Orechové rezy bez múky fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 27. novembra 2015
Orechové rezy bez múky (fotorecept)
Foto: mesiar50

Suroviny

Suroviny na orechové cesto:
5 ks
5 ks
60 g
120 g
Orechový krém:
2 ks
600 ml
4 PL
1 ks
250 g (alebo Hera)
130 g
2 ČL
2 PL




Postup

  1. 1

    Ahoj. Najprv si spravíme orechové cesto: Vaječné bielky vyšľaháme do hustej peny.(5 ks) Potom vyšľaháme do penista vaječné žĺtky (5 ks) a kryštálový cukor (60 g).

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postupujeme primiešaním mletých orechov k vyšľahaným žĺtkom. (120 g)

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K zmesy orechov a žĺtkov ďalej primiešame penu z bielkov.Dielo skôr prehadzujeme od spodu k vrchu varechou a snažíme sa to robiť obzvlášť jemne,aby sme penu takpovediac nerozbili.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Surové cesto potom premiestnime na plech vystlaný papierom určeným k pečeniu. Cesto som naniesol na plech v týchto rozmeroch cca. 30 x 35 cm.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Orechové cesto som piekol v predohriatej el.rúre 15 minút pri 180 C. Cesto je po upečení mimoriadne kreké a treba s ním zaobchádzať veľmi opatrne.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte za tepla som z cesta odstránil papier k pečeniu.Po zrezaní dvoch okrajov som dostal cesto s rozmermi cca. 28 x 35 cm.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na upečenom ceste som zrezal,len kraje na dlhšej strane cesta.Plát cesta som si rozmeral na približne 4 rovnaké časti a následne som ich prekrojil.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A dostali sme sa prosím pekne k príprave krému.Postupujeme takto: 150 ml studeného mlieka si odoberieme a premiešame v ňom 2 zlaté klasy,4 PL kryštálového cukru a 1 vanilkový cukor.Zostatok mlieka tj.450 ml privedieme k varu a uvaríme si hustý puding.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Puding miešame poctivo až ku spodku nádoby a keby sa vám začal prilepovať ako mne,tak ho prosím stiahnite z tepelného zdroja.Premiešame ho mimo,,tepla´´a potom ho znova dáme trochu povariť.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pokračujeme primiešaním mletých orechov (130 g) do teplého pudingu aby sa nám trochu sparili.Pridáme k nemu aj rumovú príchuť (2 KL).Mleté orechy pridávame k pudingu postupne a nie naraz.Následne nám vznikne vláčna hmota.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ďalej si vyšľaháme zmäknuté maslo (250 g) a práškový cukor (2 PL)

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ďalej k vyšľahanému maslu budeme po lyžiciach pridávať vlažný puding a maslové dielo prešľaháme.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Finálny orechový krémje redšej konzistencie a musí ísť do chladničky zhruba na 2 hodiny. Sem,tam ho môžeme aj premiešať.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dostali sme sa k bodu kde budeme rezy skladať.Najhrubší plát som dal na spodok a natrel som ho krémom.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pokračujeme natretím všetkých plátov vrátane aj vrchného.Tj.krém som si rozdelil na štyri časti.Štvrtá časť pozostávala z menej krému,keďže bola určená na vrch a boky rezov.Uhladíme si boky rezov.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Tu už máme natrený aj horevyššie spomínaný vrch zákuska.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ,,Dielo´´si ozdobýme potom podľa vlastnej fantázie.Ja som mal do plusu cca 2 PL orechov na posypanie koláča,ale vy si kľudne odoberte trebárs aj z orechov ktoré sú určené k príprave krému.Hotový zákusok musíme uskladniť v chladničke k vôli stuhnutiu krému. Najlepšie je ho robiť večer a do rána musí byť ok. To je asi všetko.Každému z vás želám pekný a vydarený víkend.

