Orechový ríbezľový koláč s penou

iwuska - fotkaiwuska, 15. júla 2013
Orechový ríbezľový koláč s penou
Foto: iwuska

Už pár rokov mám zafixovanú kombináciu červených ríbezlí a vlašských orechov (ideálne ešte s medom), ako tú pravú chuť leta. Koláč s penou som Zobraziť celý popisUž pár rokov mám zafixovanú kombináciu červených ríbezlí a vlašských orechov (ideálne ešte s medom), ako tú pravú chuť leta. Koláč s penou som vždy ľúbila, no na klasiku sa mi viac hodia maliny a čučoriedky, ako ríbezle, tak vznikla táto kreácia. Moja mamča odjakživa najviac zbožňuje orechový korpus, do ktorého však ide až 10 vajec, prvý krát som koláč skúšala s korpusom od @Kajusiqq, ktorý bol tiež dobrý, no nakoniec som mixla oba recepty dokopy a výsledok bol ten pravý "orechový" :)

40 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
100 g
100 g
6 PL
4 PL
140 g
130 g
30 g
Na penu:
5 ks
180 g
50 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Krátky pokec na úvod:
    Orechy si v zásade meliem sama, žiadne mleté zmesi nekupujem, mám rada kvalitné suroviny a plnú arómu a odporúčam aj lenivejším gazdinkám, aby si dali záležať. :) Tento krát som nemala dosť vlašákov, tak som zmiešala pol na pol s mandľami, ujma sa nekonala. Strúhanku tak isto pripravujeme doma, z usušených rožkov. Vajíčok ide do koláča dosť, no žĺtky obyčajne gazdiné vedia dobre spotrebovať, ja som ich šupla do ázijskej praženej ryže. Koláč by asi zniesol aj menej cukru, no mala som veľmi kyslé ríbezle, obrala som ich skôr, ako bolo treba.

  2. 2

    Oddelíme žĺtka od bielkov a z bielkov a krupicového cukru vymiešame poriadne tuhý sneh. Potom necháme šľahať žĺtky s práškovým cukrom a vodou, ja som zapla MUMáka (robot od Bosh) a ten sa besnel dobrých 15 minút. Medzi časom dáme rúru vyhriať na cca 170 °C, už v podľa toho, aké máte skúsenosti.

  3. 3

    Do vyšľahaných žĺtkov po lyžičkách zašľahávame olej. Necháme chvíľu ešte šlahať, medzi časom si odvážime múku, strúhanku, kľudne v jednej miske, do ktorej pridáme jeden PDP a mleté orechy, zmes poriadne premiešame. Ručne pomaly prisypávame suchú zmes do vaječnej a vymiešavame. Mne osobne sa nechce preosievať, ale aspon ladnými pohybmi pridávam zľahka múku, vo viere, že ona sa prevzdušní aj bez sitka :))

  4. 4

    Do zmesy jemne vmiešame sneh, cesto vylejeme na pekáč vystlaný papierom a šup ho do rúry. Medzi časom necháme vyšľahať tuhý sneh z 5 bielkov, cukru, vanilkového cukru. Nakoniec do neho zľahka ručne primiešame orechy. Pečenie trvalo cca 25 minút. Keď sa už cesto nelepí na špáratko, vyberieme, znížíme v rúre teplotu na 150°C a pokračujeme v príprave.

  5. 5

    Na korpus vysypeme ríbezle, dobre pre vás, pokiaľ budú sladšie a vo väčšom množstve, ako to, čo ostalo mne. Na povrch nanesieme orechový sneh a opäť pichneme do rúry. Mne sa piekol asi dalších 25 minút, kedy som začala strácať trpezlivosť, tak som na chvíľu zvýšila teplotu na 200°C a len čo začal zlatnúť, vybrala.

  6. 6

    Necháme vychladnúť a môžme sa začať pol hodinu babrať so správnym záberom na Varechu, ktorý aj tak nebude stáť pri kvalite telefónového foťáka za námahu. :)

    Orechový ríbezľový koláč s penou - obrázok 6

Diskusia k receptu

iwuska
dufam, ze aj ostatne pokusy budu take dobre, ako ten moj prvy ;)
frezia
Super recept,ribezle nemam,ale jahody,tak bude jahodovy a to este dnes!
iwuska
@frezia , dufam, ze sa podaril, aj ked popravde, ja preferujem klasický penovy kolac s jahodami, zato k orechovej variacii mi ribezle sadnu presne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia