Oškvarkové pagáčiky pre zaťov

zdenin - fotkazdenin, 23. februára 2010

Slané pečivo je moje obľúbené pečivo, pravidelne pagáčiky pečiem na pohostenie, obmieňam oškvarky- z tvrdým syrom na posypanie a do cesta syr bambino.

60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

15 dg
35 dg
30 dg
1 veľký
3 dcl
2 lyžice
2




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka , kvasníc, cukru urobíme kvások, posypeme troška múkou, necháme na teplom mieste kysnúť. Múky si preosejeme pridáme soľ , oškvarky , ktoré si necháme pred prípravou ovlažiť, aby nám dobre cesto vykyslo , kyslú smotanu alebo hustý biely jogurt, dve lyžice oleja, 1 vajce , pridáme kvások , vypracujem si cesto, do ktorého podľa potreby pridáme vlažné mlieko . Cesto musí biť také ako na parené buchty dobre nadýchané vzduchom, trocha posypeme múkou, zakryjeme čistou utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste asi 15- 20 minút.

  2. 2

    Po malom nakysnutí cesto skladáme, ja zvyčajne si dám cesto na dosku, jemne rozvaľkám , vaľkám z prostriedku do strany a vzduch nevytláčam z cesta, cesto zložím na štvorec a prikryjem na doske a nechám ďalej kysnúť, po chvíli to opakujem ešte dva krát. Takto spracované cesto sa pekne nadvihne pri pečení.

  3. 3

    Vykysnuté cesto zľahka rozvaľkám na hrúbku prsta- nevytláčame z cesta vzduch, vykrajujeme okrúhlou formičkou, alebo iným tvarom, ukladám na pripravený papierom na pečenie vyložený plech od seba tak , aby sa nezlepili pri pečení. Pagáčiky na povrchu naklepávam jemne nožíkom, vytváram mozajku, potriem rozšľahaním a osolený vajcom , posýpam ešte rascou, pečiem do ružova dávam pozor , aby sa zospodu nepripálili. Upečené vkladám do misy a prikryjem než vychladnú navlhčenou utierkou. Už som robila aj slimáky , kvety, aj tyčinky no najviac sa osvedčili okrúhle klasické tvary. Podobných receptov na stránkach je plno, popridáva sa niečo , ale základ je vždy rovnaký.

  4. 4

    Pečenie podľa potreby ja pečiem na 200 stupňoch asi 15- 20 min., samozrejme záleží od typu rúry. Oškvarky je dobré nechať zomlieť na hrubo lepšie ukážu v ceste.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia