Orechové osie hniezda (fotorecept)
Autor receptu: katyka007
Toto je moja prvotina na Vareche, tak dúfam, že sa bude páčit. Aj keď vlastne, robím to
už druhý krát, keďže môj dvojročný syn s veľkým nadšením ťukol do počítača a
jedným úderom zmazal všetko, čo som tu už mala pripravené :(((
Recept je môj obľubený, maminka nám ho piekla s veľkou láskou, tak som sa rozhodla,
že aj zo mňa sa stane taká gazdinka ako z nej a budem vypekať pre svoju ratolesť. A tu
sú moje pokusy.
40 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a kvasníc.
Múku, postrúhanú Heru, štipku soli a žĺtka dáme do misy, pridáme kvások a dobre vymiesime.
- Vznikne nám pevné cesto, s ktorým pracujeme hneď bez kysnutia. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti (kto má viac trpezlivosti ako ja, môže deliť na tri rovnaké časti, koláčiky budú menšie a bude ich viac)
- Postupne si každé cesto rozvaľkáme na tenko, snažila som sa, aby malo tvar obdľžnika.
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh (ja som poverila manžela, ktorému sa až tak veľmi nepodaril, ale to mu netreba hovoriť, aby pomohol aj nabudúce :)) Poslúžil však dobre.
- Rozvaľkané cesto ponatierame vyšľahaným snehom, štedro posypeme nasekanými orechami a zatočíme (vid obrázok).
- Z cesta nám vznikne šúlok, ktorý pekne zarovnáme a odkrajujeme z neho na prst hrubé slimáčiky. Tie ukladáme na vymastený (alebo papierom na pečenie vystlaný) plech.
- Slimáčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov, kým nie sú pekné zlatohnedé. V mojej rúre to bolo asi 15 minút. Keď sú upečené posypeme práškovým cukrom. A je hotovo.
Z tejto várky vyšlo 40 koláčikov, cesto som delila na dve časti. Ak dáte na tri, bude ich viac.
- Maminka vraví, že najlepšie sú odležané, aspoň na druhý deň, ale z mojich to až tak posúdiť nevieme, pretože väčšina zmizla ešte v prvý večer. A boli rovnako dobré, ako tie od maminky :-)