    Orechové rezy bez múky (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

tiginko
zajtra mám na pláne tvoju lákavú makovú, túto ukladám, lebo verím že ty nesklameš :-)
mesiar50
@tiginko
Ako vidíš keď niečo zbabrem tak sa to snažím potom aj opraviť.Tieto rezy pri ktorých mi behom 10 minút vo vnútri cesta
zhoreli orechy ma trochu,,dostali".Čo už,kto nič nerobí,ten nič nepokazí.Ďakujem ti veľmi pekne. :-)
mesiar50
@klaudia968
Samozrejme,že si cukor pridáš podľa svojho uváženia.Rezy ma trochu potrápili,ale manželka ich pochválila a isto budú chutiť aj tebe.Srdečná vďaka.
izabella929
@mesiar50 , krásne sa ti vydaril..) niečo podobné som už piekla, tiež sa museli orechy predpiecť...ale tvoje dielo vyzerá krásne a chutne.-)
frezia68
Už je uložený a samozrejmä 5* :-) ,krásne sa vydaril.
tatranka
Obdivujem tvoj chutný a aj vkusný koláčik.To že ťa nezdar neodradil a výsledok je naozaj príma.
A tak ako píšeš.Kto niečo nekoná,nerobí,nemôže ani pokaziť Ty si koláčik doviedol do zdarného konca.
evanaaa
@mesiar50 , Lacko, už si brúsim zuby:), orechové musí byť výborné, asi je to cesto ako pri laskonkách, a ešte k tomu ten krééém! Len by som chcela vedieť, prečo ti pri prvom raze zhoreli orechy a teraz nie? Pýtam sa, aby som vedela, čoho sa prípadne vyvarovať.
mesiar50
@evanaaa
Žiadne strachy Evička,orechy v ceste mi zhoreli v celkom odlišnom recepte.Nie je to cesto ako na laskonky.Naopak cesto je mäkké a jemné je k vôli tomu,že ho nemá čo zlepiť,keďže koláč neobsahuje lepok z múky.Nemáš sa čoho obávať..nehrozí žiadne fiasko.Zuby si nemusíš brúsiť,keďže koláč sa rozplýva na jazyku. :-)
Veľmi pekne ti ďakujem.
mesiar50
@tatranka
Chcel som spraviť radosť takým,čo nemôžu všetko jesť ,,do radu"ako ja.Že som koláč spravil na tretí raz ma veľmi nezložilo,práve naopak.Naučil som sa zo svojich chýb a v budúcnu už viem,že keď budem robiť,,bezlepkový"tak len týmto postupom.
Ďakujem ti za pochvalu,vážim si ju veľmi.
:-)
janger
Tieto rezy vyzeraju strasne dobre, Lacko:-)... A myslim, ze ak by sa ten Zlaty klas nahradil zemiakovou skrobovou muckou alebo maizenou (kukuricnou skrobovou muckou), ze by boli vhodne aj pre bezlepkovu dietu? Ale nie som odbornik...
mesiar50
@2michal
Ďakujem ti za upozornenie.

@redakcia
Vďaka za pomoc. :-)

@janger
Milá Janka,krém do tohoto zákuska môže byť aj z mascarpone a orechy,rôzne parížske krémy,maslové orechové, atď.kde riziko výskytu lepku je fakticky nemožný.Ďakujem ti veľmi pekne.
janger
Laci, ja viem, ze moze...Myslela som tym len, ze ak by niekto chcel vyskusat prave ten krem, ktory si uviedol v tomto recepte, tak by sa ten Zlaty klas dal skrobom nahradit Pozdravujem :-).
mesiar50
Prepáč Janka,moja odpoveď bola neúplná.
Určite sa dá zlatý klas nahradiť maizenou ako mi to píšeš,alebo inou surovinou.Vďaka a tiež ťa pozdravujem.
evanaaa
Lacko, to, že si zuby na tie krehúčke rezy brúsim, neznamená, že sú tvrdé, ale že : " už sa na ne chystám" - v preklade :)))
kukulienka71
poradil si si výborne, rezy vyzerajú skvele. Chuťovo veľmi podobné "môjmu" Maďarskému krémešu, a ten milujem, takže 5* zaslúžene:-)
enge149
vyskušam na Silvestra..orechové zakusky su super...
edinoz
Cestičko poznám, podobné robievam z pražených lieskovcov, namiesto orechov.Zákusok je fajnový, len krém mi nechcel zhustnúť ! Snáď preto, že som primiešala ešte do horúceho pudingu orechy?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia