je možné, že tento postup v rúre někomu vyhovuje. Klobouk dolů. Mohu doporučit domácí pekárnu, pomalý hrnec. Ovšem pořád mi vychází nejlíp klasika. Krásný den přeji všem!
evanaaa
@haji , dobre si to napísala, ako vidím, aj podľa ostatných reakcií, asi to nie je pre každého ideálne, v rúre. Ale mlieko zásadne dávam, dávala aj moja mama, jej mama a aj tie ďalšie mamy :) a nielen pre farbu, ale hlavne aj pre vôňu, porovnávala som - bez mlieka a sním, predsa len nejaký rozdiel je. Ja mám ale problém, že mne sa ku koncu dosť drobia, pritom krájam kocky asi 2-3 cm veľké. Možno to bude tou soľou, skúsim nesoliť.
A pe @jjanosik - masť ti vonku nestuhne, ani mne, treba po vychladnutí dať do chladničky.
evanaaa
A ešte - som nepozorná, len teraz som si všimla to množstvo vody, to je ale veľa! Aj @renulienka ti to asi preto dlho trvalo, v tej vode sa oškvarky nesmažia ale varia, ak vodu, tak ozaj len trolilinku, kým slanina nepustí masť, alebo vôbec a dať ako radia iní.......masť.
radox1
len raz som vyskusal to ospevovane mlieko,uz nikdy.ano boli pekne do cervena,ale ta dokonala mandlova chrumkavost sa vytratila.
renulienka
Presne tak @Evanaaa , 0,5 l vody- a ja som na to ,,naletela,, - tak mi treba! ;-) Dakujem všetkým čo sa vyjadrili, nabudúce dám len mast hned na začiatok a hotovo a klasika na šporáku, žiadna rúra a vodu už vobec nie! A @Patroveck ýpitrs, Ty si teda podarený :))))-včera si napísal, že robíš podobne a je to paráda, tak som sa nechala ,,zblbnút,, a dnes mi radíš, že nemám dávat vodu! :))))))
1x altyn
haji
@Evanaa a (13.11.2016 15:24)
Moje babička také mléko dávala, ale já nedávám. Pokud jde o tu konzistenci - tedy že se ti škvarky rozsypávají, milá @Evanaa tak jsem vysledovala, že je to kvalitou surové slaniny /druhem vepře, krmením a možná i tlakem a rosným bodem/. Nesolím a také se mi to stane. Vysledovala jsem rozdíl při nákupu - rozdílní prodejci.
mariana1982
ja som zvykla topit slaninu v trube, ale nepodlievam vodou, ale len mliekom trochu, a nesolim. pecu sa kolko je potrebne, pri 200 C, obcas premiesat. mast potom len zlejem, a oskvarky pomeliem a dam do mrazaka (na kabáče).
slanina prska ked je kupovana lebo prasce su umelo vyhnane a je v nej vela vody, z domaceho prasata slanina neprska.
havino
ja nemám problém stápať masť na sklokeramike, aby som nekecala, do hodiny mám v dvoch liatinových kastroloch finito, aj upratané, s nejakým zápachom, ked otvorím okno, zapnem digestor, urobím prievan, si viem poradiť, ale pre mňa nás to zápach nikdy nebol, vôňa slaniny, lebo mi nič nehorí, neprihára, stápam pravidelne 5 kg slaniny, ako @sovka píše, od nej som pochytila tú radu dať masť na spodok, odoberám si číru čistú masť zvlášť a mlieko na koniec na škvarky, mne sa osvedčilo, nesolím nič, až na koniec to čudo v menšom hrnci a to je posledná masť v hrnci do ktorej pridám už predtým vybraté škvarky a to teda dobre prisolím, dolievam do hustoty akú chcem masťou ešte tekutou a koštujem, na čerstvý kváskov chlieb je to labúžo, s cibulkou, alebo vňaťkou, v rúre a s toľkou vody si to neviem predstaviť, ked pri platni je to tiež bez problému


kimlo
@Jjanosik (13.11.2016 08:32)

Ak chceš aby Ti masť po vytopení stuhla, tak po vychladnutí, ale ešte keď je v tekutom stave ju dobre varechou premiešaj. Ja to tak robievam, a masť krásne stuhne. Je to vychytávka z knižky od Juraja Lauka "Zakáľačkové špeciality".
patroveckypitrs
@Renulienka (13.11.2016 17:04)

