Foto: mishkocaco
Kúpite si slaninu s tým že si vytopíte domácu masť a oškvarky ale keď si predstavíte koľko človek musí pri tom stáť, miešať, dávať Zobraziť celý popisKúpite si slaninu s tým že si vytopíte domácu masť a oškvarky ale keď si predstavíte koľko človek musí pri tom stáť, miešať, dávať na to pozor aby vám to nezhorelo a smrdí celý dom tak ju vrátite späť do regálu? Mám pre vás dobre riešenie. Urobte to bez zbytočnej roboty a smradu, jednoducho v rúre... Poďme na to. Je to vlastne dosť jednoduché ;-)
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Nakrájajte si slaninu na kocky. Dajte do hlbšieho pekáča alebo do hrnca na pečenie. Podlejte vodou a dajte do rúry. Za občasného miešania topíme asi 1,5 h na 200 °C.
- 2
Po vybratí cez sitko odlejte masť. Oškvarky dajte ešte na sporák. Aby boli krásne pridajte mlieko, osoľte a cca 5 min osmažíme. Hotovo...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Stačí na dno hrnca, v ktorom budete pražiť, dať bravčovú masť, hoci aj kúpenú, na 10 l kastról dám cca štvrť kila. Pridať slaninu. Už od začiatku sa budú miešať ľahučko, nebudú sa vám lepiť na dno hrnca a oškvarky budú hotové najmenej o tretinu času skôr, ako keď pražíte bez masti
Hoci to nie je môj recept ale poradím Ti vodu vôbec nedávaj ani soľ. A tak ako Sovka62 a @Tiginko dám trochu masti. Masť sa soli, až keď sa s ňou niečo robí a nie počas topenia. Teplotu mám spočiatku 160°C až potom pridávam ku koncu na 200°C a počas celého pečenia mám to zakryté. Na zaver pridám asi deci mlieka na 3 kg slaniny. Od toho mlieka ostanú oškvarky pekne červene.
Soľ by som vôbec nedal, preto to urobilo.
Je možné, že tento postup v rúre někomu vyhovuje. Klobouk dolů. Mohu doporučit domácí pekárnu, pomalý hrnec. Ovšem pořád mi vychází nejlíp klasika. Krásný den přeji všem!
A pe @jjanosik - masť ti vonku nestuhne, ani mne, treba po vychladnutí dať do chladničky.
Moje babička také mléko dávala, ale já nedávám. Pokud jde o tu konzistenci - tedy že se ti škvarky rozsypávají, milá @Evanaa tak jsem vysledovala, že je to kvalitou surové slaniny /druhem vepře, krmením a možná i tlakem a rosným bodem/. Nesolím a také se mi to stane. Vysledovala jsem rozdíl při nákupu - rozdílní prodejci.
slanina prska ked je kupovana lebo prasce su umelo vyhnane a je v nej vela vody, z domaceho prasata slanina neprska.
Ak chceš aby Ti masť po vytopení stuhla, tak po vychladnutí, ale ešte keď je v tekutom stave ju dobre varechou premiešaj. Ja to tak robievam, a masť krásne stuhne. Je to vychytávka z knižky od Juraja Lauka "Zakáľačkové špeciality".
Preto som napísal, že robím podobne myslel som v rúre. Tak preto som dodal dodatok čo tam nedávam a čo dávam. Keď som videl ako sa ti nedarilo, tak som pridal svoju skúsenosť. A hlavne to mám zakryté, aby mi to neprskalo v rúre. No to som ja . Koľko ľudí toľko názorov. Tak môžeš si zvoliť svoj spôsob. Mrzí ma že som to nedopísal cele v prvom komentári. A hlavne by sa mohol vyjadriť aj majiteľ receptu.
Ved ja som si aj myslela, že to tak bolo ako hovoríš ;-))))) V tej rúre som to mala odokryté a vobec neprskalo. Asi to bolo tým, že bolo prasiatko z domáceho chovu ako píše aj @Mariana1982.
Nie 10kg slaniny?
Samozrejme že slaniny. Chybička se vloudí.
Prosím ťa kde a u koho to kupuješ v tom Veľkom Mederi? Budem ti veľmi vďačný za odpoveď. :-)))
Dávam do pozornosti recept, podľa ktorého robím ja, maximálna spokojnosť.