Orechové osie hniezda (fotorecept)
	        Autor receptu: katyka007
	         
	        
	        Toto je moja prvotina na Vareche, tak dúfam, že sa bude páčit. Aj keď vlastne, robím to 
už druhý krát, keďže môj dvojročný syn s veľkým nadšením ťukol do počítača a 
jedným úderom zmazal všetko, čo som tu už mala pripravené :((( 
Recept je môj obľubený, maminka nám ho piekla s veľkou láskou, tak som sa rozhodla, 
že aj zo mňa sa stane taká gazdinka ako z nej a budem vypekať pre svoju ratolesť. A tu 
sú moje pokusy. 
| 		  
				  	  
				  	40 porcií  | 
				  	  
				  	30 minút príprava  | 
				  	  
				  	15 minút  na 200 °C  | 
Postup
- Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a kvasníc. 
Múku, postrúhanú Heru, štipku soli a žĺtka dáme do misy, pridáme kvások a dobre vymiesime. 
 - Vznikne nám pevné cesto, s ktorým pracujeme hneď bez kysnutia. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti (kto má viac trpezlivosti ako ja, môže deliť na tri rovnaké časti, koláčiky budú menšie a bude ich viac) 
 - Postupne si každé cesto rozvaľkáme na tenko, snažila som sa, aby malo tvar obdľžnika.
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh (ja som poverila manžela, ktorému sa až tak veľmi nepodaril, ale to mu netreba hovoriť, aby pomohol aj nabudúce :)) Poslúžil však dobre. 
 - Rozvaľkané cesto ponatierame vyšľahaným snehom, štedro posypeme nasekanými orechami a zatočíme (vid obrázok).
 - Z cesta nám vznikne šúlok, ktorý pekne zarovnáme a odkrajujeme z neho na prst hrubé slimáčiky. Tie ukladáme na vymastený (alebo papierom na pečenie vystlaný) plech. 
 - Slimáčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov, kým nie sú pekné zlatohnedé. V mojej rúre to bolo asi 15 minút.  Keď sú upečené posypeme práškovým cukrom. A je hotovo. 
Z tejto várky vyšlo 40 koláčikov, cesto som delila na dve časti. Ak dáte na tri, bude ich viac. 
 - Maminka vraví, že najlepšie sú odležané, aspoň na druhý deň, ale z mojich to až tak posúdiť nevieme, pretože väčšina zmizla ešte v prvý večer. A boli rovnako dobré, ako tie od maminky :-)