Oškvarkové pagáče fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 30. decembra 2012
Oškvarkové pagáče (fotorecept)
Foto: babkamt

Mám viacej osvedčených receptov na pagáče. Možno vám teraz príde vhod k vínku.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 g (maslo)
2 ks
1 ks
1,5 čl
200 ml vlažné
250 g pomleté
30 g
1 čl




Postup

  1. 1

    Najprv si zarobím kvások. Do porcelánovej misky dám trochu vlažného mlieka, droždie , čl múky a čl cukru.Nechám vykysnúť. Medzitým si preosejem 500 g hladkej múky.Pridám vykysnutý kvások,maslo ,( Heru ) , jedno celé vajce a jeden žĺtok a zvyšok mlieka. Vypracujem cesto. Nechám ho vykysnúť , kým zdvojnásobí svoj objem.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto na pomúčenej doske ,vyvaľkám do obdĺžnika , potriem zomletými oškvarkami, cesto preložím na 4 x. 25 minút nechám prikryté cesto odpočinúť. Toto opakujem ešte 2 krát. Cesto prekladám ako lístkové.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec cesto vyvaľkám na hrúbku 1,5 - 2 cm . Nožom na ňom vytvorím hustú mriežku a vykrajujem formičkou pagáče. Skrojky trochu postláčam a dám tiež upiecť. Z taniera miznú ako prvé.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na plechu potriem pagáče žĺtkom zmiešaným s čl mlieka a trošku soli. Na vrch pagáčikov zvyknem dávať polovice orechov , alebo tekvicové semiačka , kmín celý ,

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru si vyhrejem na 180 stupňov. Pagáčiky pečiem asi 20 minút. Dobrú chuť.

    Oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

aylinka
Pagáče vyzerajú dobre, tiež pekávam, ale ukladám aj tieto. Ja mriežku robím z koliečkom na pretláčanie zemiakov, je to šikovno hotové
1x mc1
jerica
@babkamt , dík za recept,len kde ísť na dobré , hlavne chutné oškvarky , alebo slaninku, nie takú akú vidíš dnes v obchodoch , tenkú ako papier:-)
honestka
su krasne, ja si skvarky robim sama a cakaju na pouziteie tiez.
moja mamka robila tymto sposobom - ja pouzivam ten, ze skvarky natieram,cesto potom prekladam, ale skusim tento stary sposob.
pekny Silvester!


anina6
určite vyskúšam sú veľmi lákavé. ukladám.
babkamt
@aylinka niekedy robím mriežku tiež s koliečkom na vykrajovanie zemiakov. Nedávno som si kúpila valček na mäso s hrotmi a aj s tým to ide dobre. Len prejdem valčekom cez cesto a je to.
babkamt
@ jerica ja si kúpim slaninu a spravím si oškvarky sama ako @ ,honestka. Tie sa mi zdajú najlepšie.@ cistinka tie skrojky nie sú vzhľadovo najkrajšie , ale sú výborné.
sovka62
Jeden krajší ako druhý, uložené a hneď po Novom roku si musím v KK spraviť osobitný chlievik len na pagáče.
mesiar50



@babkant
Krásne pagáčiky dal by som si po tých dnešných 5kg sladkostiach
Krásny a šťastlivý nový rok 2013 prajem
babkamt
@mesiar50 ďakujem za prianie.Bola som na skype s vnúčatami. Vždy si zvyknem pri tom otvoriť aj Varechu. Videla som tvoj komentár. Už sme asi všetci prejedení sladkého a žiada sa niečo slané. Včera poobede som robila ešte tvarohové a oškvarkové pagáče.

babkamt
@adsys už sa chystám na pagáčiky . Oškvarky mám pripravené - ale budú až pre šibačov . Budem musieť vydržať . Ďakujem za komentár .
milina
Cesto nie je mastné? 250g HERY do cesta a ešte aj oškvarky sa mi zdá trochu veľa.
faninka
Robím podobne,ale do cesta nedávam maslo/heru/,ale 1 kys.smotanu.Tiež cesto po nakysnutí rozvaľkám a potieram oškvarkami.Oškvarky osolím,okorením,pridám 2-3 PL masť,dobre vymiešam.Ľahšie sa natiera na cesto.A tiež 3x prekladám,sú pekné listové.
babkamt
@faninka receptov na pagáče mám zapísaných v písanke veľa. Niektoré mám aj tu na Vareche.Nabudúce spravím podľa teba. Dám namiesto masla kyslú smotanu. Cesto so smotanou som robila mužovi k 70. narodeninám minulý týždeň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia