Foto: katyka007
Toto je moja prvotina na Vareche, tak dúfam, že sa bude páčit. Aj keď vlastne, robím to už druhý krát, keďže môj dvojročný syn Zobraziť celý popisToto je moja prvotina na Vareche, tak dúfam, že sa bude páčit. Aj keď vlastne, robím to už druhý krát, keďže môj dvojročný syn s veľkým nadšením ťukol do počítača a jedným úderom zmazal všetko, čo som tu už mala pripravené :((( Recept je môj obľubený, maminka nám ho piekla s veľkou láskou, tak som sa rozhodla, že aj zo mňa sa stane taká gazdinka ako z nej a budem vypekať pre svoju ratolesť. A tu sú moje pokusy.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Na cesto: | |
400 g |
|
250 g |
|
|
|
4 ks |
|
20 g, čerstvé |
|
100 ml vlažné do kvásku |
|
3 PL |
|
na plnku: | |
4 ks |
|
300 g |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a kvasníc. Múku, postrúhanú Heru, štipku soli a žĺtka dáme do misy, pridáme kvások a dobre vymiesime.
-
2
Vznikne nám pevné cesto, s ktorým pracujeme hneď bez kysnutia. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti (kto má viac trpezlivosti ako ja, môže deliť na tri rovnaké časti, koláčiky budú menšie a bude ich viac)
-
3
Postupne si každé cesto rozvaľkáme na tenko, snažila som sa, aby malo tvar obdľžnika. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh (ja som poverila manžela, ktorému sa až tak veľmi nepodaril, ale to mu netreba hovoriť, aby pomohol aj nabudúce :)) Poslúžil však dobre.
-
4
Rozvaľkané cesto ponatierame vyšľahaným snehom, štedro posypeme nasekanými orechami a zatočíme (vid obrázok).
-
5
Z cesta nám vznikne šúlok, ktorý pekne zarovnáme a odkrajujeme z neho na prst hrubé slimáčiky. Tie ukladáme na vymastený (alebo papierom na pečenie vystlaný) plech.
-
6
Slimáčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov, kým nie sú pekné zlatohnedé. V mojej rúre to bolo asi 15 minút. Keď sú upečené posypeme práškovým cukrom. A je hotovo. Z tejto várky vyšlo 40 koláčikov, cesto som delila na dve časti. Ak dáte na tri, bude ich viac.
-
7
Maminka vraví, že najlepšie sú odležané, aspoň na druhý deň, ale z mojich to až tak posúdiť nevieme, pretože väčšina zmizla ešte v prvý večer. A boli rovnako dobré, ako tie od maminky :-)
varecha.pravda.sk/recepty/osie-hniezda-s-kakaovou-plnkou-...