Orechový koláčik

eraserhead - fotkaeraserhead, 24. októbra 2013

Orechy sú vraj dobré na mozog

50
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
400 g
160 g
6 ks
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielka. Zmäknuté maslo vymiešame s 200g cukru do hladka, postupne pridávame čerstvo namleté orechy a spolu vymiešame. Bielka so štipkou soli vymiešame na tuhý sneh, postupne s múkou do ktorej sme pridali Kypriaci prášok do pečiva zamiešavame k maslu s orechami (trocha múky trocha snehu). Hmotu rovnomerne rozotrieme na vymastený alebo pečiacim papierom vystlaný plech a okamžite dáme piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 180°C

  2. 2

    Žĺtky so zvyšným cukrom a vanilkovým extraktom dôkladne vymiešame, vylejeme na ešte horúci koláč (hned ako tento vyberieme z rúry) a vrátime naspäť do už vypnutej rúry ktorej necháme otvorené dvierka. Keď koláč úplne vychladne a poleva zatvrdne vykrajujeme požadované tvary. Website counter

Diskusia k receptu

paploska
ja ho poznám ako žĺtkové rezy mojej svokry :-) ale je výborný
levandula
pacia sa mi tvoje kvietky, mas ich pekne vysoke. ja som ich minule piekla a vznikla mi len taka placka so zltkovou polevou. co znamenaju tie cislice na konci? to akoze si mame vykrajovat ako chceme? 2 a 4 by bol asi velky odpad, skoda dobreho orechoveho cesta. ale paci sa mi, to je druha cast rodneho cisla mojho milovaneho syna
levandula
ja som asi nieco nepochopila, zrejme to je novinka. tie cisla na konci receptu sa stale menia. nie je to nahodou pocet pridani do KK ?
levandula
elixir, dakujem za vysvetlenie, pri ziadnom inom recepte som si to zatial nevsimla ...
eviana
My im hovoríme orechové štangličky so žĺtkovou polevou - je to asi najstarší recept v rodine, ale do polevy ide citrónová šťava - tá dáva celým rezom takú fajnú "iskru". Ale musím uznať, že tvarovo - kvietkovo - si ich posunul do vyššieho levelu a aranžmán na starej drevenej lavičke tomu dáva nádych romantiky :)))
nika60
Presne ako napísala @eviana tiež ich poznám a môžem len doporučiť sú výborné, ale musím uznať,že vykrajované sú výborné už na pohľad...
timara
chválim nápad ako zmodernizovať staré dobré žĺtkové rezy na Veľkú noc alebo Vianoce podľa tvaru vykrajovatiek :)) a tiež krásna fotka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia