Orieškové sušienky

roxanne - bez fotkyroxanne, 20. novembra 2017
Orieškové sušienky
Foto: roxanne

Zakázala som si kupovať sladkosti a skončilo to tak, že každý týždeň pečiem nejaké domáce sušienky. Tieto sa výnimočne podarili, tak sa podelím o Zobraziť celý popisZakázala som si kupovať sladkosti a skončilo to tak, že každý týždeň pečiem nejaké domáce sušienky. Tieto sa výnimočne podarili, tak sa podelím o recept.

60
porcií
10 minút
príprava
12-15 minút
na 170 °C

Suroviny

80 g
30 g
40 g
1 ks
125 g
1 štipka
90 g
100 g




Postup

  1. 1

    Pomelieme si lieskové orechy, ja som mala tento krát lúpané. Pridáme múku - v originál recepte bolo 150 g pšeničnej múky, ale ja som polovicu z nej nahradila múkou z červenej šošovice a mletými ovsenými vločkami, aby bolo v sušienkach trochu viac vlákniny. Preosejeme práškový cukor a pridáme za dobrú štipku prášku do pečiva.

  2. 2

    Do suchých ingrediencií pridáme jedno vajce a maslo izbovej teploty nakrájané na kúsky. Ja nemám v sušienkach rada, keď narazím na veľké zrnko soli, ale sušienky bez soli by boli nechutné, a tak som kúpila stredne slané maslo (President). Ukázalo sa to ako skvelé riešenie.

  3. 3

    Zmiesime cesto a dáme ho zabalené do potravinárskej fólie do chladničky odpočívať. Stačí aj na hodinku, ale ak máte tak ako ja strednú až pokročilú sklerózu, nájdete cesto dobre oddýchnuté cca o 23.30 h. pri nočnom lašovaní v chladničke. Plesknete sa po čele, že jeeej, sušienky! ..a ráno cesto konečne spracujete. Dlhší pobyt v chladničke mu však neškodí, skôr naopak.

  4. 4

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra a vykrajujeme sušienky. Snažíme sa to spraviť čo najrýchlejšie, lebo keď cesto mäkne, začne sa dosť lepiť a zle sa s ním robí. Ja to riešim tak, že kým vykrojím prvý plech, takú tretinu cesta nechám v miske v chladničke. Potom ju zmiešam s odrezkami a povykrajujem druhý plech.

  5. 5

    Vykrojené sušienky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme ho do vyhriatej rúry. Pečieme na 170 °C cca 12 - 15 min. Strážime si to, lebo doba pečenia závisí aj od toho, aké hrubé sušienky sa nám podarilo vyváľať. Ak chceme pracovať bez odrezkov, sušienky sa dajú upiecť aj "po anglicky", viď moju Home Made pečiatku - na mierne roztlačenú guľku cesta pritlačíme pečiatku. Ja som ju použila len na posledné zvyšky a urobila takúto megaplacku. Takéto veľké však potrebujú o 5 min. dlhšie pečenie. Dobrú chuť!

    Orieškové sušienky - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Recept se mi líbí, příjemné suroviny, dobře napsaný postup, fajn fota. Jsi šikulka!
roxanne
@Marienka44 (21.11.2017 06:15)

Mila Marienka, tu jedinu peciatku, co mam, som dostala ako vianocny darcek, takze ti bohuzial neviem poradit.
haji
@Marienka44 (21.11.2017 06:15)
Tescoma jich má více druhů. Někdy před svátky uvádí v nabídce i Lidl, možností je víc. Když zadáš do vyhledávače razítka na sušenky, vyjedou ti i jiní prodejci, např. Tchibo: www.tchibo.cz/peceni-t400084634.html...
Je to teď módní záležitost, sušenky frčí.