Orieškovo-marhuľové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 5. januára 2014

Keď mávam bohatú úrodu lieskových orieškov, toto je náš obľúbený zákusok..robievam z nich rôzne zákusky ale tento je veľmi chutný...kvôli zvýrazneniu chute orieškov, opražím Zobraziť celý popisKeď mávam bohatú úrodu lieskových orieškov, toto je náš obľúbený zákusok..robievam z nich rôzne zákusky ale tento je veľmi chutný...kvôli zvýrazneniu chute orieškov, opražím ich chvíľočku na masle...po vychladnutí ich posekám...možmo bude patriť aj medzi vaše obľúbené...

20
porcií
60 minút
príprava
3x13 minút
na 180 °C

Suroviny

Kakové cesto:
150 g
50 g
70 g
1 PL
1 PL
1 ČL
Biele cesto:
500 g
200 g
250 g
1 ks celé
1/2 vrecka
3 - 4 PL
Krém:
600 ml
6 PL
1 bal.
200 g
150 g
1 dl alebo koňak
Plnka:
240 g
350 ml
Na vrch:
1 ks vaječný
150 g
z 1/2 ks citróna
40 g




Postup

  1. 1

    Skôr ako som začala robiť cesto, očistila som si lieskové oriešky, opražila na masle a podrvila..

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na pracovnú dosku som odvážila a preosiala hladkú múku, pridala som preosiaty práškový cukor spolu s práškom do pečiva..pokrájala maslo,pridala kakao a smotanu...zmiesila som cesto,...

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dobre vymiesené cesto som rozvážila na 3 rovnaké bochníčky a uložila v mikroténovom vrecku do mrazničky...musí stuhnúť, aby sa dalo dobre nastrúhať..

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som si preosiala hladkú múku pre biele cesto...pokrájala do nej maslo,práškový cukor som tiež preosiala s práškom do pečiva, pridala som celé vajce, a ja som pridala 2 lyžice sladkej smotany, lebo som viac nemala, použila som biely jogurt 2 lyžice...a vymiesila poriadne, nelepivé cesto..

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    dobre vypracované cesto som rozvážila na 3 rovnaké bochníky...

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pripravila som si pečiaci papier, nastrihala na potrebné veľkosti a cesto som vyvaľkala priamo na paprieri...ja som si cesto rozmerala na 22x30cm. podľa veľkosti podnosu.../môžte si ho rozvaľkať na veľký plech, ale rezy budú nižšie/

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vyvaľkané cesto som potrela marhuľovým džemom..

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    posypala drvenými orieškami../oriešky som si rozvážila na 80g. na 3 časti/

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na drvené oriešky som nastrúhala zmrazené kakaové cesto...použila som strúhadlo s väčšími očkami..takto som urobila ešte 2x...aj s ostatnými cestami...

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    všetky cestá pripravené na pečenie...pečiaci papier s cestom som uložila na plech a teraz som zapla trúbu na 180st.

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    upečené cestá treba dobre vychladiť, lebo sú krehučké, lámavé..piekli sa 13min.

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pokiaľ sa cestá chladili, pripravila som si krém...v mlieku som vymiešala detskú krupicu, pridala vanilkový cukor a uvarila hustú kašu, nechala som ju dobre chychladiť...maslo, cukor a deci koňaku som vymiešala do peny a zmiešala s vychladnutým krémom...

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na podnos som uložila prvý plát...krém som rozdelila na 2 rovnaké časti...potrela som polovicou prvá plát cesta..

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    na krém som uložila druhý plát, ktorý som potrela druhou polovicou krému..

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    na vrch som položila posledné tretie cesto a dala som koláč do chladničky..zhruba po hodine chladenia, som koláč zaťažila...

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Nad parou som vymiešala bielok s práškovým cukrom a šťavou z pol citrónu...a posypala strúhanou čokoládou...

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    obhľúbené nedeľné zákusky na stole...prajem vám dobrú chuť...