Preto som napísal, že robím podobne myslel som v rúre. Tak preto som dodal dodatok čo tam nedávam a čo dávam. Keď som videl ako sa ti nedarilo, tak som pridal svoju skúsenosť. A hlavne to mám zakryté, aby mi to neprskalo v rúre. No to som ja . Koľko ľudí toľko názorov. Tak môžeš si zvoliť svoj spôsob. Mrzí ma že som to nedopísal cele v prvom komentári. A hlavne by sa mohol vyjadriť aj majiteľ receptu.
1x baboja
kytka
Sádlo si škvařím jen doma,naposledy z domácí zabijačky.Škvařím v litinovém oválném pekáči (mám z výbavy,tehdy jsem zuřila dnes jsem za něj vděčná).Sádlo nakrájím na stejné kostky,podliji horkou vodou,na cca ,2,5 kg sádla asi 1/4 l vody.Ze začátku škvařím přikryté poklicí,když se sádlo začne vylívat odkryji a často míchám.Postupně slévám a škvarky mám hotové,když tkz.šustí.Nesolím,nepřidávám mléko.Slívám do sklenic,které po ztuhnutí sádla překryji mikrotenem,a teprve potom uzavřu.Pozn.pekáč dávám na litinovou plotýnku a na úsporný plamen.Trvá to asi 1,5 hod ale ještě se mi nepovedlo sádlo přepálit a vždy mi vydrží i 6 měsíců ve sklepě.který je součástí domku.takže není až moc chladý.Škvarky nemelu.ale po vychladnutí rozmixuji ponorným mixérem s přidáním lžíce tuhého sádla.Uschovám stejně jako sádlo.Bez sádla neumím vařit a některé rady ohledně zdavé výživy jdou tak okolo mě.Hezký den na Slovensko.
bubaya
Ja robím bez vody, hodím dve lyžice masti´z minula, na to dám nakrájanú, trochu posolenú masť. Nemusím miešať, strážiť, nepripaľuje sa , nelepí, jedno v akom hrnci to robím, masť je bielučká a škvarky sú vynikajúce, chrumkavé. Už som rezignovala aj na mlieko, lebo škvarky sú len svetlejšie, ako s mliekom, a nemusím sa báť, že mlieka dám veľa a budú mokré, alebo málo a prihorí mi. Raz som sa to dočítala v diskusii k receptu na vytápanie masti, a môžem len vrele doporučiť, bez vody to ide ešte lepšie.
renulienka
@Patroveckypitrs (14.11.2016 07:53)

Ved ja som si aj myslela, že to tak bolo ako hovoríš ;-))))) V tej rúre som to mala odokryté a vobec neprskalo. Asi to bolo tým, že bolo prasiatko z domáceho chovu ako píše aj @Mariana1982.
denyany
Práve sme s mangelom konštatovali, že treba kúpiť slaninu na masť, otvorím Varechu, a už som pripravená aj teoreticky! Teda, masť vytápam už roky tak, ako moja mama, bez mlieka a soli, s troškou vody na začiatok. Ale teraz skúsim s masťou namiesto vody, keď to sovka odporúča, na tú dám, jej recepty sú overené! A aký smrad? Veď to je vôňa, keď robíme škvarky! Vykrúca nosy susedom až pri výťahu...
denyany
A zabudla som, väčšinou kupujem tiež tak 3 kilá slaniny a na sporáku je to raz dva aj na slabom plameni. Určite je to jednoduchšie, ako keď sa u rodičov na zabíjačku vytápala masť z 20 kíl slaniny! Aj to sa zvládlo popri ostatnom, tak čo už sú len 3 kilá!
alena45
Vo Veľkom Mederi kupujem cca kilové balenie kačacích koží s hrubou vrstvou tuku, tie pokrájam, dám do pekáča a do rúry na 160 stupňov. Vody dám cca pol deci, neprskajú urobia sa do chrumkava. Funguje aj na kačacie, nielen bravčové.
altyn
@Alena45 (15.11.2016 17:04)

Prosím ťa kde a u koho to kupuješ v tom Veľkom Mederi? Budem ti veľmi vďačný za odpoveď. :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia