Orieškové kolieska

marienka44 - fotkamarienka44, 11. decembra 2012

Tento starodávny recept mám od mojej krstnej mamy, ktora už nežije. Má viacej variáciií, lebo oriešky môžeme zameniť za mandle, vlašské orechy alebo ako Zobraziť celý popisTento starodávny recept mám od mojej krstnej mamy, ktora už nežije. Má viacej variáciií, lebo oriešky môžeme zameniť za mandle, vlašské orechy alebo ako som ja teraz urobila, za arašidy. Vydržia dlho čerstvé, ak sa nezjedia prv. Sú príjemne chrumkavé a chutné.

30 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g (preosiata)
120 g (alebo margarín)
120 g
120 g (mleté)
1 ks
na špic noža alebo
polovica sáčku
 (na ozdobu)
 (sekané)
1 ks




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín pripravíme vláčne cesto, môžeme pridať počas miesenia trošku smotany. Lúpané arašidy som pomlela na el. kávomlynčeku takmer na prášok.

    Orieškové kolieska - obrázok 1
  2. 2

    Cesto sa vyvaľká na hrúbku asi 5 mm /záleží na nás, aké hrubé kolieska chceme mať/. Vykrajujú sa kolieska s ľubovolným priemerom, pomažú sa zvyšným bielkom. Posypú sa sekanými orieškami a tlčeným kockovým cukrom, prípadne hrubším kryštálovým cukrom. Ja som použila Hagel-Zucker od Dr. Oetkera a sekané arašidy bez soli. Kúpila som ich v Kauflande balené po 100 g za 0,35 € zn. Soltino. Minule som zase použila mandle sekané bez šupky, ktoré tiež dostať kúpiť v Kauflande. Vtedy som do cesta dala mleté mandle. Na obr. č. 1 sú kolieska len vykrojné bez posýpky. Obr. č.2- posypané a pripravené na pečenie. Využivam chlad na balkóne a všetky koláčiky pred pečením tam nechám stuhúť.

    Orieškové kolieska - obrázok 2
  3. 3

    Piecť v el. rúre na plechu vyloženom pečiacim papierom pri 200 °C asi 10 minút. Treba sledovať zrakom a čuchom. :-) Po vychladnutí na mriežke skladovať v papierovej škatuli. Vymyslela som takýto spôsob pocukrovania nad dresom. Pocukrovať samozrejme netreba, ja som kolieska len jemne poprášila cez sitko.

    Orieškové kolieska - obrázok 3

Diskusia k receptu

violetacamorova
Pekne kolieska s arasidami musia byt vyborne, piekla som podobne a tie chrumkave arasidy navrchu s cukrom boli velmi dobre.
ancicka
Tiež mám upečené orieškové kolieska,ale moje budú plnené.Tie tvoje sú isto dobré.kk
afataga
to moze byt dobre, mam rada take chrumkave keksiky
tothka
Ako dieťa som mala veľmi rada arašidové venčeky, tvoje kolieska mi ich pripomenuli. Možno by stačilo ešte vykrojiť koliesko v strede a možno by to bolo ono. Vyskúšam .
martamm
Marienka44, pripomenula si mi recept mojej mamy, presne tieto koláčiky piekla pri sviatkoch, samozrejme ešte veľa iných. zabudla som na tieto vďačné koláčiky... teraz uložím a zaradím do vianočného sortimentu, ešte raz ďakujem :)
marienka44
@Martamm ,som rada, ze ich budes piect. Je to dobra obmena tych tazkych kremovych zakuskov. Ja ich mam kazde sviatky, aj moja mama ich pekavala, aj s vykrojenym stredom. Vzdy sa na nu s laskou spomeniem...
marienka44
Ale este chcem povedat, ze arasidove maju teraz premieru u nas. Vzdy boli orechove a posledne mandlove. Vtedy som ich robila mensie, take jednohubky. Ale vacsie sa zas lepsie posypaju na plechu. Pozehnane Vianoce vsetkym Varecharom prajem a lepsi novy rok 2013 !!!
evanaaa
Tie arašidové venčeky som si aj ja kedysi pravidelne kupovala, nedávno tu bola debata na tú tému, a @marienka44 , ty si pohotovo zareagovala, že si ich aj hneď upiekla, mne sa páčia, aj si ic uložím sem. Apropo, ak niekto nezoženie nesolené arašidy, stačí si ošúpať tie v škrupinke a hotovo. Tie solené nebudú.
afataga
tak som ich dnes robila, su vyborne, dala som do cesta maslo a kedze ja som tvor lenivy a snazim sa ulahcit si zivot, nechcelo sa mi valkat, tak som lyzickou odoberala kusky cesta, robila som gulicky a tie som trochu ucapene davala na plech, uz som nicim nesypala povrchu, staci aj takto same, naco sa zbytocne pchat cukrom? :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia