Orechové rezy bez múky (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Suroviny

Postup

  1. Ahoj. Najprv si spravíme orechové cesto: Vaječné bielky vyšľaháme do hustej peny.(5 ks) Potom vyšľaháme do penista vaječné žĺtky (5 ks) a kryštálový cukor (60 g).
  2. Postupujeme primiešaním mletých orechov k vyšľahaným žĺtkom. (120 g)
  3. K zmesy orechov a žĺtkov ďalej primiešame penu z bielkov.Dielo skôr prehadzujeme od spodu k vrchu varechou a snažíme sa to robiť obzvlášť jemne,aby sme penu takpovediac nerozbili.
  4. Surové cesto potom premiestnime na plech vystlaný papierom určeným k pečeniu. Cesto som naniesol na plech v týchto rozmeroch cca. 30 x 35 cm.
  5. Orechové cesto som piekol v predohriatej el.rúre 15 minút pri 180 C. Cesto je po upečení mimoriadne kreké a treba s ním zaobchádzať veľmi opatrne.
  6. Ešte za tepla som z cesta odstránil papier k pečeniu.Po zrezaní dvoch okrajov som dostal cesto s rozmermi cca. 28 x 35 cm.
  7. Na upečenom ceste som zrezal,len kraje na dlhšej strane cesta.Plát cesta som si rozmeral na približne 4 rovnaké časti a následne som ich prekrojil.
  8. A dostali sme sa prosím pekne k príprave krému.Postupujeme takto: 150 ml studeného mlieka si odoberieme a premiešame v ňom 2 zlaté klasy,4 PL kryštálového cukru a 1 vanilkový cukor.Zostatok mlieka tj.450 ml privedieme k varu a uvaríme si hustý puding.
  9. Puding miešame poctivo až ku spodku nádoby a keby sa vám začal prilepovať ako mne,tak ho prosím stiahnite z tepelného zdroja.Premiešame ho mimo,,tepla´´a potom ho znova dáme trochu povariť.
  10. Pokračujeme primiešaním mletých orechov (130 g) do teplého pudingu aby sa nám trochu sparili.Pridáme k nemu aj rumovú príchuť (2 KL).Mleté orechy pridávame k pudingu postupne a nie naraz.Následne nám vznikne vláčna hmota.
  11. Ďalej si vyšľaháme zmäknuté maslo (250 g) a práškový cukor (2 PL)
  12. Ďalej k vyšľahanému maslu budeme po lyžiciach pridávať vlažný puding a maslové dielo prešľaháme.
  13. Finálny orechový krémje redšej konzistencie a musí ísť do chladničky zhruba na 2 hodiny. Sem,tam ho môžeme aj premiešať.
  14. Dostali sme sa k bodu kde budeme rezy skladať.Najhrubší plát som dal na spodok a natrel som ho krémom.
  15. Pokračujeme natretím všetkých plátov vrátane aj vrchného.Tj.krém som si rozdelil na štyri časti.Štvrtá časť pozostávala z menej krému,keďže bola určená na vrch a boky rezov.Uhladíme si boky rezov.
  16. Tu už máme natrený aj horevyššie spomínaný vrch zákuska.
  17. ,,Dielo´´si ozdobýme potom podľa vlastnej fantázie.Ja som mal do plusu cca 2 PL orechov na posypanie koláča,ale vy si kľudne odoberte trebárs aj z orechov ktoré sú určené k príprave krému.Hotový zákusok musíme uskladniť v chladničke k vôli stuhnutiu krému. Najlepšie je ho robiť večer a do rána musí byť ok. To je asi všetko.Každému z vás želám pekný a vydarený víkend.