Orechové mesiačiky (fotorecept)

Autor receptu: alex37

Ďalší z mojich obľúbených orechových skvostov, tentokrát aj v kombinácii s kávou, ktorá pridá orechom neuveriteľnú chuť. Lekvár, žĺtková poleva a čokoláda sú už len ako bonus. Jemné, trvanlivé, rozplýva sa na jazyku.

30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, kávu pridáme rozpustenú v malej lyžičke studenej vody. Necháme ho odležať v chladničke. Robievam ho večer a na druhý deň s ním pracujem. Vyberiem ho však skôr o 1 hodinku.
  2. Podložku podsypeme múkou a cesto vyvaľkáme na hrúbku 4-5 mm. Vykrajujeme mesiačiky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  3. Z tohoto množstva máme cca 60-70 ks mesiačikov. Zmestilo sa mi na dva plechy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 10 minút.
  4. Na druhý deň ich zlepíme lekvárom. Ja som použila marhuľový môže však byť aj malinový alebo ríbezľový, kto aký má rád. Žĺtok vymiešame s preosiatym práškovým cukrom až je poleva hladká a lesklá. /ak sa vám zdá poleva riedka pridáme trošička cukru/ Každý zlepený kúsok natrieme polevou. Necháme zaschnúť. Po zaschnutí je krásna hladká. Odporúčam ju robiť z domácich vajec, má krajšiu farbu. Tentokrát je bledá lebo neboli domáce vajíčka.
  5. posledným bodom je čokoláda. Poleva podľa každého vlastných skúseností. Ja robím čokoláda -tuk 1:1, niekedy pre lesk 1-2 lyžičky oleja. Z tejto dávky cca 33 ks.
  6. a takto vyzerajú orechové mesiačiky medzi ostatným vianočným pečivom z ľava - piaty rad