Orechové rezy so žĺtkovou polevou

usacek - fotkausacek, 23. októbra 2009
Orechové rezy so žĺtkovou polevou
Foto: usacek

Tento koláč je legenda, ktorú zrejme poznáte pod názvom "žĺtkové rezy". Pre mňa je absolútnou jednotkou a preto ho sem musím dať stoj čo Zobraziť celý popisTento koláč je legenda, ktorú zrejme poznáte pod názvom "žĺtkové rezy". Pre mňa je absolútnou jednotkou a preto ho sem musím dať stoj čo stoj ;)

8
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

210 g
410 g
1 ks
5 ks
140 g
140 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Rastlinný tuk dôkladne rozmiešame s 200g práškového cukru a polovicou balíčka vanilkového cukru.

  2. 2

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, primiešame do neho 10g (kopcovitá PL) práškového cukru. Striedavo pridávame do tuku s vyšľahaným cukrom bielkovú zmes, pomleté orechy a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Už premiešavame len zľahka, aby bielková zmes úplne "nepadla".

  3. 3

    Cesto rozotrieme na vymastený a hladkou múkou vysypaný plech - výška cesta by mala byť cca jeden a pol cm. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 200°C na približne 30 minút - kontrolujte!

  4. 4

    Zatiaľ si z piatich žĺtkov, 200g práškového cukru a pol balíčka vanilkového cukru pripravíme polevu. Treba poriadne miešať, aby zmes chytila takmer "penovú" konzistenciu.

  5. 5

    No a po vybratí koláča z rúry, ešte na horúci vylejeme žĺtkovú zmes. Počkáme, kým úplne koláč vychladne úplne vychladne, až potom pomaly a opatrne krájame, aby sa poleva nepopraskala. A je to! Podľa chuti môžete ešte nezatuhnutú polevu posypať vlašskými orechmi. Koláč sa tradične krája na malé kúsky, ale ako dezert môžete pokojne aj na väčšie.

Diskusia k receptu

pisot
Tieto rezy lubim a som rada,že som tento recept našla:-)))))),idem ich piecť.
laikpro
Nenormalne sladke...odoberte cukor napolovicu aspon z cesta. Tato davka staci iba na maly plech...odporucam jedno vajce naviac.
jozka2
pri 200 stup.30 min.nemas tam chybu?tak dlho sa pecu kys.kolace .Ja ten kolac mam a pecie sa pri 180 asi 25-30 min./ podla rury/,do zltkov davam stavu asi z pol.citrona podla chute,nie je potom ta plnka taka sladka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia