Foto: mesiar50
Suroviny
Suroviny na orechové cesto: | |
5 ks |
|
5 ks |
|
60 g |
|
120 g |
|
Orechový krém: | |
2 ks |
|
600 ml |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
250 g (alebo Hera) |
|
130 g |
|
2 ČL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Ahoj. Najprv si spravíme orechové cesto: Vaječné bielky vyšľaháme do hustej peny.(5 ks) Potom vyšľaháme do penista vaječné žĺtky (5 ks) a kryštálový cukor (60 g).
-
2
Postupujeme primiešaním mletých orechov k vyšľahaným žĺtkom. (120 g)
-
3
K zmesy orechov a žĺtkov ďalej primiešame penu z bielkov.Dielo skôr prehadzujeme od spodu k vrchu varechou a snažíme sa to robiť obzvlášť jemne,aby sme penu takpovediac nerozbili.
-
4
Surové cesto potom premiestnime na plech vystlaný papierom určeným k pečeniu. Cesto som naniesol na plech v týchto rozmeroch cca. 30 x 35 cm.
-
5
Orechové cesto som piekol v predohriatej el.rúre 15 minút pri 180 C. Cesto je po upečení mimoriadne kreké a treba s ním zaobchádzať veľmi opatrne.
-
6
Ešte za tepla som z cesta odstránil papier k pečeniu.Po zrezaní dvoch okrajov som dostal cesto s rozmermi cca. 28 x 35 cm.
-
7
Na upečenom ceste som zrezal,len kraje na dlhšej strane cesta.Plát cesta som si rozmeral na približne 4 rovnaké časti a následne som ich prekrojil.
-
8
A dostali sme sa prosím pekne k príprave krému.Postupujeme takto: 150 ml studeného mlieka si odoberieme a premiešame v ňom 2 zlaté klasy,4 PL kryštálového cukru a 1 vanilkový cukor.Zostatok mlieka tj.450 ml privedieme k varu a uvaríme si hustý puding.
-
9
Puding miešame poctivo až ku spodku nádoby a keby sa vám začal prilepovať ako mne,tak ho prosím stiahnite z tepelného zdroja.Premiešame ho mimo,,tepla´´a potom ho znova dáme trochu povariť.
-
10
Pokračujeme primiešaním mletých orechov (130 g) do teplého pudingu aby sa nám trochu sparili.Pridáme k nemu aj rumovú príchuť (2 KL).Mleté orechy pridávame k pudingu postupne a nie naraz.Následne nám vznikne vláčna hmota.
-
11
Ďalej si vyšľaháme zmäknuté maslo (250 g) a práškový cukor (2 PL)
-
12
Ďalej k vyšľahanému maslu budeme po lyžiciach pridávať vlažný puding a maslové dielo prešľaháme.
-
13
Finálny orechový krémje redšej konzistencie a musí ísť do chladničky zhruba na 2 hodiny. Sem,tam ho môžeme aj premiešať.
-
14
Dostali sme sa k bodu kde budeme rezy skladať.Najhrubší plát som dal na spodok a natrel som ho krémom.
-
15
Pokračujeme natretím všetkých plátov vrátane aj vrchného.Tj.krém som si rozdelil na štyri časti.Štvrtá časť pozostávala z menej krému,keďže bola určená na vrch a boky rezov.Uhladíme si boky rezov.
-
16
Tu už máme natrený aj horevyššie spomínaný vrch zákuska.
-
17
,,Dielo´´si ozdobýme potom podľa vlastnej fantázie.Ja som mal do plusu cca 2 PL orechov na posypanie koláča,ale vy si kľudne odoberte trebárs aj z orechov ktoré sú určené k príprave krému.Hotový zákusok musíme uskladniť v chladničke k vôli stuhnutiu krému. Najlepšie je ho robiť večer a do rána musí byť ok. To je asi všetko.Každému z vás želám pekný a vydarený víkend.
Ako vidíš keď niečo zbabrem tak sa to snažím potom aj opraviť.Tieto rezy pri ktorých mi behom 10 minút vo vnútri cesta
zhoreli orechy ma trochu,,dostali".Čo už,kto nič nerobí,ten nič nepokazí.Ďakujem ti veľmi pekne. :-)
Samozrejme,že si cukor pridáš podľa svojho uváženia.Rezy ma trochu potrápili,ale manželka ich pochválila a isto budú chutiť aj tebe.Srdečná vďaka.
Moja ,, starká"je prísna porotkyňa a vravela,že sú rezy ok. ;-) Ďakujem ti srdečne.
@frezia68
Ďakujem ti milá @frezia. :-)
@elisticka
Tešì ma, že sa ti koláč páči.Veľmi pekne ti ďakujem.
A tak ako píšeš.Kto niečo nekoná,nerobí,nemôže ani pokaziť Ty si koláčik doviedol do zdarného konca.
Žiadne strachy Evička,orechy v ceste mi zhoreli v celkom odlišnom recepte.Nie je to cesto ako na laskonky.Naopak cesto je mäkké a jemné je k vôli tomu,že ho nemá čo zlepiť,keďže koláč neobsahuje lepok z múky.Nemáš sa čoho obávať..nehrozí žiadne fiasko.Zuby si nemusíš brúsiť,keďže koláč sa rozplýva na jazyku. :-)
Veľmi pekne ti ďakujem.
Chcel som spraviť radosť takým,čo nemôžu všetko jesť ,,do radu"ako ja.Že som koláč spravil na tretí raz ma veľmi nezložilo,práve naopak.Naučil som sa zo svojich chýb a v budúcnu už viem,že keď budem robiť,,bezlepkový"tak len týmto postupom.
Ďakujem ti za pochvalu,vážim si ju veľmi.
:-)
Srdečná vďaka. :-)
@ancicka
Sú chutné.Ďakujem ti veľmi pekne.
potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/20020...
Po dohode s autorom receptu sme nazov receptu zmenili.
Ďakujem ti za upozornenie.
@redakcia
Vďaka za pomoc. :-)
@janger
Milá Janka,krém do tohoto zákuska môže byť aj z mascarpone a orechy,rôzne parížske krémy,maslové orechové, atď.kde riziko výskytu lepku je fakticky nemožný.Ďakujem ti veľmi pekne.
Určite sa dá zlatý klas nahradiť maizenou ako mi to píšeš,alebo inou surovinou.Vďaka a tiež ťa pozdravujem.
Ďakujem ti veľmi pekne.
Rozumel som ,,úlohe"milá Evička.
Vďaka.Pekne pozdravujem. :-)
Srdečne ti ďakujem. :-)