Oriešky
Foto: elantra
Tradičné vianočné oriešky pripravujem každý rok. Recept mám od mojej milovanej babky a dovolila som si ho pozmeniť, lebo už viac pečiem z iných Zobraziť celý popisTradičné vianočné oriešky pripravujem každý rok. Recept mám od mojej milovanej babky a dovolila som si ho pozmeniť, lebo už viac pečiem z iných múk ako pšeničnej. Tieto oriešky sú zo špaldovej múky a neobsahujú až tak veľa cukru, stále sú však vynikajúce. Treba ich upiecť v predstihu 10-14 dní, aby stihli zmäknúť. Plnia sa až tesne pred Vianocami. Pár ďalších vianočných receptov mám aj na blogu www.zosrdcadohrnca.sk
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
280 g |
|
240 g |
|
60 g (alebo brezový) |
|
120 g mleté |
|
20 g |
|
štipka |
|
Plnka: | |
150 g mleté |
|
150 g |
|
100 g (alebo brezový) |
|
1 dl |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny na cesto zmiešame a dobre vypracujeme. Ak máte čas, cesto si pripravte o deň skôr (ale nie je to nutnosť).
- 2
Z cesta tvarujeme malé guľky, ktoré vtlačíme do formičiek. Formičky netreba vymastiť.
- 3
Pečieme na 170°C 10-11 minút (príp. minútku dlhšie, ale moja rúra "silno" pečie). Po vybratí 2-3 minúty počkáme a oriešky vyklopíme – formičku oprieme o okraj a zvonku klepneme nožom. Necháme celkom vychladnúť a odložíme na tmavé miesto.
- 4
Plnku pripravíme tak, že mleté orechy zalejeme vlažným mliekom, pridáme maslo a cukor a touto zmesou spájame oriešky. Naplnené oriešky už držíme v chlade.
Tiež orechové pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@mezi vdaka za zaujimave tipy. rada pouzivam aj rozne bezlepkove muky na spestrenie, ale kedze sa nemusim vyhybat lepku, nevidim dovod preco na prilezitostne pecenie nepouzivat aj spaldovu muku najma ak je celozrnna..