Grilážky
Grilážky

Orechová griláž

ellie17 - bez fotkyellie17, včera 18:26
25-30
porcií
25 (+ tuhnutie) minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
120 g
40 g
397 g (Salko)
200 g
1 ČL
1 bal.
štipka
Na polevu:
20 g
100 g



Postup

  1. 1

    Orechy nasypeme na suchú panvicu a 3–4 minúty ich opražíme na miernom ohni. Občas premiešame. Necháme úplne vychladnúť. Opražené orechy sú intenzívnejšie a hmotu nezvlhčujú.

  2. 2

    Do hrnca nasypeme cukor v rovnomernej vrstve. Oheň nastavíme na stredný stupeň. Cukor nemiešame, len občas jemne zatrasieme hrncom. Keď začne cukor hnednúť, môžeme ho jemne premiešať, aby sa rovnomerne rozpustil. Cukor musí byť úplne tekutý a jantárovo hnedý. V tomto momente pridáme 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy.

  3. 3

    Stiahneme oheň na minimum. Za stáleho miešania prilievame Salko. Bude to prudko bublať, je to v poriadku. Miešame, až kým nebude hmota úplne hladká bez kryštálikov.

  4. 4

    Pridáme maslo nakrájané na menšie kúsky. Miešame, až kým sa úplne nerozpustí a hmota nebude jednotná a lesklá. Pridáme štipku soli.

  5. 5

    Vsypeme mleté aj sekané orechy a dôkladne premiešame. Hmotu odstavíme zo sporáka.

  6. 6

    Oblátky si nachystáme ešte predtým – hmota tuhne veľmi rýchlo. Na prvú oblátku rovnomerne rozotrieme vrstvu orechovej hmoty, prikryjeme druhou oblátkou a opäť rozotrieme hmotu. Opakujeme, kým nespotrebujeme všetku hmotu. Posledná vrstva má byť oblátka.

  7. 7

    Celú naplnenú grilážovú knihu zabalíme do papiera na pečenie, položíme na ňu dosku a zaťažíme (napríklad hrncom). Necháme tak celú noc.

  8. 8

    Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Griláž rovnomerne polejeme a necháme stuhnúť.

  9. 9

    Krájame ostrým nožom namočeným v horúcej vode.

Diskusia k receptu