Foto: gordonko
základ všetkého som zobral od ,, IVOSENKY ,, ja som sa iba pohral Zobraziť celý popiszáklad všetkého som zobral od ,, IVOSENKY ,, ja som sa iba pohral s obmenou ingrediencí a množstvom surovin ..... je to v podstate obrátená klasika ,ale páčí sa mi tak ako mnohým predomnou
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Spodný korpus: | |
200 g |
|
štipka |
|
1 ks |
|
250 - 300 |
|
1 miska |
|
asi 10 - 12 pl |
|
10 ks |
|
Druhý korpus: | |
8 ks |
|
štipka |
|
180 - 200 g |
|
asi 8 - 10 pl |
|
200 g |
|
1 ksks |
|
Vrchný korpus: | |
5 |
|
štipka |
|
120 - 150 g |
|
5 - 6 pl |
|
30 g |
|
120 g |
|
Krém: | |
2 litre |
|
8 sáčkov |
|
16 pl |
|
3 |
|
Lekváre: | |
|
|
|
|
|
|
Na zdobenie : | |
|
|
|
Postup
-
1
oddelíme si žltka od bielkou a do bielkou dáme štipku soly - tak medzi dva prsty .... šlaháme šlahačom na najvišší výkon a pridávame cukor ..... musíme šlahať dovtedy kým sneh neni tak kustý ,že ,,stojí špičky,,
-
2
prepneme si mixér na najpomalšie otáčky a postupne a striedavo zašleháme do snehu žltka a cukor
-
3
potom sa ručne a jemne vmiešajú postrúhané orechy a po nich hladká múka s jedným PDP ..... cesto vylejeme na vysypaný plech a cesto trochu zhrnieme od stredu ku kraju - priemer formy asi 32 cm a pečeme v trúbe na 170°C asi 70 - 80 minut ....kontrolujeme špajdlí ja som prvý korpus piekol 50 minut , špajdla čistá tak som to vytiahol .... CHYBA ...stred klesol bol nedopečený
-
4
NEPODAROK .... ale aj tak znebo bola ,,TORTA,,
-
5
druhý korpus som robil podobne : oddeliť bielka od žltkou , pridať štipku soli do bielkou , šlahať na najvišší výkon a potom pridávať postupne cukor , miešať pokial nebude sneh tuhý , znížiť otačky na minimum a pridať žltka striedavo z olejom .... potom ručne a zlahka pridať múku zmiešanú s PDP vyliať bo vymastenej a vysypanej formy priemer asi 28 cm a dáme piecť na 170°C na 50 - 60 minut a zasa kontrolujeme špaidlou ...tento už neklesol
-
6
KAKAOVOOLEJOVÝ korpus podla IVOSENKY : odbelené vajíčka , do bielkou štipka soli.....atd. po vmiešaní 30 gr kakaa primiešame 120 gr hladkej múky a vylejeme do vymastenej a vysypanej formy .... priemer formy 24 cm doba pečenia 40 minut pri 170°C
-
7
takto pekne to nabehlo aj bez PDP
-
8
Krem som robil na dvakrát .... liter mlieka do hrnca v miske rozmiešame 4 pudingové prášky s trochou mlieka , ked je mlieko vlažné pridal som 8 ližic cukru , prilial rozpustené pudingové prašky a varil do husta ..... hotové som vylial do misy a išiel som robiť druhú dávku ...chladil som to na balkone ..... ked bol puding vychladený pokrákal som doň 3 palmariny a mixerom vyšlahal do krému
-
9
orechový korpus som zarovnal a predelil na dve časti .. na jednu časť som natrel čokoládovovišňový lekvár na druhú časť krém a dal som to dokopy
-
10
stredný korpus po zarovnaní je rozdelený na 3 časti na spodnom je lekvár - jahodový prikryté druhou časťou natretou krémom, z druhej strany ide zasa lekvár a naň posledná časť natretá krémom
-
11
vyzerá to takto
-
12
podobne sa robil aj posledný kakaovo olejový korpus... na jednu stranu krém na druhú lekvár
-
13
takto by bola vysoká trojposchodová torta ,ale nakoniec som 3 poschodie nedal ( kým som došel zo stretka domou už ho nebolo )
-
14
Takže torta po zložení , natretí krémom a obsypaná strúhaným kokosom a ozdobená višňami z griotky vypadala takto
-
15
,,oslávenci,, ....máme v rovnaký deň narodeniny
-
16
... torta chutila ... je dobrá nadýchaná
@tomasko. skvelá orechová torta, blahoželám!!!
*****
opatrujte sa s láskou obaja...
žite v pokoji a s radosťou...