Orechové mesiačiky fotorecept

alex37 - fotkaalex37, 3. novembra 2014
Orechové mesiačiky (fotorecept)
Foto: alex37

Ďalší z mojich obľúbených orechových skvostov, tentokrát aj v kombinácii s kávou, ktorá pridá orechom neuveriteľnú chuť. Lekvár, žĺtková poleva a čokoláda sú už Zobraziť celý popisĎalší z mojich obľúbených orechových skvostov, tentokrát aj v kombinácii s kávou, ktorá pridá orechom neuveriteľnú chuť. Lekvár, žĺtková poleva a čokoláda sú už len ako bonus. Jemné, trvanlivé, rozplýva sa na jazyku.

30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

21 dkg
20 dkg
7 dkg
5 dkg
1 balíček
1 malá lyžička
Poleva I:
50 g
1 ks
Poleva II:




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, kávu pridáme rozpustenú v malej lyžičke studenej vody. Necháme ho odležať v chladničke. Robievam ho večer a na druhý deň s ním pracujem. Vyberiem ho však skôr o 1 hodinku.

    Orechové mesiačiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Podložku podsypeme múkou a cesto vyvaľkáme na hrúbku 4-5 mm. Vykrajujeme mesiačiky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.

    Orechové mesiačiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z tohoto množstva máme cca 60-70 ks mesiačikov. Zmestilo sa mi na dva plechy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 10 minút.

    Orechové mesiačiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na druhý deň ich zlepíme lekvárom. Ja som použila marhuľový môže však byť aj malinový alebo ríbezľový, kto aký má rád. Žĺtok vymiešame s preosiatym práškovým cukrom až je poleva hladká a lesklá. /ak sa vám zdá poleva riedka pridáme trošička cukru/ Každý zlepený kúsok natrieme polevou. Necháme zaschnúť. Po zaschnutí je krásna hladká. Odporúčam ju robiť z domácich vajec, má krajšiu farbu. Tentokrát je bledá lebo neboli domáce vajíčka.

    Orechové mesiačiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    posledným bodom je čokoláda. Poleva podľa každého vlastných skúseností. Ja robím čokoláda -tuk 1:1, niekedy pre lesk 1-2 lyžičky oleja. Z tejto dávky cca 33 ks.

    Orechové mesiačiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a takto vyzerajú orechové mesiačiky medzi ostatným vianočným pečivom z ľava - piaty rad

    Orechové mesiačiky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

denyany
Toto na Vianoce vyskúšam. Dovolím si však vrch mesiačikov len prizdobiť čokoládou, nemáme radi cukrové polevy. Ale inak krásne a isto fajnučké.:-)
1x alex37
sovka62
Alex, si neuveriteľne zručná. Máš ich dokonalé, jeden ako druhý a tá poleva.... Neviem si predstaviť, ako by som ju nanášala presne od okraja po okraj. Ale uložila som si a aj košieľky, aj orechové košíčky. Len čo budem mať trochu času vytvorím si v KK rubriku Vianočné a pôjdu tam. Hádam sa mi podaria také, aby sa na tvoje aspoň podobali.
1x alex37
brambora
tento rok budem prvykrat piect SAMA vianocne pecivo... inak kazdorocne sme piekli spolu s tetou pre 5 rodin, ale tento som sa rozhodla pre samostatne pecenie. ;) takze recept ukladam a vyskusam, ale bez zltkovej polevy kvoli synovi (surove vajce).
1x alex37
alex37
@mvrekova , ďakujem ti, posielam linky podľa ktorých som piekla :-)
druhé z ľava podľa
 www.mimibazar.sk/recept.php?id=8296...

tretie z ľava podľa
 varecha.pravda.sk/recepty/orechove-stanglicky-fotorecept/...

štvrté z ľava podľa
 varecha.pravda.sk/recepty/klastorne-rohlicky-plne-orechov...