    Orieškovo-marhuľové rezy (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

3sandra3
krásne rezy,,, a musia byť úžasne chutné,,, opražené oriešky máme tiež radi :-)
ywett
krásny zákusok, ako všetky od teba:)
mariamka
zas dalsie vysperkovane zakusky od teba, s tymi oprazenymi orieskami musia byt naozaj chutne
anina6
parádny zákusok Izka, ty si veru môžeš aj cukráreň zriadiť. určite by si mala kopu priaznivcov. prajem všetko dobré do nového roku 2014 a teším sa na tvoje nové receptíky. dnes som robila kapustnicu podľa tvojho receptu, a inú už robiť nebudem, suprová.
mesiar50
Prekrásne rezy a posudzujúc použité suroviny ,tvoj zákusok musí chutiť božsky.
aankaa
veruže,veru,prikláňam sa k názoru,že musí byť božskýýýý...:-))....no Izabelka,nedbala by som byť aspoň na víkendy tvojou susedkou...chi-chi.....:-)
elysa
jaj, izabella929 Tvoje zákusky sú famózne, opražené lieskovce sú moje obľúbené...
izabella929
Veľmi ma teší, že vás zákusok zaujal...je vynikajúci krehučký, proste super...) ďakujem vám za vaše milé komentáre.-)
1x karen
sora2
no, tak to je niečo iné, čo ešte nepoznám
leomax
@izabella929 , veľmi sa mi páči tento zákusok. Keďže orechov mám dosť, chcem ním urobiť radosť svojej rodinke. Len ma zaujíma, či tie oriešky treba zbaviť šupky. Už som sa to raz pokúšal a nebol som z toho dvakrát nadšený. Prajem Ti všetko najlepšie a samozrejme dávam 5*.
izabella929
@leomax ,,,nie je nutné aby šupky boli odstránené...ja som sala na panvicu troška masla a chvíľočku som ich miešala vareškou...čo spadlo bolo dole a čo nie, zostalo...treba ich ale nechať chvíľu vychladiť pred drvením...nieked y ich krájam nožom na malé kúsky, inokedy na malú chvíľku hodím do mixéru...záleží aj od toho, na čo budú použité...tieto ale nemusia byť pekné...mne sa páči, že mám do čoho kusnúť..tento zákusok je veľmi krehučký a chutný...verím, že rodinke urobí veľkú radosť...) držím palce, nech sa vydarí....a ďakujem pekne za prianie a tiež želám všetko naj.-))
kukulienka71
@izabella929 ,ja by som všetky tvoje zákusky rad za radom nazvala Fantázia1,Fantázia2,Fantázia3...atď!máš ich tu neúrekom,ale jeden lepší ako druhý...neviem,kedy ich všetky vyskúšam,oriešky mám neskutočne rada.KK,*****
stacy77777
Izka, ty si neskutočná, nedávno som ti písala,že ty budeš mať v zime zaslúžený odpočinok, ale ty si ako malé šidlo, tuším odpočívať nevieš....:-))), obdivujem, čo všetko postíhaš
salinka
To musela byť ale dobrota! Ten zákusok priam spieva:-)
izabella929
@salinka..veru úplne skvelý, ale aj dosť sýty oproti ostatným zákuskom, z tohto mi stačí na jeden deň iba jeden kus..odložila som do krabice v chladničke...ďakujem pekne za komentár.-)
salinka
Aj mne by stačil jeden a najlepšie by bolo hneď teraz:-))))
eviana
Izabelka, zaujímavý koláčik si spravila, je to vlastne niečo na spôsob žerbo rezov s krémom. Vzhľadom na použité suroviny - lieskovce, marhuľový džem - mňam, musel chutiť famózne :)
izabella929
@eviana...nie čo podobné, ale na džem a orechy som nastrúhala kakaové cesto, takže nejde o žerbové rezy..rezy sú skutočne vynikajúce.. a vďaka za komentár..)
sracz
... len teraz, ani nie pred minútou, som si dovolil okomentovať Tvoje višňové rezy,@izabella929 milá a už je tu "nášup" v p*o*d*o*b*e ďalšej lahôdky! Nemám slov, obdivujem v nemom úžase! Snáď len, ako "zákuskár v zábehu", oceňujem prípravu lieskovcov na ďalšie použitie vo forme ich "???predpečenia???" na masle, čo som doteraz nepoznal! Tak aj toto musím vyskúšať a ochutnať!!! Ďakujem!
izabella929
@elisticka...ve ľmi ti ich dopočujem, je to dosť veľká dávka a tiež sú sýte, takže ešte stále máme v chladničke za krabicu..vďaka ti Eliška moja za komentárik.-)
izabella929
@sracz...je to veľmi chutný, krehučký zákusok...nejde o predpečenie, ale upečenie a následné plnenie krémom...takto: kakaové cesto dáš do mrazničky a pracuješ s bielym, ktoré rozvaľkáš na veľkosť plechu, uložíš na peč.papier...všetky 3 biele rozvaľkané cestá natrieš lekvárom, posypeš drvenými orieškami a vyberieš z mrazáku kakové cesto a na tie oriešky ho nastrúhaš na strúhadle na ktorom si minule strúhal tvoje cesto do polievky...dáš piecť..ostetné je napísané v postupe...do krému nezabudni pridať koňak, alebo rum, lebo je v ňom detská krupica a to nemá chuť...ďakujem pekne za milý komentár.-)
dzejsik
skúšala som s vlašskými, skutočne chutný koláčik ... v novej orechovej sezóne ho budeme mať isto znovu ;)
kukulienka71
Izka, toto mi veľmi pripomína Kyjevské rezy, také vytunené ešte kakaovým cestom a v kréme je miesto pudingu krupica. To by som zvládla:-)
izabella929
@kukulienka71 , toto je zákusok z čias, keď som ešte bola bohatá gazdiná..mala som všetky produkty svoje a hlavne domáce...lieskové oriešky som mala hojne, takže som mohla piecť iba veľmi chutné zákusky...určite budeš s touto chuťou spokojná...prajem ti, nech sa vydarí a hlavne chutí tvojej rodinke...)prosím, daj vedieť, či vám chutil...díky za všetko.-)