Orechovo-olejová torta na stretko (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

základ všetkého som zobral od ,, IVOSENKY ,, ja som sa iba pohral s obmenou ingrediencí a množstvom surovin ..... je to v podstate obrátená klasika ,ale páčí sa mi tak ako mnohým predomnou

24
porcií
45 minút
príprava
40 , 60 ,80 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. oddelíme si žltka od bielkou a do bielkou dáme štipku soly - tak medzi dva prsty .... šlaháme šlahačom na najvišší výkon a pridávame cukor ..... musíme šlahať dovtedy kým sneh neni tak kustý ,že ,,stojí špičky,,
  2. prepneme si mixér na najpomalšie otáčky a postupne a striedavo zašleháme do snehu žltka a cukor
  3. potom sa ručne a jemne vmiešajú postrúhané orechy a po nich hladká múka s jedným PDP ..... cesto vylejeme na vysypaný plech a cesto trochu zhrnieme od stredu ku kraju - priemer formy asi 32 cm a pečeme v trúbe na 170°C asi 70 - 80 minut ....kontrolujeme špajdlí ja som prvý korpus piekol 50 minut , špajdla čistá tak som to vytiahol .... CHYBA ...stred klesol bol nedopečený
  4. NEPODAROK .... ale aj tak znebo bola ,,TORTA,,
  5. druhý korpus som robil podobne : oddeliť bielka od žltkou , pridať štipku soli do bielkou , šlahať na najvišší výkon a potom pridávať postupne cukor , miešať pokial nebude sneh tuhý , znížiť otačky na minimum a pridať žltka striedavo z olejom .... potom ručne a zlahka pridať múku zmiešanú s PDP vyliať bo vymastenej a vysypanej formy priemer asi 28 cm a dáme piecť na 170°C na 50 - 60 minut a zasa kontrolujeme špaidlou ...tento už neklesol
  6. KAKAOVOOLEJOVÝ korpus podla IVOSENKY : odbelené vajíčka , do bielkou štipka soli.....atd. po vmiešaní 30 gr kakaa primiešame 120 gr hladkej múky a vylejeme do vymastenej a vysypanej formy .... priemer formy 24 cm doba pečenia 40 minut pri 170°C
  7. takto pekne to nabehlo aj bez PDP
  8. Krem som robil na dvakrát .... liter mlieka do hrnca v miske rozmiešame 4 pudingové prášky s trochou mlieka , ked je mlieko vlažné pridal som 8 ližic cukru , prilial rozpustené pudingové prašky a varil do husta ..... hotové som vylial do misy a išiel som robiť druhú dávku ...chladil som to na balkone ..... ked bol puding vychladený pokrákal som doň 3 palmariny a mixerom vyšlahal do krému
  9. orechový korpus som zarovnal a predelil na dve časti .. na jednu časť som natrel čokoládovovišňový lekvár na druhú časť krém a dal som to dokopy
  10. stredný korpus po zarovnaní je rozdelený na 3 časti na spodnom je lekvár - jahodový prikryté druhou časťou natretou krémom, z druhej strany ide zasa lekvár a naň posledná časť natretá krémom
  11. vyzerá to takto
  12. podobne sa robil aj posledný kakaovo olejový korpus... na jednu stranu krém na druhú lekvár
  13. takto by bola vysoká trojposchodová torta ,ale nakoniec som 3 poschodie nedal ( kým som došel zo stretka domou už ho nebolo )
  14. Takže torta po zložení , natretí krémom a obsypaná strúhaným kokosom a ozdobená višňami z griotky vypadala takto
  15. ,,oslávenci,, ....máme v rovnaký deň narodeniny
  16. ... torta chutila ... je dobrá nadýchaná