Orechový koláč
Orechový koláč

Orechový koláč so žĺtkovou glazúrou

helena10 - bez fotkyhelena10, 20. mája 2021
Orechový koláč so žĺtkovou glazúrou
Foto: helena10

Veľmi starý recept na veľmi dobrý koláč.

Suroviny

250 g
250 g (alebo Palmarin)
250 g mleté
200 g
5 ks
1/2 bal.
Poleva:
5 ks
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Smetol s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme mleté orechy, múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh vyšľahaný z bielkov. Upečieme na vymastenom a posypanom plechu. Horúci koláč polejeme zmesou vyšľahaných 5 žĺtkov s 200 g práškového cukru. Koláč nakrájame po vychladnutí.

    Orechový koláč so žĺtkovou glazúrou - obrázok 1
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

ivkamatko
Vyzerá krásne, určite aj bude výborne chutiť. Len sa opýtam, či sa pri krájaní neláme tá poleva. Mne sa totiž veľmi zle reže, poleva sa mi stále láme. Tiež dávam polevu na horúci koláč. Keď ju miešam kratšie, tak sa pri krájaní rozteká, keď miešam dlhšie, už sa iba láme. Dávam do polevy aj vanilkový cukor
marienka44
Tá poleva sa natiera ešte na teplý koláč. Presne taký mam aj ja recept, ešte som ho nepiekla, lebo je náročný na orechy. Zásoby sa mi míňajú.
marienka44
Ešte jedna poznámka: Aký rozmer má plech? Je to dôležitý údaj. Do mojej novej rúry idú pomerne veľké plechy. Asi by som musela zväčšiť dávku.
helena10
Môj veľký plech, na ktorom pečiem, má rozmer 28 x 38 cm.
Ja do polevy nedávam vanilkový cukor. Lejem ju na horúci koláč hneď po upečení a čakám dlhšie, kým poriadne zatuhne.
Režem dlhým a poriadne ostrým nožom. Ak v niektorom mieste trochu poleva praskne, nevadí, koláče veľmi chutia aj tak.
haji
Velmi dobrý klasický recept, nezaměnitelné chuti.