Foto: alex37
Ďalší z mojich obľúbených orechových skvostov, tentokrát aj v kombinácii s kávou, ktorá pridá orechom neuveriteľnú chuť. Lekvár, žĺtková poleva a čokoláda sú už Zobraziť celý popisĎalší z mojich obľúbených orechových skvostov, tentokrát aj v kombinácii s kávou, ktorá pridá orechom neuveriteľnú chuť. Lekvár, žĺtková poleva a čokoláda sú už len ako bonus. Jemné, trvanlivé, rozplýva sa na jazyku.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, kávu pridáme rozpustenú v malej lyžičke studenej vody. Necháme ho odležať v chladničke. Robievam ho večer a na druhý deň s ním pracujem. Vyberiem ho však skôr o 1 hodinku.
-
2
Podložku podsypeme múkou a cesto vyvaľkáme na hrúbku 4-5 mm. Vykrajujeme mesiačiky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
-
3
Z tohoto množstva máme cca 60-70 ks mesiačikov. Zmestilo sa mi na dva plechy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 10 minút.
-
4
Na druhý deň ich zlepíme lekvárom. Ja som použila marhuľový môže však byť aj malinový alebo ríbezľový, kto aký má rád. Žĺtok vymiešame s preosiatym práškovým cukrom až je poleva hladká a lesklá. /ak sa vám zdá poleva riedka pridáme trošička cukru/ Každý zlepený kúsok natrieme polevou. Necháme zaschnúť. Po zaschnutí je krásna hladká. Odporúčam ju robiť z domácich vajec, má krajšiu farbu. Tentokrát je bledá lebo neboli domáce vajíčka.
-
5
posledným bodom je čokoláda. Poleva podľa každého vlastných skúseností. Ja robím čokoláda -tuk 1:1, niekedy pre lesk 1-2 lyžičky oleja. Z tejto dávky cca 33 ks.
-
6
a takto vyzerajú orechové mesiačiky medzi ostatným vianočným pečivom z ľava - piaty rad
dakujem
druhé z ľava podľa
www.mimibazar.sk/recept.php?id=8296...
tretie z ľava podľa
varecha.pravda.sk/recepty/orechove-stanglicky-fotorecept/...
štvrté z ľava podľa
varecha.pravda.sk/recepty/klastorne-rohlicky-plne-orechov...
šieste z ľava podľa
varecha.pravda.sk/recepty/kolieska-z-bb-pudingu/34324-rec...
siedme z ľava podľa
varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-snehove-hviezdicky/471...
ôsme z ľava vanilkové rožteky klasika, deviate a desiate a ostatné sú v papierovej podobe doma v zošite :-)
@margaretka28 , ďakujem si milá, budem rada ak vyskúšaš :-)
@anic , díky, díky ;-)
@sovka62 , milá sovka, ďakujem za nahliadnutie a krásny komentár, tvoje univerzálne kysnuté cesto je skvostom našej kuchyne a myslím že nielen našej, o to viac si vážim tvoju pochvalu :-)
@brambora , tak ti držím palce, nech sa ti vydarí to tohoročné pečenie. Ja to robím tak, že si predpečiem suché koláčiky vopred a potom ich len plním a zdobím, aby som toho naraz nemala veľa :-) každý deň voľačo už od cca 24. novembra... :-)
@babkamt , vďaka za nahliadnutie
@violetacamorova , ďakujem moja... :-)
@darina57 , budem rada :-)
@havino , Tánička, tieto sú výborné aj ostatné recepty odtiaľto z varechy sú vynikajúce, len študuj :-)
@cesminaz , ďakujem si milá :-)
@gubics , vďaka, budem rada ak skúsiš :-)
@kukulienka , aj ja ti krásne ďakujem, som rada, že sa mi podarilo ťa zaujať. Budem rada ak sa mesiačiky osvedčia aj u vás :-)
@uka424 , aj ja ti krásne ďakujem :-) niekedy je zaujímavé pridať nejaké novinky :-)
@eviana , milá moja, ďakujem ti za pochvalu :-), aj za tvoje hviezdičky, budem rada ak vyskúšaš :-)
@jerica , ďakujem krásne potešila si moje srdco tvojim krásnym komentom, budem rada ak sa recept dostane až na vianočný stôl z vianočnej kolónky a poteší aj u vás :-)
:-)
Božkanec vďaky za recept dám osobne... veď vieš ;)
Takže všetkým milovníkom orechových maškŕt nadšene odporúčam.
Prikladám foto ako sa podarili mne:
Keď niekto chce - moje odporúčanie. Ale možno to robíte aj mnohé z Vás. Nemáčam pečivá do čokolády, ale si ich rozložím na plech alebo taniere, tácky a pod.. a pomašľujem mašľovačkou 2x. Vyzerá to veľmi dobré a nelepí sa veľa čokolády.
Je to správne, koľko múky, toľko masla???
Neuveríš aj ja práve dnes a dvojitú dávku, to je snáď nejaká telepatia :-)
To ma teda teší, aj u nás sú na Vianoce jedny z najlepších. Už len vyčkať ďalšie vianoce.:-)