Oškvarkové pagáče (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Mám viacej osvedčených receptov na pagáče. Možno vám teraz príde vhod k vínku.
Postup
- Najprv si zarobím kvások. Do porcelánovej misky dám trochu vlažného mlieka, droždie , čl múky a čl cukru.Nechám vykysnúť.
Medzitým si preosejem 500 g hladkej múky.Pridám vykysnutý kvások,maslo ,( Heru ) , jedno celé vajce a jeden žĺtok a zvyšok mlieka. Vypracujem cesto. Nechám ho vykysnúť , kým zdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej doske ,vyvaľkám do obdĺžnika , potriem zomletými oškvarkami, cesto preložím na 4 x. 25 minút nechám prikryté cesto odpočinúť. Toto opakujem ešte 2 krát. Cesto prekladám ako lístkové.
- Nakoniec cesto vyvaľkám na hrúbku 1,5 - 2 cm . Nožom na ňom vytvorím hustú mriežku a vykrajujem formičkou pagáče. Skrojky trochu postláčam a dám tiež upiecť. Z taniera miznú ako prvé.
- Na plechu potriem pagáče žĺtkom zmiešaným s čl mlieka a trošku soli. Na vrch pagáčikov zvyknem dávať polovice orechov , alebo tekvicové semiačka , kmín celý ,
- Rúru si vyhrejem na 180 stupňov. Pagáčiky pečiem asi 20 minút. Dobrú chuť.