Orieškové kolieska

Autor receptu: marienka44

Tento starodávny recept mám od mojej krstnej mamy, ktora už nežije. Má viacej variáciií, lebo oriešky môžeme zameniť za mandle, vlašské orechy alebo ako som ja teraz urobila, za arašidy. Vydržia dlho čerstvé, ak sa nezjedia prv. Sú príjemne chrumkavé a chutné.

30 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín pripravíme vláčne cesto, môžeme pridať počas miesenia trošku smotany. Lúpané arašidy som pomlela na el. kávomlynčeku takmer na prášok.
  2. Cesto sa vyvaľká na hrúbku asi 5 mm /záleží na nás, aké hrubé kolieska chceme mať/. Vykrajujú sa kolieska s ľubovolným priemerom, pomažú sa zvyšným bielkom. Posypú sa sekanými orieškami a tlčeným kockovým cukrom, prípadne hrubším kryštálovým cukrom. Ja som použila Hagel-Zucker od Dr. Oetkera a sekané arašidy bez soli. Kúpila som ich v Kauflande balené po 100 g za 0,35 € zn. Soltino. Minule som zase použila mandle sekané bez šupky, ktoré tiež dostať kúpiť v Kauflande. Vtedy som do cesta dala mleté mandle. Na obr. č. 1 sú kolieska len vykrojné bez posýpky. Obr. č.2- posypané a pripravené na pečenie. Využivam chlad na balkóne a všetky koláčiky pred pečením tam nechám stuhúť.
  3. Piecť v el. rúre na plechu vyloženom pečiacim papierom pri 200 °C asi 10 minút. Treba sledovať zrakom a čuchom. :-) Po vychladnutí na mriežke skladovať v papierovej škatuli. Vymyslela som takýto spôsob pocukrovania nad dresom. Pocukrovať samozrejme netreba, ja som kolieska len jemne poprášila cez sitko.