šieste z ľava podľa
 varecha.pravda.sk/recepty/kolieska-z-bb-pudingu/34324-rec...

siedme z ľava podľa
 varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-snehove-hviezdicky/471...

ôsme z ľava vanilkové rožteky klasika, deviate a desiate a ostatné sú v papierovej podobe doma v zošite :-)
alex37
@denyany , budem rada ak skúsiš či už s polevou alebo bez :-)
@margaretka28 , ďakujem si milá, budem rada ak vyskúšaš :-)
@anic , díky, díky ;-)
@sovka62 , milá sovka, ďakujem za nahliadnutie a krásny komentár, tvoje univerzálne kysnuté cesto je skvostom našej kuchyne a myslím že nielen našej, o to viac si vážim tvoju pochvalu :-)
@brambora , tak ti držím palce, nech sa ti vydarí to tohoročné pečenie. Ja to robím tak, že si predpečiem suché koláčiky vopred a potom ich len plním a zdobím, aby som toho naraz nemala veľa :-) každý deň voľačo už od cca 24. novembra... :-)
havino
pekné a chutné @alex , nemám také na sviatky veru, aj ostatné linky tiež prezriem dôkladne, čo mám, čo nemám, diky, si šikulka naozaj
1x alex37
tinca
@alex už sú v KK, vyskúšam na vianoce,ale len z 1/2 dávky, lebo pečiem viac druhov a orechové sú úžasné. Krásne sa ti vydarili aj pre oči aj pre chuť:)
1x alex37
alex37
@tinca , budem rada ak skúsiš, nebudeš sklamaná, táto dávka je len na 30-35 kúskov /zlepených/ :-) sa minú bez problémov :-)
kukulienka71
@alex37 , viem si predstaviť, aké sú vynikajúce! z toho pomeru múky a masla sa určite rozplývajú na jazyku. Páči sa mi káva k orechom, aj ten lekvár, aj obe polevy. Všetko spolu mi učarilo, hviezdičkujem 5, ukladám, upečiem asi hneď viac dávok, u nás nemusí byť veľký výber, ale kvalita. A ďakujem:-)
1x alex37
uka424
Pekný recept, krásne prezentovaný, lákavé suroviny, takže napriek tradičným vianočným receptom, tento do nich zaradím. Ďakujem @alex37
1x alex37
eviana
@alex37 , ja nemám slov, len si tu ticho slintám a z posledných síl presúvam recepis do abteilungu "Vianoce 2014"... nádhera, už sa ich neviem dočkať... jasných 5* u mňa máš ;)
1x alex37
jerica
RADOSŤ pozrieť , mám kolonku vianočnú, pridám si tvoj receptík:-) v prvom momente pohľadom na obrázok , povedala som si, to musí byť profík, určite nie len pre chuť, také lákave aj pre OKO :-)
1x alex37
alex37
@medovnicek , ďakujem, budem rada ak vyskúšaš :-)
@kukulienka , aj ja ti krásne ďakujem, som rada, že sa mi podarilo ťa zaujať. Budem rada ak sa mesiačiky osvedčia aj u vás :-)
@uka424 , aj ja ti krásne ďakujem :-) niekedy je zaujímavé pridať nejaké novinky :-)
@eviana , milá moja, ďakujem ti za pochvalu :-), aj za tvoje hviezdičky, budem rada ak vyskúšaš :-)
@jerica , ďakujem krásne potešila si moje srdco tvojim krásnym komentom, budem rada ak sa recept dostane až na vianočný stôl z vianočnej kolónky a poteší aj u vás :-)
používateľ nemá avatar
123
123
pekné... krásne, orechy sa nájdu, ..., vyskúšam v bezlepkovej verzii ... vyzerajú veľmi lákavo/aj bez plnenia-aj s ním.../ doplníme tradičné bezlepkové vianočné pečivo, vďaka
1x alex37
alex37
@123 , ďakujem pekne...myslím, že aj bezlepková verzia bude fajnová
:-)
elysa
všetko, čo je orechové je u mňa výborné, páčia sa mi, putujú do mojej KK, počkáme si do Vianoc...
1x alex37
alex37
ďakujem, @elys sú naozaj výborné budeš spokojná ak skúsiš :-)
manya
@alex37 práve som zamiesila ale cesto je veľmi mäkké, skôr ako krém, vôbec sa nepodobá na tvoje a vážila som presne na gramy, v chladničke stuhne? dúfam, že áno;
alex37
@manya , nič sa neboj v chladničke sa krásne spojí. Treba bohato podsypávať múkou pri vykrajovaní. Suroviny sú určite OK robila som ich viac krát...už aj teraz mám upečenú dvojitú dávku pripravenú na vianočné plnenie a zdobenie ...
alex37
@manya , ani nevieš ako si ma potešila :-) som rozmýšľala a nevedela som na nič prísť...takže som rada že je to OK a že si dala vedieť :-)
kukulienka71
@alex37 , tento koláčik bude odteraz u nás stálicou. Je fakt božský!! nemám tu rohlíčkovú formu, tak som dala hviezdičky, zlepované čerešňovo-marcipánovým džemom. Potieranie žĺtkovou polevou mi trvalo veky, už som nemala trpezlivosť nechať uschnúť a ešte fŕkať potom čokoládou, tak som na čerstvú žĺtkovú polevu nasypala posekané orechy:-) Odporúčam všetkými desiatimi! Ďakujem za fajnový recept, krásne Vianoce želám:-)

