Orechovo-olejová torta na stretko (fotorecept)
Autor receptu: gordonko
základ všetkého som zobral od ,, IVOSENKY ,, ja som sa iba pohral s obmenou ingrediencí a množstvom surovin ..... je to v podstate obrátená klasika ,ale páčí sa mi tak ako mnohým predomnou
24 porcií |
45 minút príprava |
40 , 60 ,80 minút na 170 °C |
Postup
- oddelíme si žltka od bielkou a do bielkou dáme štipku soly - tak medzi dva prsty .... šlaháme šlahačom na najvišší výkon a pridávame cukor ..... musíme šlahať dovtedy kým sneh neni tak kustý ,že ,,stojí špičky,,
- prepneme si mixér na najpomalšie otáčky a postupne a striedavo zašleháme do snehu žltka a cukor
- potom sa ručne a jemne vmiešajú postrúhané orechy a po nich hladká múka s jedným PDP ..... cesto vylejeme na vysypaný plech a cesto trochu zhrnieme od stredu ku kraju - priemer formy asi 32 cm a pečeme v trúbe na 170°C asi 70 - 80 minut ....kontrolujeme špajdlí
ja som prvý korpus piekol 50 minut , špajdla čistá tak som to vytiahol .... CHYBA ...stred klesol bol nedopečený
- NEPODAROK .... ale aj tak znebo bola ,,TORTA,,
- druhý korpus som robil podobne : oddeliť bielka od žltkou , pridať štipku soli do bielkou , šlahať na najvišší výkon a potom pridávať postupne cukor , miešať pokial nebude sneh tuhý , znížiť otačky na minimum a pridať žltka striedavo z olejom .... potom ručne a zlahka pridať múku zmiešanú s PDP vyliať bo vymastenej a vysypanej formy priemer asi 28 cm a dáme piecť na 170°C na 50 - 60 minut a zasa kontrolujeme špaidlou
...tento už neklesol
- KAKAOVOOLEJOVÝ korpus podla IVOSENKY : odbelené vajíčka , do bielkou štipka soli.....atd. po vmiešaní 30 gr kakaa primiešame 120 gr hladkej múky a vylejeme do vymastenej a vysypanej formy .... priemer formy 24 cm doba pečenia 40 minut pri 170°C
- takto pekne to nabehlo aj bez PDP
- Krem som robil na dvakrát .... liter mlieka do hrnca v miske rozmiešame 4 pudingové prášky s trochou mlieka , ked je mlieko vlažné pridal som 8 ližic cukru , prilial rozpustené pudingové prašky a varil do husta ..... hotové som vylial do misy a išiel som robiť druhú dávku ...chladil som to na balkone ..... ked bol puding vychladený pokrákal som doň 3 palmariny a mixerom vyšlahal do krému
- orechový korpus som zarovnal a predelil na dve časti .. na jednu časť som natrel čokoládovovišňový lekvár na druhú časť krém a dal som to dokopy
- stredný korpus po zarovnaní je rozdelený na 3 časti na spodnom je lekvár - jahodový prikryté druhou časťou natretou krémom, z druhej strany ide zasa lekvár a naň posledná časť natretá krémom
- vyzerá to takto
- podobne sa robil aj posledný kakaovo olejový korpus... na jednu stranu krém na druhú lekvár
- takto by bola vysoká trojposchodová torta ,ale nakoniec som 3 poschodie nedal ( kým som došel zo stretka domou už ho nebolo )
- Takže torta po zložení , natretí krémom a obsypaná strúhaným kokosom a ozdobená višňami z griotky vypadala takto
- ,,oslávenci,, ....máme v rovnaký deň narodeniny
- ... torta chutila ... je dobrá nadýchaná