1x radost
eviana
Evulienka srdco moje, no čo Ti poviem... robila som z dvojitej dávky a zostalo už len zopár - tých, čo som stihla "ukryť" - takže to vraví za všetko. Sú naozaj famózne, ďakujem za skvelý recept, zaraďujem do vianočného repertoára našej rodiny :)
Božkanec vďaky za recept dám osobne... veď vieš ;)
Takže všetkým milovníkom orechových maškŕt nadšene odporúčam.
Prikladám foto ako sa podarili mne:


1x radost
motyka
Keď čítam tie pochvalné komentáre, tak mám chuť ich upiecť na Silvestra. Škoda, že som nenašla recept pred Vianocami, určite by som vyskúšala. Ináč krásne rohlíčky. Výborne nafotený postup.
Keď niekto chce - moje odporúčanie. Ale možno to robíte aj mnohé z Vás. Nemáčam pečivá do čokolády, ale si ich rozložím na plech alebo taniere, tácky a pod.. a pomašľujem mašľovačkou 2x. Vyzerá to veľmi dobré a nelepí sa veľa čokolády.
alex37
@kukulienka71 , milá moja :-) tvoje hviezdičky sú prekrásne, posypanie orechmi je skvelá improvizácia šikovnej kuchárky. Dodatočne ďakujem za priania a prajem krásne medzi sviatkové obdobie a šťastný Nový rok :-)
alex37
@eviana , priateľka moja verná :-) vďaka za odskúšanie receptu a teší ma, že mal úspech. Podarili sa ti prekrásne, vďaka za foto /krajšia ako moja ;-)/ pekné medzi sviatkové aj tebe :-)
alex37
@motyka , ďakujem za pristavenie :-) piecť sa dajú veru kedykoľvek, zaručene sa zjedia aj na Silvestra :-) čokoládovanie robím podobne, len miesto mašľovačky malou lyžičkou ;-)
riami78
Upiekla som, voňajú krásne, ale sú straaaaaašne mastné!
Je to správne, koľko múky, toľko masla???
marava
uz druhe Vianoce,co som ich robila,zachutili nam a mne asi najviac
1x alex37
alex37
@Marava (22.1.2018 18:48)
To ma teda teší, aj u nás sú na Vianoce jedny z najlepších. Už len vyčkať ďalšie vianoce.:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia